Pagina's

zondag 19 juni 2022

Restaurant: The Coffee Bean & Tea Leaf - Seattle, Washington

Restaurant: The Coffee Bean & Tea Leaf
Adres: 17801 International Blvd, Seattle, WA 98158, Verenigde Staten


Er is een tijd van komen en helaas ook een tijd van gaan. Dit zorgt er voor dat elke reis naar Amerika ten einde komt en dat je op een gegeven moment weer op het vliegveld aan het wachten bent om de Atlantische Oceaan terug over te vliegen. Ik streef er naar om van de luchthavens in Amerika toch nog altijd even te genieten, meestal is er genoeg tijd om nog iets te eten en te drinken en ik probeer dan geregeld meerdere gelegenheden uit. De langste vakantie die ik in de Verenigde Staten gevierd heb duurde bijna 4 weken. Via Seattle, Oahu, Maui en Big Island (Hawaii) keerden we weer terug in Seattle en uiteindelijk vlogen we vanaf daar ook weer, met een tussenstop in Newark, terug naar Nederland. Gedurende mijn laatste verblijf op het Seattle-Tacoma International Airport wilde ik ook nog even smullen van wat lekker Amerikaans voedsel. Later bleek dat ik tijdens die vakantie eigenlijk al wel genoeg genoten had, want in die 26 dagen tijd was ik zo'n 11 kilo aangekomen, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik had zin in een goeie bak koffie en een broodje. Starbucks is natuurlijk ontstaan in Seattle, maar omdat er daar in Nederland ook veel vestigingen van zijn ging mijn voorkeur uit naar een andere zaak. Op de 2e etage van Terminal A, nabij de United Airlines Clublounge, bevond zich een locatie van The Coffee Bean & Tea Leaf. Ik kon me niet herinneren dat ik ooit bij een andere vestiging van die keten was geweest en daarom leek het me leuk om het een keertje te gaan proberen.

The Coffee Bean & Tea Leaf is een Amerikaanse keten van koffieshops (een ander soort dan die we in Nederland kennen...) dat in het jaar 1968 is opgericht in de wijk Brentwood in Los Angeles, Californië. Vanaf 1963 hielden de eigenaren van het bedrijf zich al bezig met het leveren van een koffieservice aan alle nabijgelegen kantoren in de binnenstad van Los Angeles. Deze oorspronkelijke bezitters Herbert Hyman en zijn vrouw Mona zijn in 1966 naar Zweden op huwelijksreis geweest en daar ontdekten ze kwaliteitskoffie. Dit heeft er vervolgens toe geleidt dat zij besloten om deze koffie naar Amerika te importeren, te branden en te verkopen. Daarna openden zij de eerste vestiging van The Coffee Bean & Tea Leaf. Innovaties hadden onder meer betrekking op de verkoop van hele bonen en het aanprijzen van het land van herkomst. De klanten konden zien hoe de koffiebonen werden geroosterd en bovendien mochten ze ook proeven voordat ze iets kochten. Op een gegeven moment werd er ook exotische thee toegevoegd aan het menu en werden de Ice Blended-koffies (koffie met ijs en chocolade) uitgevonden. Het aantal vestigingen van de keten nam met de jaren toe, in het begin breidde de organisatie zich alleen nog uit in Zuid-Californië, maar al snel werden er ook locaties geopend in de rest van het land. Na een verkoop van de keten aan de Singaporese broers Victor Sassoon en Sunny Sassoon ging het helemaal hard met de groei van de keten wereldwijd. Op dit moment zijn er in de wereld meer dan 1.000 vestingen van The Coffee Bean & Tea Leaf te vinden.

Reizen Amerika




Vanuit Seattle hadden we een vlucht van een paar uur naar Newark en daarvandaan vlogen we, na enige wachttijd, door naar Nederland. Ik wilde tijdens de eerste vlucht wakker blijven, omdat ik anders misschien gedurende de lange vlucht niet meer in slaap zou gaan vallen. Normaal slaap ik vrijwel de gehele vlucht, dus ik had een goeie sterke koffie nodig om me wakker te blijven houden. We liepen naar de ingang van The Coffee Bean & Tea Leaf en ik zag dat het een counterservice-restaurant was. Er was daar helaas geen plaats om even lekker rustig te zitten. Wat me direct opviel waren de zakken met daarin de verschillende koffiebonen die gekocht konden worden voor thuis. Zelf had ik meer behoefte aan een goeie beker koffie op locatie en dus keek ik naar de borden waarop het menu beschreven stond. Driekwart van het menu bestond uit ijs-drankjes en thee, daar had ik geen zin in. Ik koos, na toch wel enige twijfeling, voor een medium beker Mocha Latte. In de vitrines lagen ook allerlei lekkere zoetigheden, zoals donuts, cupcakes, croissants, plakken cake en koeken. Het zag er allemaal heerlijk uit en ik kreeg er trek van. Ik besloot om een keertje redelijk verstandig te doen en bij de Latte alleen nog een Everything bagel met roomkaas en aardbeienjam te bestellen. Dat leek me een goeie optie, het liefst had ik van alles uit de vitrines gekozen, maar dan hadden m'n kleren tijdens de terugvlucht nog wat strakker gezeten.

Nadat ik de bestelling doorgegeven had moest ik zo'n $ 7,00 betalen. De bagel werd geroosterd en een kartonnen beker gevuld met Bali Blue Moon koffie, melk en mokka-siroop. Na een paar minuten was alles klaar en kon ik het in ontvangst nemen. Omdat we dus niet in de zaak konden gaan zitten besloten we om naar de Gate toe te lopen en daar wat vrije stoelen te zoeken. Toevalligerwijs waren er genoeg plekken vrij en kon ik voor de eerste keer van The Coffee Bean & Tea Leaf gaan genieten. De bagel was ingepakt in een papieren zak en daar waren een kuipje roomkaas en jam bij ingedaan. Het broodje was al doormidden gesneden dus ik hoefde het alleen nog maar te besmeren. Ik maakte alles op, maar voordat ik de eerste hap nam wilde ik de koffie eerst proeven. Gelukkig was het goed en direct drinkbaar, perfect van temperatuur en niet te slap. De zoete smaak van mokka maakte de koffie voor mij Amerikaans. In Nederland drink ik m'n koffie meestal zwart, maar het zoete past nou eenmaal goed bij mijn vakanties in de Verenigde Staten. De bagel was zoet vanwege de jam, maar de roomkaas en datgene wat bovenop het broodje zat maakte het ook lekker hartig. De combinatie met de koffie was uitstekend en uiteindelijk was ik wel blij dat ik er niet ook nog een cupcake, donut of andere snack bij had genomen. Het duurde niet lang voordat ik mijn bagel en koffie op had, het was lekker en ik kon er weer voor even tegenaan. Uiteindelijk heeft het niet geholpen om wakker te blijven, want heb vrijwel de gehele vlucht van Seattle naar Newark liggen slapen.