Pagina's

maandag 13 april 2020

Activiteit: Quincy Market - Boston, Massachusetts

Activiteit: Quincy Market
Adres: 206 S Market St, Boston, MA 02109, Verenigde Staten


Zoals jullie waarschijnlijk wel zullen weten hou ik ontzettend veel van het Amerikaanse eten. Ik vind het leuk om naar restaurants toe te gaan, maar ook om rond te slenteren op markten waar etenswaren worden verkocht. De winkels en stalletjes op die markten zijn altijd erg divers, om de paar meter kom je weer wat nieuws tegen. Vaak worden er allerlei verschillende uiteenlopende gerechten en ingrediënten aangeboden. De verse etenswaren ruiken meestal ontzettend lekker en je wordt veelal gewoon uitgenodigd om ervan te proeven. Het is altijd erg gezellig om te wandelen tussen alle kraampjes en verkooppunten. Meestal worden al mijn zintuigen geprikkeld en daarom vind ik het meer dan de moeite waard om foodmarkten, maar ook foodhallen te bezoeken. Tijdens mijn verblijf in de staat Massachusetts stond er ook een bezoek aan een voedselmarkt op het programma. We waren namelijk van plan om naar Quincy Market, in het centrum van de stad Boston, nabij het beroemde Faneuil Hall, toe te gaan. Voorafgaande aan de reis was ik erg benieuwd naar de markt.

Het historische marktcomplex Quincy Market werd gebouwd tussen de jaren 1824 en 1826, het is vernoemd naar de burgemeester Josiah Quincy, wie de bouw zonder het heffen van belasting of het maken van schulden organiseerde. De markt is op 13 november 1966 als een National Historisch Monument aangewezen en tevens is het ook een Boston Landmark. Het is een van de grootste marktcomplexen welke in de eerste helft van de 19e eeuw in de Verenigde Staten is gebouwd. In 1822 werd Boston als een stad opgericht, de commerciële vraag in de binnenstad was op dat moment groter dan de capaciteit van Faneuil Hall en om uitbreiding van de winkelruimte mogelijk te maken werd Quincy Market gebouwd als een binnen-paviljoen met verkoopstalletjes. Het is ontworpen door Alexander Parris. In eerste instantie stond de markt nog naast de waterkant, echter werd het water volgestort met vuil en grond, waardoor de ruimte eromheen een stuk groter werd. Uiteindelijk heeft de commerciële groei van de markt tot een toevoeging van zes stadsstraten geleid.





Vanaf het begin af aan werd Quincy Market grotendeels gebruikt als een winkelcentrum voor producten en levensmiddelen, met daarbij ook verschillende kruidenierswaren zoals eieren, kaas en brood. Op een gegeven moment kwamen er steeds meer straatverkopers bij, welke hun waren buiten het gebouw op de pleinen wilden verkopen. De markt groeide daardoor, het is op dit moment twee etages hoog, 163 meter lang en beslaat een oppervlakte van 2.500 vierkante meter. Het exterieur van het gebouw bestaat grotendeels uit graniet en het heeft rode bakstenen binnenmuren. Er wordt gebruik gemaakt van gietijzeren kolommen en ijzeren spanningsstaven. De gevels van het gebouw vertonen, doordat er gebruik gemaakt is van zuilen en frontons, sterke gelijkenissen met een Romeinse stijl. De zijkanten van de hal zijn echter veel moderner en veel meer Amerikaans. Dat viel ook wel op toen wij bij de markt arriveerden, we zagen eerst de Romeinse zuilen en het driehoekige dak aan de voorkant, maar het bleek al snel dat niet het hele gebouw in dezelfde stijl was gebouwd.

We wandelden de markt binnen via de entree op Merchants Row, eerst liepen we nog onder een grote wapperende Amerikaanse vlag door, en toen we de hal betraden kwamen we eigenlijk in een lange en uitgerekte gang terecht. Aan weerszijden van de hal bevonden zich allerlei winkeltjes en kraampjes. Witte zuilen tussen de stalletjes door gaven de grenzen van alle verkooppunten aan. De eerste kraam welke ik zag heette West End Strollers, je zou denken dat daar kinderwagens werden verkocht, maar niks is minder waar. Het was een Italiaanse kraam waar pastagerechten, pizza’s en sandwiches werden aangeboden. West End is de Italiaanse buurt van Boston, dus dat was op zich logisch, het logo van de zaak was een opgerolde wrap, dus ik denk dat daar dan Stroller van was afgeleid. De producten welke werden aangeboden roken in ieder geval erg goed, datzelfde gold voor de taarten en koeken van Kilvert & Forbes  aan de overkant. Waar ik snel voorbij liep waren de smoothies van The Money Bar, die fruitdrankjes zijn niet aan mij besteed, dat is voor mij op vakantie veel te gezond.





Ik dacht eerst dat er ook een zaakje met Arabisch eten in Quincy Market gevestigd was, dit was Jen Lai Noodle & Rice, toen ik echter dichterbij het logo kwam zag ik dat er alleen een apart lettertype was gebruikt en dat het een verkooppunt met Aziatisch eten bleek te zijn. We kwamen ook langs een New England zaakje, het had de naam Boston Chowda, en daar werd de echte dikke chowder in een brood verkocht. Ik heb lang getwijfeld om daar soep te gaan eten, maar omdat we na ons bezoek aan Quincy Market ook nog naar Charleys Philly Steaks zouden gaan, om daar te lunchen, besloot ik toch om het niet te doen. Dat vind ik eigenlijk wel heel erg jammer, want had het graag geproefd. Het viel eigenlijk wel mee met de drukte in de hal, we konden overal makkelijk bij en alles goed zien en ruiken. In het middelste gedeelte van de markt bevond zich een rond overdekt plein onder een koepel met in het midden een grote kroonluchter. In gouden hoofdletters was geschreven: "This building has served the people of Boston as the central market of the city since its dedication in Aug 1826".

Het achterste gedeelte van de hal vond ik wat minder dan het gedeelte waar we reeds doorheen waren gelopen. De taartjes van de Nord End Bakery zagen er wel heel lekker uit, en ook kon er bij de Boston Market heerlijk gegeten worden, maar verder waren er toch wel wat minder zaakjes. Een aantal ruimtes waren leeg en daardoor hing er wat minder sfeer. Alle standjes in Quincy Market waren echter wel heel erg kleurrijk ingericht, het was echt uitnodigend om overal te kijken. Ik heb lang getwijfeld om ergens iets te kopen om op te eten of mee te nemen, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. We bezochten de markt helaas op een verkeerd moment, omdat we dus al een lunch gepland hadden. Dat hadden we eigenlijk anders moeten doen, maar dat is misschien iets voor de volgende keer, mocht ik ooit nog eens terug in Boston komen. Ik weet zeker dat we heerlijk hadden kunnen lunchen bij een of meerdere kraampjes van Quincy Market, dat is nu een verspeelde kans geweest. De markt heeft een ruim aanbod aan verschillende producten en voor iedereen is er wel wat lekkers te kopen. Ga er alleen wel naartoe als je niet al wat anders qua eten gepland hebt zoals ik.