Pagina's

woensdag 29 april 2020

Activiteit: Historic Market Square - San Antonio, Texas

Activiteit: Historic Market Square
Adres: 514 W Commerce St, San Antonio, TX 78207, Verenigde Staten


Een van mijn voornaamste redenen om naar San Antonio af te reizen was het bezoeken van het attractie- en dierenpark SeaWorld San Antonio. Jullie hebben reeds eerder kunnen lezen over mijn ontbijt bij Denny’s op de dag dat we eigenlijk naar SeaWorld zouden gaan. Het weer was die dag ontzettend slecht, het regende enorm hard, het bliksemde en donderde. Toch besloten we om naar het park te rijden, want we hadden geen andere dag meer om er naartoe te gaan. Op het moment dat we bij SeaWorld San Antonio aankwamen bleek het park op die dag, vanwege de slechte weersomstandigheden, gesloten te zijn en het zou later ook niet meer open gaan. Ik baalde daar natuurlijk ontzettend van. De dag waar ik me zo op had verheugd viel letterlijk en figuurlijk in het water en ik was ontzettend teleurgesteld. We besloten om dan maar weer terug te rijden naar het centrum van San Antonio en te kijken of we mogelijk nog iets anders konden gaan doen. We waren nog niet bij het Historic Market Square geweest en daarom reden we er dan maar naartoe, om te zien of daar wel wat te beleven viel.

Het Historic Market Square is een plein  met een drietal straten vol met winkels en restaurants, in het centrum van San Antonio. Het is de grootste Mexicaanse markt in de Verenigde Staten van Amerika. De markt bestaat uit een aantal verschillende gedeelten, het gebouw “El Mercado” is een onderdeel van de markt met een 32-tal speciaalzaken en in het overdekte “Farmer’s Market Plaza” zijn 80 winkels te vinden. "Mi Tierra Cafe Y Panaderia" (waar jullie eerder over hebben kunnen lezen) en "La Margarita Mexican Restaurant & Oyster Bar" zijn de belangrijkste eetgelegenheden op de markt, maar er zijn ook veel snacks en specialiteiten verkrijgbaar bij andere winkels en kraampjes. Het Historic Market Square is tevens het stadsgedeelte in San Antonio waar de festiviteiten rondom “Cinco de Mayo” (de Mexicaanse feestdag van 5 mei) worden gevierd, en daarnaast vinden er gedurende het jaar nog vele andere feesten plaats. El Mercado en de Famrers Market werden gebouwd gedurende de jaren 1938 en 1939 en zijn in 1975 gerenoveerd en gevormd tot een overdekte markt met airconditioning. 




We parkeerden onze auto gratis aan de voorzijde van Farmers Market en Market Plaza. Omdat het nog steeds regende liepen we hard naar de entree van de markt. We kwamen Market Plaza binnen en kwamen terecht in een grote betonnen hal met een laag plafond. De hal zelf was heel erg sfeerloos en zag er vrij somber uit. Dat kwam ook door de grote donkerbruine tegels welke op de grond lagen. De winkels en spullen welke werden aangeboden gaven gelukkig toch nog wat kleur aan de hal. Er werden allerlei soorten prullaria verkocht, waaronder Mexicaanse kleding, spullen voor in de tuin, nep-bloemen, handdoeken, sombrero’s en zonnebrandolie (welke we die dag zeker niet nodig hadden). Ik vond het wel leuk om te zien, maar had er zelf helemaal niks van nodig. We wandelden rustig langs alle verkooppunten en kwamen terecht bij een groot Food Court met rode stoelen. Vrijwel alle stoelen waren leeg, en vanwege de grote omvang van de ruimte was de gezelligheid ver te zoeken. Er hingen wel wat kleurrijke doeken aan het plafond, maar toch voelde het Food Court erg kil aan.

We besloten om naar buiten te lopen, het was inmiddels opgehouden met regenen (de lucht was echter wel nog steeds erg donker, en het zou ook niet lang droog blijven) en we kwamen uit op Mariachi Plaza. Ik kan me voorstellen dat het in de zomer, met mooi weer, een hele leuke en gezellige promenade was geweest, maar vanwege de grauwe lucht, harde wind en weinig bezoekers vond ik er nu niet heel veel aan. Er waren tientallen lijnen over de straat gespannen met allerlei gekleurde vlaggetjes naast elkaar, echter zag dat er, vanwege het weer en alle marktkramen welke nog dicht en bedekt met doeken waren, toch vrij triest uit. Ik baalde natuurlijk al van de ochtend en het gesloten zijn van SeaWorld en daardoor kon ik maar moeilijk genieten van alles wat ik om me heen zag. We besloten vervolgens om bij "Mi Tierra Cafe Y Panaderia" naar binnen te gaan (ik had eerder op televisie gezien dat het een heel leuk restaurant was) om daar wat te gaan drinken. Het was ook echt een hele leuke en kleurrijke zaak en mijn gemoedsrust werd daar toch wat beter van.




Nadat we een tijdje aan een van de bars in het restaurant hadden gezeten en een paar lekkere drankjes hadden gedronken en nacho’s gegeten hadden was ik weer een klein beetje vrolijker geworden. We besloten om naar de overkant van Mariachi Plaza te lopen en te kijken bij El Mercado. De spullen welke bij El Mercado werden verkocht weken niet veel af van alles wat we eerder al bij de Farmers Market hadden gezien. Er werden nu ook weer allerlei Mexicaanse prullaria verkocht, maar er konden ook churros, taco’s en burritos worden gegeten. Ik heb een tijdje bij een winkel staan kijken welke spullen verkocht van de “Dia de los Muertos”, ofwel de Dag van de Doden (dat is een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag, welke elk jaar plaatsvindt op 1 en 2 november, dus vlak na Halloween). Ik vind die maskers en spullen altijd erg mooi en intrigerend om te zien, maar omdat ik de verkoopster in de winkel een beetje vervelend vond besloot ik om er niks te kopen. Dat was aan de ene kant wel jammer, maar ik had ook geen zin om allerlei spullen opgedrongen te krijgen.

Vanuit El Mercado gingen we weer naar buiten, we liepen over Produce Row en Hidalgo Plaza en kwamen uit op een plein met een podium. Achter het podium werd een televisieprogramma opgenomen, maar ik zag helaas voor mij geen bekende personen staan. Inmiddels waren er wel al wat standjes op straat geopend. Er werden onder andere gefrituurde Snickers en Oreo koeken aangeboden. Ik wilde eigenlijk wel eens zo’n gefrituurde chocoladereep proberen, maar omdat er niemand achter het standje stond om wat voor me klaar te maken liepen we er maar weer voorbij. Hierna besloten we om de weg maar weer terug te gaan, we kwamen wel nog een aantal andere Mexicaanse winkels en een grote vestiging van La Margarita tegen, maar vanwege het sombere weer en de grote teleurstelling in de ochtend bleek ons bezoek aan het Historic Market Square toch niet heel erg succesvol. Ik kan me voorstellen dat het in de zomer bij mooi, helder en warm weer wel heel leuk kan zijn om het te bezoeken, maar in onze situatie viel de markt helaas toch wel erg tegen.