Pagina's

dinsdag 6 oktober 2015

Themepark Attractie: Finding Nemo Submarine Voyage, Disneyland - Anaheim, Californië

Themepark attractie: Finding Nemo Submarine Voyage
Adres:                          1313 S Harbor Blvd, Anaheim, CA 92802, Verenigde Staten



De Submarine Voyage was een attractie in Disneyland in Anaheim, Californië welke opende in 1959  en een kleine 40 jaar later werd gesloten in september 1998. De attractie, met nucleaire onderzeeërs, was destijds een belangrijke uitbreiding van Tomorrowland en Fantasyland. Door de jaren heen nam de aantrekkingskracht van de attractie af en trok het steeds minder bezoekers. Op het moment dat de Submarine Voyage werd gesloten werd er bekend gemaakt dat de attractie in de toekomst met een nieuw thema heropend zou worden. Het heeft maarliefst 9 jaar geduurd tot 2007 voordat de attractie werd heropend, het nieuwe thema van de attractie was Finding Nemo en de bijpassende naam luidde dan ook Finding Nemo Submarine Voyage.

De Finding Nemo Submarine Voyage bestaat inmiddels dus al zo’n 8 jaar, in eerste instantie zou de attractie echter gethematiseerd worden naar de Disneyfilms Atlantis: The Lost Empire of Treasure Planet, maar omdat beide films niet zo best scoorden bij het publiek gingen deze plannen al snel de prullenbak in. Door de jaren heen werden er vele nieuwe special effects met projectietechnologie ontwikkeld door het team van Walt Disney Imagineering en tegelijkertijd werd de Disney Pixar film Finding Nemo ontwikkeld. Van hieruit ontstond dan ook het idee om de Submarine Voyage om te toveren tot de Finding Nemo Submarine Voyage. 



De oude onderzeeërs werden getest met de projectietechnologie en toen alles in orde bleek te zijn werd er voor meer dan 30 ton aan gerecycled glas gebruikt om het koraal en de rotspartijen in de lagune te maken. Toen de attractie werd heropend waren de wachttijden soms langer dan vier uur. Gelukkig zijn de wachttijden sindsdien behoorlijk gedaald, vier uur in de rij staan om één attractie te kunnen bezoeken is natuurlijk veel te lang, vooral wanneer je maar één dag in het Disneyland Park bent. Ik ging er dan ook van uit dat wij niet zo heel lang zouden hoeven wachten bij deze unieke Disneyattractie.

Finding Nemo Submarine Voyage was een van de attracties welke ik erg graag wilde gaan doen tijdens ons bezoek aan Disneyland Anaheim en het stond dan ook als een van de eerste attracties op het programma. Om het snelst vanaf de entree van het park bij Finding Nemo Submarine Voyage terecht te komen liepen we helemaal door Main Street, U.S.A. tot aan Sleeping Beauty Castle, hier sloegen we linksaf naar de Matterhorn Bobslets en achter deze attractie lagen de onderzeeërs van de Finding Nemo Submarine Voyage al op ons te wachten.



Er stond een wachtrij van een kleine 15 minuten en dat vonden we wel goed te doen, we sloten achterin de rij aan en liepen het instituut van Nautical Exploration and Marine Observation (NEMO) binnen. Wat ik erg grappig vond waren de 3 meeuwen die op een boei in het water stonden en constant “Mine! Mine! Mine!” riepen. Na enige tijd gingen we aan boord van de onderzeeër Nautilus, dit was één van de 8 onderzeeërs die de attractie rijk is. Via een smalle trap liepen we de onderzeeboot naar beneden en sloten netjes aan bij de rest van de mensen die al op de stoelen zaten. Na enige tijd vertrokken we en gingen we op zoek naar een actieve onderwatervulkaan.

