Pagina's

maandag 26 oktober 2015

Themepark attractie: Stitch's Great Escape, Magic Kingdom - Lake Buena Vista, Florida

Themepark attractie: Stitch's Great Escape!
Adres:                          1180 Seven Seas Dr, Lake Buena Vista, FL 32830, Verenigde Staten



Een van de favoriete Disneyfiguren van mijn vrouw is Stitch, het blauwe koala-achtige wezentje bekend van de Disneyfilm Lilo en Stitch. Stitch werd als genetisch experiment 626 gemaakt door “evil genius”  Dr. Jumba Jookiba met het doel om chaos in het gehele melkwegstelsel te veroorzaken. Tijdens de film werden zowel Jumba als Stitch gevangengenomen door de Verenigde Galactische Federatie en vervolgens veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf op een onbewoonde asteroïde. Gedurende de reis hiernaartoe werd Stitch begeleidt door Captain Gantu, welke een verschrikkelijke hekel aan hem heeft. Stitch ontsnapte tijdens deze reis en stortte vervolgens neer op het eiland Kauai in Hawaii. Hij vermomde zichzelf als een hond en werd door het kleine meisje Lilo geadopteerd. Samen maakten zij de grootste avonduren mee en de liefde tussen Lilo en Stitch zorgde ervoor dat Stitch in staat bleek te zijn om zijn destructieve programmering te onderdrukken. Stitch wist Lilo uiteindelijk uit de handen van Captain Gantu te redden en door alle zijn heldendaden mocht hij zijn ballingschap op aarde uitzitten met Lilo als zijn bewaker. Zoals het een echte Disneyfilm betaamt kwam alles goed en Lilo en Stitch leefden nog lang en gelukkig.

In het attractiepark Magic Kingdom in het Walt Disney World Resort in Florida staat een attractie met Stitch in de hoofdrol. Mijn vrouw wilde erg graag naar deze attractie toe, terwijl ze eigenlijk niet eens wist wat voor een soort attractie het eigenlijk was. Ze hoopte natuurlijk op een dark ride, maar ik had daar op internet niks over gelezen of gezien dus ging er van uit dat het iets heel anders zou zijn. Het liefst weet ik van tevoren wel  wat voor een attractie iets precies is, zodat ik me kan voorbereiden op wat komen gaat. Dat wist ik nu dus niet, maar toch besloot ik om met haar mee te gaan, want ik was eigenlijk ook wel erg benieuwd naar de attractie en wat kon er nou eigenlijk voor iets vreemd gaan gebeuren? Het was een Disneyattractie en deze attracties staan nou niet bepaald bekend dat ze angstaanjagend zijn.

De attractie met Stitch in de hoofdrol heeft als naam “Stitch’s Great Escape” meegekregen en staat in Tomorrowland, het gebied aan de oostzijde van het park waarin allerlei attracties met een ruimtevaartthema en attracties gericht op de toekomst staan. Op de kaart van Magic Kingdom werd de attractie aangeduid als een “Dark, interactive alien experience”, om de attractie te mogen doen moesten de bezoekers tenminste 102 centimeter groot zijn en kinderen zouden er bang van kunnen worden. Ik ben natuurlijk al lang geen klein kind meer en vol goede moed liepen we naar de attractie. 

Vanuit Main Street, U.S.A. liepen we naar het beeld van Walt Disney met Mickey Mouse aan zijn hand aan de voorkant van het kasteel en sloegen vervolgens bij de eerste mogelijkheid gelijk rechtsaf. We kwamen in een straatje terecht met aan de linkerkant de “Monsters, Inc. Laugh Floor” en aan de rechterkant “Stitch’s Great Escape”. We hoefden geen Fast Pass te halen maar konden de attractie gewoon naar binnen lopen. We kwamen uit in een grote ruimte van de Verenigde Galactische Federatie met allemaal televisieschermen aan de wand. We werden als rekruiten welkom geheten en zouden gaan teleporteren naar een gebied met “naughty” aliens.  Captain Gantu kwam in beeld en hij gaf ons een werkinstructie. Vervolgens moesten we verder naar de gevangenen teleportatiekamer en zouden daar meer informatie krijgen.

