Pagina's

vrijdag 5 september 2014

Activiteit: Lincoln Memorial - Washington D.C, District of Columbia

Activiteit: Lincoln Memorial
Adres: 2 Lincoln Memorial Cir NW, Washington, DC 20037, Verenigde Staten



In Washington D.C. staan in en rondom de National Mall en de Constitution Gardens allerlei monumenten die een gedenkteken moeten vormen voor gevallen helden en presidenten uit het Amerikaanse verleden. Een van de bekendste van deze monumenten is het Lincoln Memorial. Dit monument is een gedenkteken voor de  zestiende president van de Verenigde Staten, Abraham Lincoln. Abraham Lincoln diende Amerika van 1861 tot aan de dag dat hij werd vermoord in 1865, hij is in 1809 geboren in Hodgenville en werd op zijn 52ste  president van de Verenigde Staten. Het Lincoln Memorial is voor president Lincoln gebouwd, omdat hij ontzettend wordt geprezen om zijn uitgevoerde acties tijdens zijn ambtsperiode. Zo is hij bijvoorbeeld verantwoordelijk geweest voor de afschaffing van de slavernij, hij heeft gezorgd voor de modernisering van de economie en de versterking van de nationale overheid van de Verenigde Staten en ook heeft hij een groot leiderschap getoond tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.

Het Lincoln Memorial is al bijna 100 jaar oud. De eerste steen werd namelijk gelegd in 1915, gedurende de Eerste Wereldoorlog. In 1922 is het monument echter pas geopend en opgedragen aan president Lincoln. Om het monument te kunnen maken is er gebruik gemaakt van marmer uit Colorado en kalksteen uit Indiana. Binnenin het monument bevindt zich een 5,8 meter groot beeld van president Lincoln, waarbij hij op een stoel zit en dit beeld staat op zijn beurt weer op een sokkel van 3 meter hoog. De buitenkant van het monument lijkt op een klassieke Griekse tempel met zijn 36 massieve pilaren. Deze 10 meter hoge pilaren staan voor de 36 staten die er tijdens het presidentschap van Abraham Lincoln in de Verenigde Staten waren.



Het Lincoln Memorial kende ik al van de film Night at the Museum: Battle of the Smithsonian met Ben Stiller in de hoofdrol. Tijdens deze film komt het beeld van president Lincoln tot leven en rent het van zijn stoel af richting de National Mall. Het is een leuke film om te kijken wanneer je naar Washington D.C. gaat en de National Mall en al zijn monumenten en musea gaat bezoeken.  Het leek mij erg mooi om het Lincoln Memorial in het echt te zien en op een van de ochtenden tijdens onze reis naar de hoofdstad van Amerika bezochten wij het monument.

Vanuit ons hotel, het Homewood Suites by Hilton Washington D.C, was het zo’n 40 minuten lopen richting het monument. Vanaf een afstand zagen we het statige monument al in het zonnetje staan en door al het marmer zag het er schitterend uit. Het monument lag in het midden van een grote rotonde, met allemaal mooi groen gras eromheen. Het Lincoln monument bevond zich op een hoog plateau en om er te komen moesten er een aantal traptreden worden beklommen. Toen we onderaan de traptreden stonden zagen we pas echt de grootsheid van het monument. Het beeld van Abraham Lincoln was toen nog nergens te bekennen. Om het beeld te zien moesten de trappen beklommen worden, dat waren we toch al van plan, want we moesten het natuurlijk wel van dichtbij zien.




Het was niet zo druk bij het monument, hier en daar zaten of liepen er wat mensen op de trappen, maar er was genoeg ruimte om het monument in alle rust te bekijken. Naarmate we meer trappen omhoog liepen, werd het monument steeds grotesker en indrukwekkender. Eenmaal boven aangekomen was er een grote open ruimte in het midden van het monument, in deze ruimte was het beeld van Abraham Lincoln opgesteld. Het beeld zag er precies zo uit als dat ik eerder op televisie en internet had gezien en ik was er best van onder de indruk. Achter de stoel waarop president Lincoln rustig met zijn armen op de leuningen zat stond in 5 regels een bijzondere tekst geschreven. Deze tekst luidde: IN THIS TEMPLE, AS IN THE HEARTS OF THE PEOPLE, FOR WHOM HE SAVED THE UNION, THE MEMORY OF ABRAHAM LINCOLN, IS ENSHRINED FOREVER. Deze tekst geeft precies aan wat Abraham Lincoln heeft betekend voor Amerika en het Amerikaanse volk.

Vanaf het beeld hadden we een schitterend zicht op het Washington Monument. Helaas waren er werkzaamheden aan de gang, waardoor het Lincoln Memorial Reflecting Pool drooggelegd was. Het Lincoln Memorial Reflecting Pool is normaal gesproken de grootste van alle reflecterende vijvers in Washington D.C. Het was mooier geweest wanneer er water in had gezeten, want het zou een heel mooi reflecterend beeld van het Lincoln Memorial in het water hebben gegeven. Helaas konden we er zelf niks aan doen, maar ik vond het wel erg jammer.



Bij het monument in een apart gebouw hing verder ook een grote poster met het karakteristieke hoofd van Abraham Lincoln met de tekst The man who gave meaning, honor, and purpose to the Nation speaks to us still. Tevens was er hier een wand met in marmeren stenen uitgeschreven teksten van Abraham Lincoln over de Union. In dit bijgebouw hing ook een oude plattegrond van het monument en wat platen en foto’s van het Lincoln Memorial uit het verleden. In dit gebouw was veel informatie te vinden over Abraham Lincoln en al zijn daden uit het verleden. Ook las ik hier dat Martin Luther King zijn befaamde “I have a dream” speech bij het Lincoln Memorial heeft gehouden.

Ik vond het bezoek aan het Lincoln Memorial in Washington D.C. heel erg indrukwekkend. Het monument zag er schitterend en imposant uit. Het zicht vanaf de grond naar het monument was super en toen we eenmaal de trappen omhoog waren gelopen was het uitzicht ook geweldig. Het beeld van Abraham Lincoln zag er erg realistisch en grotesk uit en ik vond het prachtig om het monument met mijn eigen ogen te zien. De man wordt door het monument op een mooie manier geƫerd en ik denk ook wel dat hij dat door zijn acties tijdens zijn presidentschap heeft verdiend.