Pagina's

dinsdag 7 juni 2022

Activiteit: Seattle Public Library-Central Library - Seattle, Washington

Activiteit: Seattle Public Library-Central Library
Adres: 1000 4th Ave, Seattle, WA 98104, Verenigde Staten


Het is echt heel erg lang geleden dat ik in Nederland naar de bibliotheek ben geweest. Tijdens mijn jongere jaren kwam ik er nog wel eens om een boek te lenen dat ik voor school moest lezen, maar na mijn middelbare school-periode ben ik er nooit meer geweest. Ik weet ook nog wel dat ik destijds een paar keer te laat was met het inleveren van de boeken en dat ik daar dan een boete voor moest betalen. Wanneer ik nu een boek wil lezen bestel ik het via internet en kan ik het boek ook gewoon houden. Ik lees wel nog steeds hard copy en niet digitaal, omdat ik het vasthouden van een daadwerkelijk boek, waarbij ik de bladzijden om moet slaan gewoon meer kan waarderen. Het toewerken naar het einde van het verhaal, waarbij er steeds minder bladzijdes over zijn, waar je nog doorheen moet, vind ik nou eenmaal de charmes van het lezen van een boek en die ervaring heb je met het lezen vanaf een tablet totaal niet. Jullie vragen je misschien af waarom ik dit allemaal vertel, het heeft niks met Amerika te maken, maar uiteindelijk heeft mijn laatste bezoek aan een bibliotheek wel aan de andere kant van de Atlantische Oceaan plaatsgevonden. Tijdens het plannen van mijn bezoek aan Seattle, Washington las ik namelijk enthousiaste verhalen over de Seattle Public Library-Central Library. Het zou een mooi bouwwerk zijn om te bezoeken en dat heeft me doen besluiten om er zelf ook naartoe te gaan.

De Seattle Central Library is de belangrijkste bibliotheek van het Seattle Public Library-systeem. Deze openbare bibliotheek van 33.723 vierkante meter groot werd op 23 mei 2004 voor het publiek geopend. Het 11-etage tellende glazen en stalen gebouw in het centrum van Seattle is maar liefst 56,9 meter hoog. Het gebouw heeft een Nederlands tintje, want de Nederlander Rem Koolhaas behoorde samen met de Amerikaan Joshua Prince-Ramus tot de belangrijkste architecten van het bouwwerk. De bibliotheek heeft een uniek, opvallend uiterlijk, bestaande uit verschillende "zwevende platforms" die zijn gewikkeld in een groot stalen netwerk rond een glazen behuizing. Vanwege de unieke kenmerken van het bouwwerk is er een maand na de opening van de bibliotheek begonnen met het geven van architecturale rondleidingen door het gebouw. Deze rondleidingen kunnen nu nog steeds geboekt worden. In het jaar 2007 werd het gebouw verkozen tot nummer 108 op de lijst van American Institute of Architects betreffende de 150 favoriete bouwwerken van Amerikanen in de Verenigde Staten. In de totale Seattle Central Library kunnen ongeveer anderhalf-miljoen boeken en ander materiaal worden gestald, er staan meer dan 400 computers die toegankelijk zijn voor het publiek en het heeft daarnaast ook nog een grote ondergrondse openbare parkeergelegenheid met ruimte voor meer dan 140 voertuigen. 

Reizen Amerika




De Seattle Public Library-Central Library bezocht ik tijdens mijn tweede verblijf in Seattle. Zoals jullie misschien wel weten ben ik voor en na mijn vakantie op een drietal eilanden van Hawaii naar die stad in Washington toe geweest. Het weer was gedurende mijn laatste bezoek aan Seattle gelukkig een stuk beter dan 3 weken voor die tijd. In plaats van met een jas aan konden we nu lekker in een t-shirt door de stad heen lopen. Dat maakte Seattle direct ook een flink stuk aangenamer om in te verblijven. Vanuit The Edgewater Hotel hebben we in de ochtend eerst ontbeten bij CJ's Eatery en vervolgens wandelden we in een klein half uurtje lekker in het zonnetje door de straten van de binnenstad van Seattle naar de bibliotheek toe. Vanaf een afstand zagen we het grote glazen gebouw al staan. Ik had nog nooit zoiets gezien, het was geen bouwwerk met verticale muren, maar het bestond uit allerlei verschillende hoeken en uitstulpingen, waarvan de buitenwanden geheel van ruiten ramen tussen stalen balken waren gemaakt. Eenmaal bij de bibliotheek aangekomen gingen we er naar binnen en we kwamen terecht in een grote open ruimte, met ontzettend veel lichtinval. Het viel me op dat we op dat moment van alles zagen, maar nog geen boeken. Iets verder in de zaal, één stukje naar beneden, stonden wel een aantal kasten waarin wat boeken te zien waren, maar dat waren er nog lang geen 1,5 miljoen. We werden door een vriendelijk personeelslid welkom geheten en besloten om via de roltrappen de verschillende etages te gaan bekijken. 

We waren de bibliotheek via Fourth Avenue en dus op Level 1 binnengekomen en gingen eerst helemaal naar boven, naar Level 10 de Betty Jane Narver Reading Room. We kwamen daar uit bij het "Highest Public Viewpoint" en de Atrium Outlook. Vanaf dat punt konden we door het gehele gebouw naar beneden kijken en zagen alle verschillende lagen van de bibliotheek. Er was nog een hogere etage, maar daar mochten we helaas niet komen. We gingen telkens een verdieping lager en zagen nu wel duizenden verschillende boeken over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Elke etage had zijn eigen domeinen, waarbij er dus uitsluitend boeken die over die subjecten waren geschreven te vinden waren. Op Level 5 de Charles Simonyi Mixing Chamber stonden alle computers, waarvan het publiek gebruik mocht maken. Op Level 4, The Red Floor, waren een groot aantal Meeting Rooms te vinden en op Level 3,  The Norcliffe Foundation Living Room waren, naar goed Amerikaans gebruik, een restaurant, een giftshop en een Starbucks gesitueerd. Het enige boek dat ik echt in mijn handen heb gehad had als titel Becoming a U.S. Citizen, wat mij wel erg interessant leek. Verder heb ik alleen maar genoten van het bouwwerk, om me heen, naar beneden en naar buiten gekeken. Ik vond het een zeer interessant gebouw en het was, zeker voor een bibliotheek, echt uniek. Die moderne architectuur kan ik wel waarderen en ik vond het daarom ook erg leuk om in het Seattle Public Library-Central Library te zijn geweest.