Pagina's

maandag 9 juli 2018

Themepark attractie: Tokyo Disneyland - Urayasu, Japan

Themepark attractie: Tokyo Disneyland
Adres: 1-1 Maihama, Urayasu, Chiba Prefecture 279-0031, Japan


De afgelopen periode heb ik een aantal vragen van jullie ontvangen over de pretparken welke ik in Azië heb bezocht en of ik daar iets over wilde gaan vertellen. Ik heb er een tijdje over nagedacht en besloten om fotoverslagen te plaatsen van Universal Studios Japan, Hong Kong Disneyland, Tokyo DisneySea en Tokyo Disneyland. Ondanks dat de parken in Azië staan zijn Disney en Universal Studios natuurlijk onlosmakelijk verbonden aan de Verenigde Staten van Amerika en daarom heb ik er voor gekozen om er toch een aantal aparte verslagen aan te wijden. Mijn blogpost van vandaag staat in het teken van het eerste pretpark dat ik in Azië bezocht, namelijk Tokyo Disneyland. Ik had de Disneyparken in Europa en de Verenigde Staten allemaal al een keer bezocht en daarom was ik erg benieuwd geworden naar de parken in Azië. Lange tijd keek ik uit naar mijn reis en ik moet zeggen dat de gehele trip erg bijzonder is geweest.

Tokyo Disneyland is een 47 hectare groot pretpark in het Tokyo Disney Resort in Urayasy, Chiba, nabij Tokio, Japan. Het was het eerste pretpark van Disney welke gebouwd werd buiten de Verenigde Staten,  het opende voor het eerst haar deuren op 15 april 1983 en is inmiddels dus al 35 jaar oud.  Het park is door Walt Disney Imagineering in dezelfde stijl gebouwd als Disneyland in Californië en Magic Kingdom in Florida. Het park is eigendom van The Oriental Land Company, welke een licentie heeft afgedwongen van The Walt Disney Company. Disney heeft hierbij echter wel nog steeds de creatieve controle over het park. Tokyo Disneyland staat op de 3e plaats van populairste en drukst bezochte pretparken ter wereld en dat heb ik ook wel geweten toen ik er was. Het was er elke dag behoorlijk druk, maar toch heb ik gedurende de 1,5 dag dat ik het park bezocht wel alle attracties kunnen doen waar ik graag in wilde. 

Tenzing Travel - Japan




Ik logeerde tijdens mijn verblijf in Tokio 8 nachten in het Hotel Sunroute Ariake, dit was een van de Tokyo Disney Resort Good Neighbor Hotels, welke een gratis shuttle aanbood naar de beide Disneyparken in het Tokyo Disney Resort. We hebben er echter elke dag voor gekozen om de metro naar de parken te nemen. Deze metrorit duurde een klein half uurtje, waarbij we via de Rinkai Line slechts eenmaal op het Shin-Kiba Station over hoefden te stappen op de Keiyo Line om vervolgens bij het Maihama Station uit te komen, recht voor de deur van het resort. Gelukkig was ik samen met mijn neefje, welke de Japanse taal voor een deel machtig is, in Japan en dus verliep alles betreffende het transport van een leien dakje. Lang niet iedereen in Japan spreekt Engels, dus hou daar wel rekening mee wanneer je naar het land toe wilt gaan.

De Japanners zijn allemaal heel erg gestructureerd en houden zich aan de regels. Mensen staan netjes achter elkaar te wachten in een wachtrij en dan maakt het ze niet uit of ze nu 5 minuten of 5 uur voor een attractie hoeven te wachten. Ik heb me gedurende de dagen in de Japanse Disneyparken echt verbaasd over de klederdracht van de Japanse meisjes, elk groepje meisjes kleedt zich namelijk precies hetzelfde, tot aan dezelfde accessoires aan toe. Ik vond het heel erg grappig, maar ook wel apart om te zien. Ook maken ze overal foto’s van en wordt er om de paar seconden een selfie gemaakt, natuurlijk kan daar een handgebaar in de vorm van een peace-teken ofwel een V niet bij ontbreken. Ik had voorafgaande aan de reis eigenlijk niet verwacht dat dit cliché echt waar zou zijn, maar toch was het daadwerkelijk het geval. Naast de foto’s van de attracties en het park heb ik ook een aantal foto’s van de bezoekers toegevoegd, zodat jullie kunnen zien wat ik bedoel.




Tokyo Disneyland heeft een flink aantal attracties welke hetzelfde zijn als de attracties in Disneyland Anaheim, Disneyland Parijs en Magic Kingdom in het Walt Disney World. Echter heeft het park ook wel een aantal unieke kenmerken, zoals bijvoorbeeld de ruimtelijkheid en nog verdere thematisering van bepaalde gebieden. Tokyo Disneyland bestaat uit een zevental verschillende gebieden met allemaal hun eigen attracties, thema's en shows. Je komt het park binnen via de World Bazaar, dit gebied is, in tegenstelling tot Main Street, U.S.A. in de andere Disneyland parken overdekt, het is echter niet gericht op de wereld maar op het Amerika van de twintigste eeuw. Vanuit World Bazaar kom je uit bij een groot rond plein aan de voorzijde van Cinderella Castle, vanaf dit plein kun je naar vrijwel alle overige gebieden (behalve Toontown en Critter Country) van het park lopen.

De andere gebieden van het park bestaan uit Adventureland, Westernland, Critter Country, Fantasyland, Toontown en Tomorrowland. De mooiste en leukste attracties van het park vond ik Monsters Inc. Ride & Go Seek, een leuke darkride in Tomorrowland, Gatget’s Go Coaster in Toontown, Pooh’s Hunny Hunt in Fantasyland en Splash Mountain in Critter Country. Ik vond het leuk dat veel attracties toch ook net weer iets anders waren dan de rides met ongeveer dezelfde naam in de andere Disneyparken waar ik tot dan toe was geweest.  Ik heb een hele fijne tijd gehad in Tokyo Disneyland, de sfeer in het park was vanwege de Japanners toch heel anders dan bij de andere Disneyparken in de wereld en ik vond dat heel erg speciaal om mee te maken. Wanneer je de mogelijkheid hebt om het park te bezoeken dan moet je dat zeker doen, het is een aanrader!

Zie hieronder de foto's welke ik van Tokyo Disneyland heb gemaakt: