Pagina's

maandag 29 oktober 2018

Amerikaans restaurant in NL: Dunkin' Donuts - Amsterdam

Amerikaans restaurant in NL: Dunkin' Donuts
Adres: Damstraat 15, 1012 JL Amsterdam

Over 2 dagen is het weer Halloween, een “feestdag” welke ik de afgelopen jaren steeds meer ben gaan waarderen. Ik vind het nu zelfs zo leuk dat ik ook mijn huis ben gaan versieren met allerlei enge attributen zoals oranje kaarsen, lampionnen, schedels, spinnen en heksen.  Het geeft een leuke sfeer en het is lekker Amerikaans. Ik ben in het verleden naar een aantal binnenlandse- en buitenlandse pretparken geweest waar Halloween wordt gevierd door middel van enge karakters, spookhuizen en doolhoven en ik vond het telkens weer een geweldige ervaring. Ik vind het leuk dat Halloween in Nederland ook steeds bekender wordt en dat het ook meer wordt gevierd met horrordagen en nachten. In mijn woonplaats is zelfs het engste spookhuis van Nederland te vinden, waarbij je voorafgaande aan het bezoek een contract moet ondertekenen dat je aangeraakt en zelfs meegesleurd mag worden door alle enge figuren welke in het huis te vinden zijn. hier zou ik best eens naartoe willen gaan.

De naam Halloween is afgeleid van All Hallows Eve, ofwel de avond voor Allerheiligenavond. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november en op 31 oktober was het dus oudejaarsavond. In Groot-Brittannië werd Halloween dan ook vooral door de Kelten gevierd. Zij geloofden dat op die dag de geesten van alle sterfgevallen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Om zich van deze boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. De dag groeide uit tot een feest en kwam tijdens de tweede helft van de 19e eeuw ook in Amerika terecht. Grote groepen Ierse en Schotse immigranten kwamen toen namelijk het land binnen en zij namen hun eigen gebruiken en tradities mee. De uitgeholde pompoen, ofwel de Jack-o’-lantern, werd geïntroduceerd en dit werd het symbool van Halloween. De verkleedpartijen en trick-or-treat wandelingen werden steeds populairder en vanwege de commercie en beelden op televisie en in verschillende andere media is het feest ook naar Nederland overgewaaid. 




Een tijdje geleden zag ik op de Facebookpagina van de Nederlandse Dunkin’ Donuts een aantal foto’s voorbij komen van leuke Halloween-donuts. Ik was nog niet bij de nieuwe vestigingen van Dunkin’ Donuts in Amsterdam geweest en ik vond het eigenlijk wel eens tijd worden. Dunkin’ Donuts was in het verleden, van 1997 tot 2000, al met een vijftal vestigingen in Nederland gesitueerd, maar mede door een gebrek aan voldoende investeerders bleek het destijds nog geen succes in ons land. De keten probeert het hier nu opnieuw en op 23 maart 2017 werd de eerste vestiging in Amsterdam weer geopend.  Ik hoop dat het deze keer een groter succes zal gaan worden. De Halloween-donuts gaven me, naast het feit dat ik Dollars moest halen bij Pott Change voor mijn komende reis naar Boston, een extra reden om naar onze hoofdstad toe te reizen. Afgelopen zondag ben ik dan ook naar Amsterdam toe gereisd en ik heb het niet kunnen laten om een doos donuts mee terug te nemen.

Dunkin’ Donuts is een van oorsprong Amerikaanse keten, welke inmiddels een multinational is geworden. Het is in 1950 opgericht door William Rosenberg in Quincy, Massachusetts. Het hoofdkantoor staat nog steeds in diezelfde staat, maar dan in het plaatsje Canton. Het is een van de grootste koffie- en bakkerijketens in de wereld. In het totaal heeft de keten meer dan 12.000 restaurants in een kleine 40 landen. Dunkin’ Donuts staat natuurlijk bekend om haar donuts, maar ook om bagels, zoete broodjes, thee en koffie. Vorige maand (september 2018) kondigde Dunkin’ Donuts officieel aan dat het haar naam gaat verkorten naar Dunkin’ vanaf januari 2019. Dit wordt gedaan vanwege het feit dat de keten toch al bekend staat om de slogan “America Runs on Dunkin" en bovendien wilt het zich ook steeds meer profileren als een koffieketen en dat is lastig met het woord donuts in de naam. Vanaf volgend jaar zal de keten er dus anders uit gaan zien.




Ik bezocht de vestiging van Dunkin’ Donuts in de Damstraat, nabij De Dam. Ik vond het mooi toen ik de oranje en paarse letters in neonverlichting aan de buitenkant van het gebouw zag hangen. Het gaf iets vertrouwds en ik was blij dat de keten weer wat dichter bij huis te vinden was. Het was druk in de winkel, een mengelmoes van buitenlandse en Nederlandse toeristen waren in de zaak aanwezig en ik maakte vast even wat foto’s en keek in de vitrines naar alle donuts welke werden aangeboden. De leuke Halloween-donuts lagen bij elkaar en ik was al voor mezelf aan het bepalen welke ik allemaal zou gaan kiezen. Op het bord waarop de prijslijst stond beschreven las ik dat een doos met 12 donuts € 18,95 euro zou gaan kosten en vanwege alle lekkere en leuke Halloween-donuts welke ik zag liggen besloot ik al snel dat het zo’n grote doos zou gaan worden. Na enkele minuten gewacht te hebben was ik aan de beurt om de bestelling door te geven, ik kreeg een bonnetje en kon vervolgens de donuts kiezen.

De doos werd gevuld met een tweetal Creepy Eye Balls, twee Creepy Crawlers, twee Halloween Pumpkins, één Chocolate Fall Cake-herfst special, één Little Monster, één Skeleton, één Banana, één Mummy en één Boston Web-donut. Vrijwel allemaal donuts met leuke Halloween-namen en toen de doos vol was gaf het een heel leuk en kleurrijk geheel. Ik kwam al helemaal in de stemming voor Halloween en had ook zin om gelijk een paar van de donuts op te eten. Ik heb echter gewacht met het opeten van de eerste donut tot het moment dat ik weer thuis was. Ik koos voor de Skeleton, een donut met chocoladeglazuur en heerlijke chocoladevulling. Die donut smaakte heerlijk en eigenlijk wilde ik ook meteen een paar anderen opeten, maar toch heb ik besloten om er nog even mee te wachten. Vanavond en morgen eet ik er een en wie weet geef ik er wel een paar weg aan de kinderen die aan m’n deur komen trick-or-treaten. Ik zal ze dan echter wel eerst met een eng masker op laten schrikken, het is tenslotte maar eenmaal per jaar Halloween…