Voor elk stoeltje was een rond raampje te vinden waar we doorheen moesten kijken naar al datgene wat er onder water gebeurde. Toen we een tijdje aan het varen waren zagen we Darla, het nichtje van de tandarts in de film Finding Nemo, zij was vissen aan het vangen en keek naar onze onderzeeër. Verder zagen we de ruïnes van Atlantis, met een duiker die op onderzoek uit was en de onderzeeër ging een mooi koraalrif binnen. Gigantische schelpen openden zich langzaam toen we voorbij kwamen en we gingen steeds dieper het water in.



De onderzeeër ging even later door een grote waterval en daardoor kwamen we terecht in een verborgen gebouw met onderwatergrotten. De kapitein maakte bekend dat we door middel van “sonar hydrofoons” daadwerkelijk de vissen zouden kunnen horen praten. We voeren door een donkere grot en zagen een aantal kreeften en vissen aan de zijkanten uit de grot komen. Opeens hoorden we de stem van Dory, ze was op zoek naar Nemo en was hem aan het roepen.  De projectietechnologie begon zijn werk te doen en we zagen Mr. Ray en zijn zwemklasje voorbij zwemmen, ook zij waren op zoek naar Nemo.

Er werd bekend gemaakt dat we de wateren van de Oost-Australische stroom naderden en we zagen Nemo, Squirt, Crush en een paar andere zeeschildpadden langs onze onderzeeër gaan. Even later kwamen we aan bij een kerkhof van gezonken schepen en zagen hier Marlin en Dory weer tijdens hun zoektocht naar Nemo. In een van de gezonken schepen zwommen Bruce en Chump, twee grote haaien. Plotseling raakte onze onderzeeër een van de mijnen uit de Tweede Wereldoorlog die rondom de gezonken boten lagen, de mijn explodeerde hierdoor en de onderzeeër begon te schudden en te trillen, het werd donker en we konden niet veel meer zien.



Plotseling waren daar Marlin en Dory weer met allemaal fluorescerende lichten om hen heen, deze lichten bleken van een grote diepzee zeeduivel te zijn. Marlin en Dory probeerden te ontsnappen en moesten ook nog langs een flink stel kwallen. Gelukkig lukte het ze om veilig weg te komen en even later bereikten we samen de actieve diepzeevulkaan. Lava spoot in de lucht en Marlin en Dory hadden Nemo eindelijk teruggevonden. Onze onderzeeër was net op tijd weg om niet in de lavastromen terecht te komen, gelukkig maar want ik had geen zin om tijdens deze mooie dag in Disneyland onder het lava bedolven te raken.

Allerlei verschillende soorten vissen verzamelden zich en waren aan het vieren dat Nemo weer terug was gevonden. Het feest duurde echter niet lang, want een bultrug slikte zowel Dory als onze onderzeeër in, gelukkig werden we al snel door zijn blaasgat weer naar buiten gespoten. Dory nam afscheid van ons en zwom vervolgens weg. De kapitein vertelde dat er niets van alles wat er was gebeurd in het logboek zou worden opgeschreven, omdat waarschijnlijk toch niemand het zou geloven.  We zagen nog een rotspartij in de vorm van een zeemeermin en een zeeslang en vervolgens voeren we de haven binnen om plaats te maken voor de volgende bezoekers van de attractie.

De Finding Nemo Submarine Voyage-attractie duurde best wel lang, in het totaal zo’n 15 minuten. Ik vond het een heel erg boeiende en leuke ride met een leuke verhaallijn van Finding Nemo. Ik denk dat Disney er goed aan heeft gedaan om de attractie het nieuwe thema te geven, want het is nu een leuke attractie voor jong en oud geworden met elementen die bij alle Disneyfans bekend zijn. Zelf had ik nog nooit in een onderzeeër gezeten en ik vond het dan ook heel apart om mee te maken en om onder water te varen. Het is een unieke attractie welke ook zeker niet in andere Disneyparken zou misstaan. Deze leuke attractie zou ik bij een bezoek aan Disneyland Anaheim nooit overslaan.