Pagina's

maandag 17 november 2014

Activiteit: Martin Luther King, Jr. Memorial - Washington D.C, District of Columbia

Activiteit: Martin Luther King, Jr. National Memorial
Adres: 1964 Independence Ave SW, Washington, DC 20024, Verenigde Staten



Washington D.C. staat bekend om de vele gratis activiteiten en bezienswaardigheden die er in de stad te bezoeken zijn. In de National Mall staan heel erg veel monumenten, waarvan de Martin Luther King Jr. Memorial een van de nieuwste is. Voorafgaande aan onze reis naar Washington D.C. had ik op een ochtend de televisie aangezet en het ontbijtnieuws was aan de gang. Een van de items die werd getoond was de opening van het Martin Luther King Jr. Memorial in de hoofdstad van de Verenigde Staten.  Enkele weken na de opening zouden wij zelf een bezoek gaan brengen aan Washington D.C. en tijdens het zien van het nieuwsitem zette ik een bezoek brengen aan het Martin Luther King Jr. Memorial gelijk op ons to-do lijstje.

Martin Luther King Jr. was naast een Amerikaanse dominee ook een activist en prominent leider van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Met behulp van een geweldloos verzet is Martin Luther King Jr. een iconisch figuur geworden in de voortgang van de burgerrechten in niet alleen de Verenigde Staten, maar in de hele wereld. Heden ten dage wordt Martin Luther King Jr. gepresenteerd als een heldhaftig leider in de geschiedenis van het modern Amerikaans liberalisme. In de wereld is Martin Luther King Jr. voornamelijk bekend vanwege zijn “I have a dream” speech in Washington in 1963. Tijdens deze speech vertelde King dat hij een droom had dat er ooit een einde zou komen aan de raciale ongelijkheid in de wereld. Deze speech is de hele wereld over gegaan en in 1964 werd King dan ook onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede. In de jaren die volgden is King zich blijven inzetten tegen rassenscheiding en discriminatie. In 1968 werd King echter plotseling vermoord in Memphis. Hierna heeft hij nog steeds enkele onderscheidingen ontvangen en is er zelfs een vrije dag in de Verenigde staten naar hem vernoemd, ook zijn er een tweetal monumenten gemaakt voor Martin Luther King Jr. waarvan er één dus in Washington D.C. staat.


Vanuit ons hotel, het Homewood Suites by Hilton, was het een behoorlijke wandeling richting de monumenten van de  National Mall. De Martin Luther King Jr. Memorial is de 395e eenheid van de Amerikaanse National Park service en ligt in het West Potomac Park ten zuidwesten van de National Mall. Het duurde dus wel even voordat we bij het grote monument van Martin Luther King Jr. op de noordwestelijke hoek van het Tidal Basin waren aangekomen. Het monument stond in de buurt van het Roosevelt Memorial, tussen het Jefferson Memorial en het Lincoln Memorial in. Vanaf een afstand zagen we het grote gedenkteken al staan op de 1964 Independence Avenue, SW en wat me  als eerste opviel was dat het volledige monument helemaal wit was. Dit vond ik heel erg vreemd, hoe konden ze er nu voor gekozen hebben om het monument van Martin Luther King Jr. wit te maken. De man die altijd heeft gestreden tegen rassenscheiding, werd nu zelf als een groot wit beeld tentoongesteld. Het had 2 decennia  geduurd voordat het monument er uiteindelijk stond en in al die tijd is er iemand dus op het idee gekomen om het monument spierwit te maken. Misschien was er een hele logische en goede verklaring voor, maar ik vond het toen nog heel erg vreemd.


Het 4 hectare grote monument dat op 22 augustus 2011 werd geopend zag er wel heel erg indrukwekkend uit. Het was heel erg groot en imposant. Martin Luther King Jr. leek zo uit een hele grote witte stenen berg te komen. De berg was in 3 stukken verdeeld, het middelste stuk stond een aantal meter voor het linker- en rechtergedeelte van de berg. Uit dit middelste stuk kwam Martin Luther King Jr.  aan de voorkant. Het leek dus echt alsof hij dit stuk uit de witte berg had gelopen en nu aan de voorkant van de berg er uit zou komen, hij zou als het ware dus door de witte barricade heen gaan.  Aan de zijkant van de achterste stukken berg stonden de teksten “Out of the mountain of despair, a stone of hope” en “I have a dream”.  De details van het gezicht van Martin Luther King Jr. waren heel erg mooi uitgewerkt, het zag er heel erg realistisch uit en het beeld leek ook echt op Martin Luther King Jr. Aan de zijkanten van het monument stonden muren met daarin 14 quotes van de “I have a dream” speech gegraveerd.


Ik vond het hele Martin Luther King Jr. Memorial erg indrukwekkend om te zien. De boodschap is me dus ook duidelijk geworden, al vond ik het in eerste instantie (toen ik het monument vanaf een afstandje zag) dus wat vreemd. Het is een heel erg imposant monument en wanneer je alle quotes van deze man leest dan merk je wel hoe belangrijk hij is geweest voor de tijd waarin we nu leven. Wanneer je in Washington D.C. bent en je maakt een rondje rondom alle monumenten van de National Mall vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan het Martin Luther King Jr. Memorial,  het is de moeite waard en je zult er even stil van zijn.