Pagina's

donderdag 22 mei 2014

Themepark attractie: Believe, Seaworld – Orlando Florida

Themepark attractie: Believe, Seaworld 
Adres: 7007 Sea World Dr, Orlando, FL 32821, Verenigde Staten



Seaworld is een attractie- en marinepark met 3 vestigingen in Amerika, namelijk in San Antoinio, San Diego en Orlando. Je zou het kunnen vergelijken met Dolfinarium, alleen dan veel groter en het heeft ook attracties zoals achtbanen en waterattracties. De attracties en de zeedieren zijn door elkaar verspreid over de parken, waardoor je bijvoorbeeld nog naar roggen en vissen kunt kijken terwijl je in de wachtrij van een achtbaan staat.

Op dit moment ben ik in 2 van de 3 Amerikaanse Seaworld parken geweest, alleen San Antonio staat nog op mijn to-do lijstje. In deze blog ga ik het hebben over een attractie in Seaworld Orlando. Dit park is het grootste van de 3 parken en hoort bij de 10 best bezochte pretparken van de Verenigde Staten.

Een van de hoofdattracties van het park is de grote orkashow met de orka Shamu in de hoofdrol. Tijdens mijn eerste bezoek aan Seaworld Orlando heette deze show Believe. Het was de eerste show die ik van Seaworld zou gaan meemaken. Al geruime tijd voor aanvang van de show was het grote stadion al helemaal vol. Het was een mooie dag in mei, er werd van alles op de tribunes verkocht en op een groot scherm achter het bassin en podium werden filmpjes van Seaworld afgespeeld. We zaten aan de rechterkant van het midden en hadden een goed zicht op het geheel.


 De show begon met een filmpje over een jongen met een fascinatie voor orka’s die uit een stuk hout de staartvinnen van een orka schuurt en daar een ketting van maakt. Hij gaat naar het strand en ziet een orka dichtbij komen, waar hij vervolgens naartoe gaat in een kano. De orka springt op het filmpje uit het water en een zware stem kondigt het begin van de show aan: There comes a moment in everyone's life when you stop wandering and begin to believe.

Het publiek begon te klappen en te juichen, zoals ze dat alleen maar in Amerika kunnen doen, en de eerste orka’s kwamen in het water. Een kleine en grote orka sprongen hoog in het water en op het scherm was het jongetje nog steeds te zien. Hij was als het ware de trainer van de orka’s. Opeens kwam hij uit het beeld het stadion in rennen en sprong bij de orka’s. Dat mocht toen nog, nu is het verboden voor de trainers om bij de orka’s het water in te gaan. Dat vind ik zelf heel jammer, want het had toch wel iets extra’s om de mensen en orka’s samen in het water te zien.

Er werden verschillende sprongen en interacties uitgevoerd tussen de trainer en de orka en er kwam nu ook een tweede trainer bij. Samen deden zij de mooiste dingen. Ik vond het erg indrukwekkend om de samenwerking tussen mens en dier op deze manier te zien. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan tussen mensen en orka’s.


Na een aantal van deze interacties en een boodschap over de natuur van een van de trainers verschenen er opeens 8 trainers op het podium, die allemaal het water in sprongen. Zij zwommen naar de tribunes toe om er vervolgens op te gaan staan. Vervolgens maakten zij, samen met het publiek, een bepaalde op en neergaande armbeweging en kreeg een orka het teken dat ze wat zou moeten gaan doen. Shamu kwam er aan gezwommen en vervolgens maakte de orka al het publiek op de eerste rijen van het stadion helemaal nat. In het stadion wordt aangegeven waar de soak zone zich bevindt en wanneer je daar gaat zitten zul je echt helemaal worden doorweekt tijdens de show.

Vervolgens zwom Shamu naar het grote plateau voor de tribune en ging daar op liggen. De orka was echt heel erg groot! In het water kon je dat niet zo goed zien, maar Shamu was echt enorm! Na weer een filmpje en een boodschap werd er een kind uit het publiek gehaald. Het kind kreeg een houten ketting van de staartvinnen van de orka (die je daarna natuurlijk ook overal in het park kon kopen) en mocht aan de waterkant gaan staan om de trucs van de trainers en orka’s van dichtbij te zien en de orka’s te voeren.

Na een grote finale met 3 flinke orka’s die ook nog op het droge plateau kwamen was de show Believe afgelopen. Ik vond het echt een hele mooie show en had de interactie tussen mensen en orka’s nog nooit op deze manier gezien. Het is ook de enige keer dat ik het heb gezien omdat tijdens mijn volgende bezoeken aan zowel Seaworld Orlando als Seaworld San Diego de trainers niet meer met de orka’s in het water mochten. Ik hoop dat het in de toekomst wel weer zal gaan mogen, want een show zoals Believe moet je echt niet missen, wanneer je in een van de Seaworld parken bent.