Adres: 300 Alamo Plaza, San Antonio, TX 78205, Verenigde Staten
Gedurende een van de dagen tijdens mijn verblijf in San Antonio, Texas heb ik een kort bezoek gebracht aan The Alamo, een van de bekendste gebouwen in de stad. Deze bezienswaardigheid bevond zich recht voor het hotel waarin ik destijds verbleef, namelijk het Hyatt Regency San Antonio Riverwalk. Beide gebouwen hebben een relatie met elkaar, want het Hyatt Regency is namelijk op zo’n manier gebouwd en in de stad gezet dat The Alamo nooit in de schaduw van het hotel komt te staan. Ik kende The Alamo al van verschillende westernfilms, met het gelijknamige The Alamo uit 1960 met John Wayne in de hoofdrol als bekendste voorbeeld, en omdat ik er ook het nodige over had gelezen tijdens het plannen van de reis vond ik dat een bezoek aan het gebouw eigenlijk niet mocht ontbreken. Ik plande het bezoeken van The Alamo in op de dag waarop we allerlei verschillende activiteiten in de buurt van het hotel op het programma hadden staan.
The Alamo Mission in San Antonio was oorspronkelijk bekend onder de naam Misión San Antonio de Valero. Het werd gesticht in de 18e eeuw (het jaar 1718) als een rooms-katholieke missie en een vesting. Vandaag de dag maakt het deel uit van de San Antonio Missions World Heritage Site, waarover ik eerder ook al een bericht heb geschreven. Het was de plaats van de Slag om The Alamo in 1836 en is nu een museum in het Alamo Plaza Historic District. Het omheinde gebied was een van de vroege Spaanse missies in Texas, gebouwd voor het opleiden van Amerikaanse Indianen na hun gedwongen bekering tot het christendom. In 1803, tien jaar nadat de missie voor het eerst was verlaten, werd het een fort van een militaire eenheid. Deze militaire eenheid heeft de missie waarschijnlijk de naam Alamo gegeven. In december 1835, tijdens de revolutie in Texas, overhandigde de Mexicaanse generaal Martin Perfecto de Cos het fort aan het Texaanse leger, nadat zij Béxar hadden belegerd.
Een relatief klein aantal Texaanse soldaten bezetten The Alamo vervolgens voor enkele maanden. Ze werden echter weggevaagd in de Slag om de Alamo op 6 maart 1836. Nadat het Mexicaanse leger zich enkele maanden later uit Texas terugtrok vernietigden zij veel van de muren van The Alamo en bovendien werden er ook nog sommige gebouwen verbrand. In de vijf jaar welke volgden werd The Alamo periodiek gebruikt door zowel Texaanse als Mexicaanse soldaten, maar uiteindelijk werd het verlaten. In 1849, enkele jaren nadat Texas was geannexeerd aan de Verenigde Staten, begon het Amerikaanse leger de faciliteit te huren voor gebruik als depot. Het Amerikaanse leger verliet de missie vervolgens weer in 1876, nadat Fort Sam Houston in de buurt werd geopend. De Alamo-kapel werd hierna verkocht aan de staat Texas en de overige gebouwen rondom The Alamo aan een handelsmaatschappij, welke de gebouwen exploiteerde als supermarkt.
Een aantal dames zijn in 1895 bij elkaar gekomen als de dochters van de Republiek Texas (DRT) met als doel The Alamo te behouden. Zij overtuigden de wetgevende macht van de staat in 1905 met succes om de resterende gebouwen op te kopen en de DRT te noemen als de permanente bewaarder van zowel The Alamo als de verschillende gebouwen eromheen. In de loop van de volgende eeuw werden er verschillende pogingen ondernomen om de controle over The Alamo uit de DRT over te dragen. Begin 2015 is dat gelukt en heeft George P. Bush officieel deze controle over The Alamo ontnomen. The Alamo en de vier missies in het San Antonio Missions National Historical Park zijn op 5 juli 2015 als UNESCO-werelderfgoed aangewezen. Het totale gebied van The Alamo is 2 hectare groot en jaarlijks wordt het bezocht door vele duizenden bezoekers uit het binnen- en buitenland. Ik was dus een van die buitenlandse bezoekers en hieronder kunnen jullie zien welke foto’s ik van The Alamo heb gemaakt.