Pagina's

woensdag 14 december 2016

Activiteit: Jefferson Memorial - Washington D.C, District of Columbia

Activiteit: Jefferson Memorial
Adres: 701 E Basin Dr SW, Washington, DC 20242, Verenigde Staten


De stad Washington D.C. staat onder andere bekend om de vele memorials en gedenktekens welke in de stad te vinden zijn. Veel van deze bezienswaardigheden staan in de National Mall, dit is het gebied tussen het Capitool en het Washington Monument. Over het algemeen wordt in het verlengde daarvan ook het liggende stuk tussen het Washington Monument en het Lincoln Memorial tot de Mall gerekend, hoewel dit gedeelte officieel deel uitmaakt van de Constitution Gardens van Washington D.C. De gedenktekens bevinden zich allemaal op loopafstand van elkaar en worden omringt door tuinen, fonteinen, bomen en bloemenperkjes. De National Mall is een erg mooi gebied om te bezoeken en er is heel veel te beleven.

Bij het plannen van mijn reis naar Washington D.C. stond het bezoeken van de National Mall hoog op mijn verlanglijstje. Ik wilde hier verschillende musea van Smithsonian (onder ander het National Air and Space Museum en het National Museum of Natural History) gaan bezichtigen, maar ik wilde ook graag alle memorials met mijn eigen ogen gaan zien. Tijdens onze eerste volledige dag in Washington D.C. stond het bezoeken van de National Mall op het programma. We zouden eerst een wandeling gaan maken langs alle verschillende memorials en daaropvolgend zouden we verder gaan met het bezoeken van de verschillende musea.


We verbleven destijds in het Homewood Suites by Hilton hotel aan de Massachusetts Avenue, vanuit dit hotel was het een kwartiertje lopen naar de National Mall. Zoals ik zojuist heb verteld gingen we als eerst kijken bij de verschillende memorials. Na een flinke wandeling langs verschillende gedenktekens en rond de Potomac River kwamen we bij een groot rond gebouw met verschillende pilaren en aan ronde koepel terecht. We waren aangekomen bij een van de laatste memorials welke we op het programma hadden staan, dit was het Jefferson Memorial, qua gebouw en uitstraling een van de meest indrukwekkende van de National Mall.

Het Jefferson Memorial is een monument ter ere van de derde president van de Verenigde Staten, namelijk Thomas Jefferson. Thomas Jefferson trad op 4 maart 1801 aan als president van Amerika en is in zijn ambt blijven zitten tot 4 maart 1809. Hij heeft heel veel voor het land betekend en wordt zelfs beschouwd als de geestelijke vader van de Verenigde Staten, Hij was de ontwerper van de grondslagen van de natie. Thomas Jefferson stond voor zaken als 'alle mensen zijn gelijk geschapen', volkssoevereiniteit, het recht op verzet tegen de overheid wanneer die zichzelf niet aan de wet zou houden, en het 'natuurlijke' recht op individuele vrijheid, leven en het nastreven van geluk. Thomas Jefferson speelde een grote rol bij de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten en de politieke tweedeling tussen federalisten en republikeinen. Thomas Jefferson overleed op 4 juli 1826 op 83-jarige leeftijd, vijftig jaar na de aanname van de Onafhankelijkheidsverklaring.



In de jaren 30 van de vorige eeuw stonden er in Washingont D.C. al monumenten van de oud presidenten Abraham Lincoln en George Washington, destijds was president Franklin D. Roosevelt de leider van de Verenigde Staten en hij vond dat er ook een monument voor Thomas Jefferson bij moest gaan komen. In december 1938 werd er met de bouw van het memorial begonnen en na wat tegenslagen werd het pas in 1943, op de 200e verjaardag van Thomas Jefferson, officieel geopend. Het grote beeld van Thomas Jefferson welke in het midden van het gedenkteken zou moeten komen te staan was toen nog niet klaar, dit beeld werd pas gedurende het jaar 1947 toegevoegd aan het Jefferson Memorial. In het jaar 1966 is het Jefferson Memorial toegevoegd aan het National Register of Historic Places.

Het Jefferson Memorial kende ik al van televisie, maar toen ik het met mijn eigen ogen zag was ik toch wel verbaasd over de omvang van het gebouw. Ik had eigenlijk gedacht dat het monument een stuk kleiner zou zijn, maar het was echt heel imposant en stond in volle glorie in de zon van Washington D.C. Het gebouw met al het marmer en de zuilen deed heel Romeins aan en leek op het het wereldberoemde Pantheon. Het gebouw stond op een berg en we liepen de trappen op om het monument te kunnen betreden. De ruimte in de koepel was erg groot en langs de wanden werd allerlei informatie over Thomas Jefferson en zijn acties en daden beschreven. In het midden van de ruimte stond het grote imposante donkere bronzen beeld van de derde president van de Verenigde Staten van Amerika.



We liepen het memorial rond en lazen een groot gedeelte van alle teksten die in de muren en op de grond waren geschreven. Het waren mooie Amerikaanse teksten over onafhankelijkheid, maar ook over god en het Amerikaanse volk. Ik vond het erg indrukwekkend om al deze teksten te lezen en was overweldigd door het monument. Het was prachtig om te zien hoe respectvol de Amerikanen omgaan met hun oude helden en presidenten. Zo'n groot en eerbiedwekkend monument voor een president zie ik in Nederland niet snel verschijnen, zo'n gedenkteken zal dan al snel als onzin of geldverspilling worden bestempeld. Vanuit het Jefferson Memorial hadden we tevens een prachtig zicht op het Washington Monument aan de overkant van het Tidal Basin. We kwamen door de donkere binnenkant van de koepel, de serene teksten en het prachtige uitzicht echt even tot rust.

Het Jefferson Memorial was een erg fraai monument in een fantastische omgeving. Het was een flinke wandeling om bij het memorial terecht te komen, maar het was de wandeling meer dan waard. Het grote bronzen beeld was erg mooi gemaakt en het imposante Romeinse gebouw met de vele pilaren en zuilen was prachtig ontworpen en vervaardigd. Ik vond het schitterend om te zien hoe dat Amerikanen een van hun oudste presidenten middels het monument eerden en was er echt wel van onder de indruk. Tijdens een eerste bezoek aan Washington D.C. mag een bezoek aan de National Mall met zijn vele mooie monumenten en dan met name het Jefferson Memorial eigenlijk niet ontbreken.