Pagina's

donderdag 9 april 2020

Restaurant: Flat Black Coffee Company - Boston, Massachusetts

Restaurant: Flat Black Coffee Company
Adres: 255 State St. Boston, MA 02110


In de ochtend voorafgaande aan ons bezoek aan het New England Aquarium wilden we op de route naar dat aquarium gaan ontbijten. Ik had in de planning een vestiging van The Coffee Bean & Tea Leaf opgeschreven, daar zouden we namelijk langs zijn gekomen als we naar het aquarium waren gelopen. Echter besloten we om met de metro naar het aquarium toe te reizen, waardoor we niet langs het beoogde ontbijtrestaurant kwamen. We besloten dan maar om naar een van de zaken in de buurt van het aquarium toe te gaan. Echter bleek al snel dat nog lang niet alles geopend was. De meeste eetgelegenheden openden pas om 11:00 uur en dat was voor ons veel te laat, omdat we naast het bezoeken van het New England Aquarium nog een aantal andere activiteiten voor die dag op het programma hadden staan. Na een tijdje rondgelopen en gezocht te hebben besloten we om dan maar bij een klein zaakje met de naam Flat Black Coffee Company naar binnen te gaan. Ik kende deze koffieshop nog niet en wist ook niet wat ik er van moest gaan verwachten.

De keten Flat Black Coffee Company opende haar eerste winkel in het jaar 2003 in de Lower Mills-buurt Dorchester, Boston. Door de jaren heen is de koffieketen gegroeid, en op dit moment zijn er 5 verschillende vestigingen van te vinden. Flat Black Coffee Company is de grootste onafhankelijke brander, detailhandelaar en groothandel in speciale koffiesoorten van Boston. Medeoprichter en directeur van het bedrijf is David House, hij is gefocust op het zoeken naar en het leveren van de beste koffiesoorten ooit. Hij heeft samen met zijn partners Flat Black laten groeien tot de huidige espressoketen in het hart van Boston. Daarnaast heeft het bedrijf een steeds groter groeiende lijst van detailhandel-klanten in Massachusetts en Connecticut. Flat Black Coffee Company verwierf nationale erkenning tijdens de Amerikaanse Barista kampioenschappen, in 2013 won het bedrijf de prijs voor de beste Amerikaanse espresso, het behaalde de 3e plaats betreffende de Yemeni Espresso en in 2014 behaalde het de 2e plaats betreffende de beste espresso van Amerika. 




We liepen de kleine espressobar in en ik keek er even rond. Ik zag dat er verschillende koffies en zoetigheden werden aangeboden, maar broodjes zag ik niet. Op een van de borden waarop het menu stond beschreven zag ik het woord croissant staan en besloot om daar naar te vragen. Echter werden er op die dag geen croissants verkocht en moesten we kijken in de bakken met zoetigheden, daar lagen namelijk de enige etenswaren welke die ochtend in de zaak werden aangeboden. Omdat er verder nog geen enkel ander restaurant in de buurt geopend was besloten we om er toch te blijven en dan maar wat van de scones en muffins te bestellen. Ik koos voor een in plastic folie verpakte scone gevuld met blauwe bessen en een muffin welke gevuld en bedekt was met nootjes. Er werden verder ook nog 2 andere scones besteld, gevuld met blauwe bessen en krenten. We wilden er ook nog wat bij drinken en bestelden een flesje vruchtensap en voor mezelf een medium beker cappuccino. In het totaal moesten we een kleine $ 20,00 betalen, een vrij groot bedrag vond ikzelf.  

Ik zag dat er slechts één tafeltje in de ruimte stond, er stonden 2 stoelen naast en gelukkig waren deze nog niet bezet.  Er kwamen wat andere klanten de winkel binnen en daarom ging ik snel aan het vrije tafeltje zitten. De medewerker van Flat Black Coffee Company werd wat nerveus toen het iets drukker werd. Hij moest mijn koffie nog maken, maar ook de andere klanten te woord staan en het leek wel alsof het hem wat teveel werd. Het leek me een jongen die vrij van geest was, maar niet met drukte om kon gaan. Hij deed wat chaotisch en was volgens mij blij toen een aantal klanten weer de deur uit waren. Het duurde enkele minuten voordat ik mijn cappuccino geserveerd kreeg, hij had een mooi boompje in het schuim gemaakt, maar voor mij hoefde dat niet zo. Ik vond het belangrijker dat de koffie lekker zou gaan smaken. Ik had de koffie ook wel echt nodig, niet alleen om goed wakker te worden, maar ook om de wat droge scone mee weg te kunnen werken. Door de plastic folie waarmee het was verpakt was wat vocht uit de scone onttrokken, waardoor het niet zo lekker smaakte.




Aan de wat gestreste medewerker van de zaak vroeg ik of dat hij misschien roomkaas of jam had om over de scone te smeren, maar dat was helaas niet het geval. Gelukkig was de cappuccino wel erg lekker, de schuim was goed vol en dik en de koffie redelijk sterk. Door de combinatie met het drankje lukte het me toch wel om de scone op te krijgen. De muffin pakte ik daarna uit, deze was gelukkig wel redelijk zompig, zoals een muffin ook hoort te zijn. Doordat ik de scone al helemaal op had en ook al een groot gedeelte van de flinke beker cappuccino op had was mijn maag echter al wel behoorlijk vol. Ik nam een paar happen van de bovenkant van de muffin (welke door de vochtigheid en nootjes erg goed smaakte) en vervolgens besloot ik om de rest ervan terug in het plastic folie te wikkelen en mee te nemen voor de rest van de dag. Ik had medelijden met de overkant van de tafel, daar lagen namelijk 2 droge scones om opgegeten te worden. In een daarvan zaten veel blauwe bessen, waardoor het nog wel lukte om het helemaal weg te krijgen.

De andere scone werd echter na het nemen van een paar kleine hapjes al weggegooid. Zonde natuurlijk, maar wel te begrijpen, want het was echt heel erg droog. Het zou me niks verbazen als ze er al sinds de vorige dag hadden gelegen en dat vond ik erg slecht. Het was jammer dat de dag op die manier moest beginnen. De cappuccino vond ik erg lekker, maar alles eromheen viel me behoorlijk tegen. Het ontbreken van de croissants (terwijl die wel op het menu beschreven stonden), de gestreste medewerker en de droge scones hebben er niet voor gezorgd dat ik een goede ervaring bij Flat Black Coffee Company heb gehad. Vaste lezers van mijn blog weten dat dat vrijwel nooit het geval is. Meestal eet ik overal in Amerika goed en heb ik weinig te klagen. Helaas is de Flat Black Coffee Company in de buurt van het New England Aquarium daar een uitzondering op geweest. Ik denk dat een koffieshop niet alleen goed moet zijn in het maken en schenken van koffie, maar juist de combinatie van lekker eten in samenhang met die koffie moet voor een goeie ervaring zorgen.