Pagina's

woensdag 14 november 2018

Activiteit: Waikoloa Petroglyph Preserve - Waikoloa Village, Hawaï

Activiteit: Waikoloa Petroglyph Reserve
Adres: Waikoloa Village, Hawaï 96738, Verenigde Staten


Een van de laatste activiteiten welke ik tijdens mijn verblijf op het grootste eiland van Hawaii heb gedaan was het bezoeken van het Waikoloa Petroglyph Preserve. Dit veld met rotstekeningen bevond zich dicht in de buurt van het hotel waarin ik verbleef, namelijk het Waikoloa Beach Marriott Resort & Spa. Op de website van dat hotel had ik het nodige over de petrogliefen gelezen en het leek mij erg interessant om het gebied zelf te bezoeken en met eigen ogen te zien welke tekeningen er door de oude Hawaiianen in het versteende lava waren gezet. Petrogliefen zijn symbolen, figuren, of andere afbeeldingen die in het verleden in rotsen of versteend lava zijn gekrast, gekerfd of gehakt. Het woord petroglief is afkomstig van het Griekse woord petros, wat steen betekent, en glyphein wat gelijk staat aan het woord kerven. Vaak worden petrogliefen in het Nederlands rotstekeningen genoemd, het is een wat eenvoudiger woord wat voor iedereen te begrijpen is.

Het Waikoloa Petroglyph Preserve is een van de beste plaatsen op Big Island om ki'i pōhaku, ofwel rotstekeningen, te bekijken. Het uitgestrekte gebied van rotstekeningen wordt bewaard te midden van een golfbaan en het Marriott hotel. Het veld met rotstekeningen ligt net ten noorden van de oude scheidingslijn tussen de districten van Kona en Kohala. Er zijn een aantal zeer unieke rotstekeningen te vinden, waaronder een tekening van een krijger te paard. Deze tekening is gemaakt nadat de Hawaiianen met de Westerse bevolking in aanraking waren gekomen. Het rotstekeningreservaat is een van de twee petrogliefen-velden ten noorden van Kailua-Kona. De tekeningen bevinden zich ongeveer een halve kilometer ten noorden van de Waikoloa Kings Shops en zijn gelegen aan het Kings-wandelpad, welke kilometers ver ten noorden en ten zuiden van Waikoloa loopt. De oudste rotstekeningen van het veld dateren uit de 15e eeuw en zijn dus al meer dan 600 jaar oud.





Vanuit het hotel wandelden we binnen enkele minuten naar de entree van het Waikoloa Petroglyph Preserve. Er hoefde geen entree betaald te worden om het gebied te betreden en er was ook geen personeel of toezicht aanwezig in de omgeving. Middels borden langs de weg werden de bezoekers gevraagd om op de paden te blijven en daar niet van af te wijken. Via een loopbrug arriveerden we in het rotstekeningenreservaat. Ik had slippers aan en daarom was ik ook zeker niet van plan om van de paden af te wijken, de ondergrond was namelijk ruw en overal lagen lavastenen en rotsen. Een in de grond verscholen map gaf aan welke route we konden gaan lopen en waar we dan bepaalde tekeningen konden gaan zien. Deze map vond ik een beetje overbodig, want overal waar ik om me heen keek zag ik rotstekeningen. We liepen voorzichtig over het, uit kleine steentjes bestaande, pad en keken goed om ons heen.

Ik vond het erg interessant om alle tekeningen te zien, ik was in het verleden al een keer naar Egypte geweest en heb daar wat tempels en ook de Pyramides bezocht en vond de tekeningen in Hawaii wel wat weg hebben van datgene wat ik daar ook had gezien. Overal waar ik keek zag ik de tekeningen, het leek op een soort graffiti in de grond. Een aantal van de tekeningen waren grafisch, in de vorm van vogels, mensen en ook kano’s, maar er waren ook veel cryptische tekeningen, zoals stippen, cirkels en lijnen te zien. Sommige petrogliefen waren geclusterd in de buurt van landgrenzen van de bevolking of langs historische voetpaden door de lavavelden. Echter blijft de volledige redenatie van waarom de rotstekeningen zijn gemaakt nog wel altijd een mysterie. Veel van de petrogliefen zijn verloren gegaan door de bouw van resorts en golfbanen, maar ook door aardbevingen en lavastromen en daarom vond ik het zo speciaal dat ik er nu zelf wel veel heb gezien.

De rotstekeningen gaven voor mij een bepaald beeld van de geschiedenis van Hawaii. Ik vond het een must-see voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van Hawaii, maar eigenlijk ook voor alle overige mensen die Big Island komen bezoeken. Wanneer je het Waikoloa Petroglyph Preserve bezoekt wees dan wel respectvol en blijf op de aangewezen platforms en paden. De grond naast de paden is ruw en wanneer je ervan afwijkt dan is de kans groot dat de tekeningen zullen beschadigen en dat is natuurlijk zonde. Ik ben zelf in de namiddag naar het gebied geweest, er werd aangeraden om dat te doen, zodat de foto’s duidelijk zouden gaan worden. Ik denk zelf wel dat dat gelukt is, hieronder kunnen jullie nog een aantal afbeeldingen zien welke ik van het Waikoloa Petroglyph Preserve heb gemaakt. Ik vond het een leuke en interessante activiteit om te doen, het past goed bij de vulkanen en lava in het gebied, en ik ben ook wat wijzer over de geschiedenis van Hawaii geworden.