Pagina's

maandag 1 september 2014

Themepark attractie: Rhino Rally, Busch Gardens – Tampa, Florida

Themepark attractie: Rhino Rally, Busch Gardens
Adres: 10165 N McKinley Drive, Tampa, FL 33612, Verenigde Staten



Het attractiepark Busch Gardens Tampa is een themepark in het westen van Florida. Het Afrikaans gethematiseerde pretpark met dierentuin werd geopend in 1959 en was toen nog een bierbrouwerij en bierproeverij met een vogeltuin. De entree was destijds nog gratis. Door de jaren heen is het complex steeds verder gegroeid en kwamen er steeds meer dieren bij. Op een gegeven moment werden er ook entreegelden gevraagd en werden er ook attracties in het park gebouwd zoals achtbanen en andere rides. Het park is onderdeel van SeaWorld Parks & Entertainment en de Blackstone Group is grotendeels eigenaar van het park. Busch Gardens Tampa hoort bij de 25 best bezochte pretparken ter wereld.

Een hele leuke attractie van dit park is Rhino Rally in het Nairobi gebied. Rhino Rally is een op een safari gebaseerde attractie, welke in 2001 is geopend. De attractie is een Vekoma Safari Adventure en is de enige in zijn soort die ooit is gebouwd. Het verhaal van de attractie is dat bezoekers een normale safari meemaken, maar ook op zoek moeten gaan naar de verloren safarichauffeur die Scooter heet.


Zowel de attractie als de wachtrij zijn in de buitenlucht gebouwd. Wanneer je de wachtrij van Rhino Rally in loopt ga je eerst onder een gespannen vlag door die aangeeft dat de 34ste jaarlijkse Rhino Rally, een populaire safari tour, plaats zal gaan vinden. Safari trucks met passagiers aan boord zullen tegen elkaar gaan racen om als eerste bij de finish aan te komen. Na een aantal meter hoor je opeens het nieuws dat er een rally racer, genaamd Scooter Roberts, is verdwenen van het parcours. Ze zijn de verdwenen persoon aan het zoeken en opeens hoor je Scooter om hulp roepen. Tijdens de wachtrij wordt er tevens getoond welke route je gaat rijden.

Wanneer je eenmaal aan de beurt bent om de attractie te gaan doen stap je in de truck en de chauffeur vraagt of dat iedereen er klaar voor is. De passagiers moeten kijken naar groene en zwarte paaltjes omdat deze aangeven waar de chauffeur naartoe moet rijden. Opeens hoor je de stem van Scooter Roberts, hij zegt dat hij is gestrand en 3 persoonlijke items heeft verloren, namelijk zijn water, zijn gas en zijn favoriete hoed. Deze items moeten door de passagiers van de truck gevonden worden.  De auto rijdt onder een startvlag door en rijdt vervolgens over een brug heen. Aan de linkerkant staan olifanten en de chauffeur vertelt rustig over deze dieren, daarna zwemmen er aan de rechterkant gevaarlijke Afrikaanse killer eenden (dit zijn gewone eenden hoor) waar je erg goed voor moet oppassen volgens de chauffeur. Vervolgens rijdt de truck door een grote plas water heen, waarbij je kans hebt om nat te worden. Het water van Scooter ligt aan de linkerkant en de rit gaat verder door een landschap met verschillende dieren aan beide kanten van de wagen, waarover ook weer wordt verteld. Toen wij de attractie deden lagen de meeste dieren rustig in de schaduw, het was namelijk een erg warme dag, waardoor de dieren niet echt actief waren.

De trucksafari gaat daarna verder en je rijdt weer door een stukje water (waar je het gas van Scooter ziet liggen) en over een brug heen alvorens je in het gebied van de neushoorns terecht komt. Aan beide kanten van de weg staan er verschillende neushoorns, die best dichtbij de wagen kunnen komen. Daarna rijdt het voertuig weer door een grote plas water heen, waar krokodillen in het water liggen. De hoed van Scooter zie je liggen en zijn gestrande truck met een hulpkreet staat daar ineens. De chauffeur van de truck vraagt om hulp en rijdt vervolgens verder. De truck komt aan bij de finishlijn en krijgt van Scooter een bericht dat hij achterin zijn truck lag te slapen. Alles is dus gelukkig goed afgelopen.


Toen wij de attractie echter de eerste keer deden in april 2010 was Rhino Rally nog heel anders. Het hele verhaal van Scooter Roberts was er toen nog niet. De ride was toen hetzelfde tot en met het neushoorngedeelte (behalve het Scooter Roberts verhaal dan), maar daarna was het een stuk spectaculairder. Na het neushoorngedeelte kwam de truck namelijk ineens uit bij een T-splitsing en de chauffeur wist niet welke kant hij op moest gaan, omdat er geen paaltjes stonden die de te rijden route aangaven. De truck sloeg daarom maar linksaf en kwam ineens bij een waterval terecht, waarbij het een platform met luchtkussens aan beide kanten op reed. Je werd nat en ineens ging het platform een lang stuk door het water heen en onder een waterval door. Je zag een ingestorte brug en hulptroepen die gestrand waren, waardoor het leek dat we niet verder konden gaan. Uiteindelijk lukte het de truck toch om weer bij de vaste grond te komen, zodat het verder kon rijden richting de finishlijn. Deze versie van de attractie is echter in mei 2010 gesloten, maar was dus wel een stuk spectaculairder.

Zelf vond ik de versie van voor mei 2010 van Rhino Rally dus een stuk leuker dan de versie van na mei 2010. De naam Rhino Rally vind ik een beetje apart, omdat je maar in een klein gedeelte van de attractie daadwerkelijk neushoorns ziet en je ook niet tegen andere trucks hoeft te racen. Toch is het wel altijd een leuke attractie om te doen, dit komt mede door de grappige chauffeurs en de verschillende dieren die je onderweg ziet. Ik hoop dat het watergedeelte van de attractie ooit weer terug zal komen, zodat bezoekers van Busch Gardens Tampa er weer van kunnen gaan genieten.