Pagina's

zondag 21 oktober 2018

Activiteit: Original Starbucks - Seattle, Washington

Activiteit: Original Starbucks
Adres: 1912 Pike Pl, Seattle, WA 98101, Verenigde Staten


Een tijd geleden schreef ik al over de vestiging van Starbucks op het tankstation in Haarrijn. Bij dit tankstation is een grote zelfstandige Starbucks gebouwd, waar allerlei verschillende producten van de keten kunnen worden gekocht. Echter zie ik tegenwoordig bij een groot aantal benzinestations in Nederland ook kleine counters van Starbucks staan, waar zelf bekers koffie kunnen worden getapt. De keten wordt groter en groter in ons land en zal over een tijdje waarschijnlijk ook niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn, net zoals in Amerika. Het zal nog wel even duren voordat dat zover is, maar dat de keten groeiende is en de naamsbekendheid alsmaar groter wordt is een feit. Starbucks is natuurlijk echter ooit met een eerste vestiging begonnen, die eerste vestiging staat in Seattle en daar ben ik een tijdje geleden naartoe geweest.

Ik heb een tijdje getwijfeld in welke categorie ik deze post zou zetten, maar uiteindelijk gekozen voor activiteit. Het is namelijk een leuke activiteit op zich om de eerste vestiging van Starbucks te bezoeken. Je kunt er natuurlijk een lekker bakje koffie en wat zoetigheid kopen,  maar je kunt er ook rondkijken en genieten van de nostalgie. Dat laatste heb ik namelijk gedaan, ik had voorafgaande aan het bezoek aan de eerste Starbucks namelijk al het nodige gegeten en gedronken bij de winkeltjes van Pike Place Market, waardoor ik de eerste Starbucks alleen maar naar binnen ben gegaan om er een beetje rond te neuzen. Ik moet zeggen dat ik het vrij speciaal vond om de eerste vestiging van de koffieketen te bezoeken. Ik hou van de Amerikaanse droom en vond het prachtig om te zien dat een klein winkeltje in Seattle tot de wereldwijd bekende koffieketen is uitgegroeid.





De Original Starbucks nabij Pike Place Market is dus de eerste Starbucks-winkel en werd in 1971 geopend in het centrum van Seattle. Het originele uiterlijk van de winkel is gedurende de jaren bewaard gebleven en dat zal vanwege zijn historische betekenis ook niet aangepast worden. De winkel wordt beschouwd als een toeristische attractie, waarin het vaak ontzettend druk is.  Het huidige adres is echter niet het originele adres van de winkel, van 1971 tot aan 1976 bevond de vestiging van Starbucks zich namelijk op de 2000 Western Avenue, dit is 1 minuut lopen vanaf de huidige locatie. Ik vond het super om het originele logo van Starbucks te zien aan de voorzijde van de zaak en verbaasde me over het feit dat de zeemeermin toen ook al twee staarten had. Dat heb ik nooit begrepen, maar het schijnt met Griekse mythologie te maken te hebben.

Het nieuwe moderne logo ziet er natuurlijk allemaal een stuk beter uit, maar ik hou wel van wat geschiedenis en nostalgie. Ik heb verschillende borden met informatie over Starbucks gelezen in de winkel en genoten van de koffiegeur. Er werden naast de koffie en andere producten ook genoeg artikelen verkocht, welke de moeite waard waren om als souvenir mee naar huis te nemen. Ik heb mezelf er echter van kunnen weerhouden om een beker te kopen, omdat ik anders weer allerlei Starbucks-spullen wil gaan sparen en ik al genoeg heb. Ik was echter een van de weinigen wie niks kocht, want het was ontzettend druk aan de kassa’s van de winkel. Mensen liepen met tassen vol met spullen naar buiten en daardoor bleek ook wel weer dat de kleine eerste vestiging van de koffieketen was uitgegroeid tot een grote toeristische attractie. Ik genoot ervan en vond het erg leuk om bij de Original Starbucks te zijn geweest.