Pagina's

donderdag 31 augustus 2017

Activiteit: Radio City Music Hall Tour - New York City, New York

Activiteit: Radio City Music Hall Tour
Adres:      1260 6th Ave, New York, NY 10020, Verenigde Staten

Tijdens mijn eerste vakanties in New York bezocht ik het Rockefeller Center meerdere malen, telkens zag ik toen ook de neonverlichting van Radio City Music Hall. Ik vroeg me dan wel eens af wat het eigenlijk voor een hal zou zijn, maar was er verder nog nooit naar binnen toe gegaan. Mijn interesse was echter wel aangewakkerd en voorafgaande aan mijn derde reis naar New York ging ik dan ook op zoek of dat er een mogelijkheid bestond om Radio City Music Hall te bezoeken. Het leek me leuk om er een show te gaan zien of een rondleiding door het gebouw leek me ook prachtig. Jammer genoeg stonden er geen shows op het programma in de periode waarin ik reisde, maar gelukkig ontdekte ik wel dat Radio City Music Hall middels een tour was te bezoeken.

Ik vroeg aan de rest met wie ik op reis ging of dat zij ook interesse hadden in het bezoeken van de Radio City Music Hall en gelukkig waren zij allemaal enthousiast. Ik plande dan ook een bezoek in en ging op zoek naar tickets. Via de website van Smartdestinations.com kocht ik een "Build your own New York attraction pass", waarbij ik koos voor een viertal attracties (het Guggenheim Museum, het American Museum of Natural History, een tour in het Madison Square Garden en dus ook de Radio City Music Hall Tour). Ik betaalde in het totaal een kleine $ 76,00 per pass, waardoor ik een behoorlijk bedrag bespaarde. Via e-mail probeerde ik vervolgens om de tour te reserveren, maar er werd duidelijk gemaakt dat we met onze passes gewoon naar de entree van de tour moesten komen en dat we dan met de eerst volgende tour mee konden gaan.




Op de dag van ons bezoek aan de Radio City Music Hall Tour hebben we in de ochtend eerst de Madison Square Garden All Access Tour gedaan en na een lekkere lunch bij Hooters zijn we op ons gemak doorgelopen naar Rockefeller Center. Tickets voor de tour moesten we ophalen in het merchandise- en snoepwinkeltje van het gebouw. De volgende tour zou over een klein half uurtje gaan beginnen en dus moesten we nog heel even wachten. Op een gegeven moment werd de groep met wachtende mensen steeds groter en we kregen allemaal een koord met daaraan een kaart uitgereikt welke we om moesten doen, zodat het duidelijk was dat we bij de tour hoorden. Op een gegeven moment was de groep compleet en kon de tour gaan beginnen.

Er werd verteld over het ontstaan van de Radio City Music Hall, de eerste show in de concert- en theaterzaal vond plaats op 27 december 1932, de artiesten Ray Bolger en Martha Graham traden destijds op. Op 11 januari 1933 werd de eerste film, The Bitter Tea of General Yen met daarin Barbara Stanwyck, op een groot scherm vertoond. Radio City Music Hall heeft een kleine 6.000 zitplaatsen en was ten tijde van de opening het grootste filmtheater ter wereld. De zaal werd ontworpen door Edward Durell Stone en het interieur, bestaande uit glas, aluminium, chroom en geometrische ornamenten komen van de hand van Donald Deskey. Tegenwoordig vindt de bekendste show in Radio City Music Hall plaats tijdens de kerstperiode, de dansgroep The Rockettes treedt in die periode 5 keer per dag op en dat doen ze bovendien 7 dagen per week.




De tour ging langs allerlei verschillende ruimtes van het gebouw. We begonnen bij de entreehal, vervolgens kwamen we terecht in de wachtruimte waar iedereen bij elkaar komt voorafgaande aan de shows en daarna liepen we verder langs de kluisjes van de artiesten en danseressen. Op een gegeven moment stonden we onder het podium en zagen het hele hydraulische systeem waarmee verschillende gedeelten van het podium worden bediend. Dat vond ik erg indrukwekkend om te zien en ik had er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan wat er allemaal onder een podium aanwezig kan zijn. We gingen weer verder naar een aantal andere ruimtes van de hal en kwamen uit bij de toiletten, normaal zou ik daar niks over schijven, maar deze toiletruimtes waren ingericht in een art deco stijl en vond ik er heel erg apart uitzien. De aparte ruimtes voor de mannen en vrouwen waren heel anders ingericht en leken totaal niet op elkaar.

We kwamen langs een maquette waarmee het podium van de zaal helemaal was nagebouwd. Met behulp van een mengpaneel konden de lichten van de zaal en het geluid worden aangepast en dat vond ik wel grappig om te zien. We waren nu nog steeds niet in de grote zaal geweest en daar was ik nu toch wel erg benieuwd naar. We liepen een aantal trappen omhoog en kwamen uit in de ruimte welke ons naar de zaal toe leidde. De deuren naar de zaal gingen open en we gingen er naar binnen. Ik was direct onder de indruk, wat een grote zaal zeg en wat steil ook. Het plafond liep net zo steil naar beneden, dit was zo gedaan, zodat het geluid overal het beste bleef. We keken uit op het podium en ik zag een grote Amerikaanse vlag hangen. Een lach verscheen op mijn gezicht en ik wist weer waarom ik zo van het land hou.




Nadat we de zaal goed hadden bekeken en er het een en ander over was verteld gingen we verder naar het volgende onderdeel van de tour, we namen met z'n allen plaats in een kleine bioscoop en er werd een film van de Radio City Music Hall en The Rockettes vertoond. Na de film liepen we door naar The Roxy Suite, het was een luxe appartement vol allerlei art deco meubels welke te huur is voor luxueuze evenementen. We zagen het gastenboek van Radio City Music Hall waarin handtekeningen stonden geschreven van allerlei bekende Amerikanen. Vervolgens liepen we door een trappenhal, waarin allerlei posters opgehangen waren van evenementen welke in de hal plaats hebben gevonden en kwamen terecht bij een ruimte vol met kledingstukken van The Rockettes. Na hier even gekeken te hebben was het tijd om met een van The Rockettes op de foto te gaan, dat hebben we natuurlijk gedaan en de foto hebben we ook nog gekocht.

Na het maken van de foto was het helaas tijd om de tour te gaan verlaten. We moesten alleen nog even wachten totdat de foto ontwikkeld was en konden daarna op weg gaan naar onze volgende activiteit van die dag. Ik vond de Radio City Music Hall Tour erg interessant, het was prachtig om de grote hal te zien en ik vond het ook heel erg leuk om met een van The Rockettes op de foto te gaan. Ik was onder de indruk van alle verschillende evenementen welke de afgelopen 75 jaar in de hal hebben plaatsgevonden en ik bedacht mezelf dat ik tijdens de kerstperiode best eens naar de show van The Rockettes toe zou willen gaan. Het is echter nog maar de vraag of ik ooit tijdens die periode in New York zal zijn, de tijd zal het leren. De tour was in ieder geval leuk en ik heb me goed weten te vermaken.