Pagina's

maandag 29 september 2014

Restaurant: White Castle – New York City, New York

Restaurant: White Castle
Adres: 525 8th Ave, New York, NY 10018, Verenigde Staten



Op televisie had ik de fastfoodketen White Castle al vaak voorbij zien komen, bijvoorbeeld bij Undercover Boss, Harold & Kumar Go to White Castle en de comedyserie Mike & Molly. Meerdere malen had ik gekeken of dat er een vestiging van deze keten in de buurt van onze hotels aanwezig was en tijdens het plannen van onze reis naar New York City zag ik dat er op een paar blokken afstand van ons hotel, het Affinia Manhattan hotel, inderdaad een restaurant van White Castle was gevestigd. Ik plande een bezoek aan deze keten in op de eerste middag dat wij in New York waren, zodat we daar konden gaan lunchen.

White Castle is opgericht in 1921 door Walter A. Anderson en Edgar Waldo Billy Ingram in Wichita, Kansas en wordt gezien als de eerste fastfoodketen ter wereld. Amerikanen durfden in die tijd vanwege een boek van Upton Sinclair genaamd The Jungle eigenlijk geen gehaktproducten te eten. Mensen dachten dat er in deze producten veel ziekmakende bacteriën zaten en aten liever andere producten. De oorspronkelijke eigenaren van White Castle wilden deze perceptie van de Amerikanen veranderen door middel van hele schone restaurants, met open keukens met veel porseleinen stenen, RVS interieur en medewerkers met parelwitte schone uniformen.


Naarmate het restaurant langer bestond en succesvoller werd kwamen er ook steeds meer concurrenten op de mark die het concept van White Castle wilden imiteren. Om zich verder te kunnen onderscheiden bedacht Walter A. Anderson het hamburgerbroodje, deze hamburgerbroodjes worden nu nog steeds in de hele wereld gebruikt. White Castle is altijd een familiebedrijf gebleven en heeft zich nooit met het franchiseprincipe ingelaten, daarom zijn er op dit moment ook maar 420 vestigingen van White Castle in de Verenigde Staten aanwezig en geen duizenden zoals sommige andere fastfoodrestaurants.

Nadat we in waren gecheckt bij het Affinia Manhatten hotel gingen we de stad in op zoek naar White Castle. We moesten lopen naar 525 8th Avenue, New York en omdat we nog niet zo aan de stad gewend waren was het toch wel eventjes zoeken. Gelukkig zagen we het restaurant na een tijdje aan de overkant van de straat liggen. Ik had een New York City Entertainment Book (een heel dik boek vol met kortingscoupons van restaurants en activiteiten) besteld op eBay en af laten leveren bij het hotel. In het boek zaten een aantal coupons van White Castle en deze scheurden we uit het boek.


Het restaurant zag er een beetje smoezelig uit. Er zaten een paar zwervers binnen en het was niet echt wat ik er van had verwacht. Op het menu stonden hamburgers, cheeseburgers, kipburgers en visburgers, die allemaal Sliders werden genoemd. Ook kon je kiezen voor een groot aantal hamburgers die dan in een grote doos werden geleverd, dit was meer voor catering bestemd. We leverden onze coupons in en kregen voor een paar dollar een paar kleine cheeseburgers, kreukelfrietjes en een frisdrank. Het grappige was dat de zijkanten van de broodjes waren afgesneden en dat alles in kleine kartonnen bakjes was verpakt. De cheeseburgers waren wel lekker, maar door de dunne plakken vlees ontbrak er toch iets van het echte Amerika. De kreukelfrietjes smaakten wel heel goed, het was alleen jammer dat er niet zo veel van deze frietjes in het kartonnen bakje zaten. Het was echter lunch, dus we hoefden ook nog niet zo heel erg veel te eten.

Ik vond dat er een aparte sfeer in het restaurant hing en toen we al onze gerechten opgegeten hadden besloten we dan ook direct om het restaurant te verlaten. De locatie was niet eens zo slecht, want het was gewoon midden in Manhattan, maar we voelden ons er toch niet helemaal prettig. Ons bezoek aan White Castle viel dus een beetje tegen, ik vond het erg jammer en had er veel meer van verwacht. Ik ben wel bereid om het restaurant in een andere stad nog een kans te geven, want het heeft zeker wel potentie. Misschien waren wij net op de verkeerde tijd in het verkeerde restaurant. White Castle in het centrum van New York City zal ik dus niet zo snel meer bezoeken, dit wil echter niet zeggen dat ik helemaal nooit meer bij White Castle zal komen.