Voordat we de volgende kamer inliepen had ik het idee dat het misschien een simulatorattractie zou kunnen zijn en daar houdt mijn vrouw dus absoluut niet van. Ze wordt er misselijk van en meestal moet ik na zo’n attractie dan even rustig een half uurtje met haar gaan zitten, zodat ze weer helemaal de oude kan worden en kleur krijgt. Ik hoopte dus maar dat het geen simulator zou zijn en was erg benieuwd naar wat er komen ging.


We liepen de bocht om en kwamen in een nieuwe ruimte terecht met de gevangen teleportatie officier in het midden welke ons in de zaal toesprak. Hij liet een paar criminele buitenaardse wezens uit de Melkweg zien en opeens gingen de alarmbellen af en kwam Captain Gantu in beeld met de mededeling dat er een niveau 3 crimineel aankwam en we moesten ons snel verplaatsen naar een zwaar bewaakte niveau 3 teleportatiekamer.

Toen we in de niveau 3 teleportatiekamer kwamen zag ik allerlei stoelen in een halve cirkelvorm op een aantal verschillende hoogtes naast elkaar staan. Boven elke stoel hing een beugel welke leek op de beugels die gebruikt worden bij achtbanen met loopings. Mijn hart stond even stil en ik kreeg een apart gevoel in mijn buik. Wat was dit voor een attractie en wat zou er gaan gebeuren? We schoven netjes aan in onze rij en gingen zitten op twee beschikbare stoelen. We keken elkaar even aan en lachten als een stel boeren met kiespijn.

De beugels gingen naar beneden en de grote glazen buis welke in het midden van de zaal stond werd gevuld met rook. De stem van Captain Gantu hoorden we en er werd afgeteld van 10 naar 0, ik ging ervanuit dat we snel zouden gaan draaien, maar niets was minder waar. In de grote buis stond Stitch, hij was in de buis geteleporteerd en er was bij de bewakers wat onduidelijkheid over of dit nu wel echt een niveau 3 gevangene was. De buis ging omhoog en Stitch maakte op zijn kenmerkende manier geluid, kanonnen die op Stitch waren gericht mistten en werden uitgeschakeld. Het werd donker in de zaal en Stitch wist te ontsnappen.


Het was pikdonker en een paar kinderen in de zaal begonnen te huilen. In de beugels die naar beneden waren gekomen zaten geluidsboxjes en daardoor werd er met geluid iets gecreëerd waardoor het net leek alsof we Stitch rond hoorden lopen in de zaal.  Ook voelden we hem af en toe boven en onder ons langs rennen. Stitch stal een chilidog van een van de bezoekers en liet een dikke boer dichtbij ons gezicht, een vieze geur zorgde ervoor dat iedereen begon te lachen. We zaten nog steeds volledig stil en ik had ook niet meer het idee dat we zouden gaan draaien, een last viel van me af want ik had geen zin om misselijk te worden.

Na een tijdje waren er even wat lichtflitsen en Stitch stond weer midden in de zaal, een paar tellen later was hij weer weg en hoorden we hem roepen dat ze hem toch niet zouden kunnen vangen.  De kanonnen in de zaal zochten naar hem, maar konden Stitch niet vinden. Er gebeurde van alles in de zaal en met onze stoelen en verschillende keren was Stitch weer in onze buurt. Vervolgens stond Stitch weer midden in de zaal en de glazen buis ging om hem heen, de buis werd gevuld met rook en opeens was hij weg. Volgens de gevangenisbewaarders was hij op weg naar Florida, naar Magic Kingdom en onze beugels gingen weer naar boven.  De attractie was afgelopen en we liepen met z’n allen via het winkeltje met allerlei leuke spullen van Stitch door naar buiten.  Het zonnetje scheen en het was dus allemaal 100% meegevallen.

Stitch’s Great Escape was een hele aparte attractie, ik wist dus echt niet wat ik ervan moest verwachten en had een soort van thrill ride verwacht. De pre-shows waren interessant en zorgden voor een goede opbouw tot de laatste kamer. Toen ik de beugels naar beneden zag komen dacht ik dat we erg hard zouden gaan draaien, maar gelukkig was dit dus helemaal niet het geval. Ik vond het leuk om Stitch te zien en alle effecten met de beugel van de stoel waren heel leuk gedaan. Ik was nog niet eerder in zo’n soort attractie geweest en heb het verder ook nog nooit ergens gezien. Het is een zeer leuke aanvulling op Magic Kingdom.