Pagina's

vrijdag 16 mei 2014

Amerikaans eten en drinken in NL: Miller Genuine Draft

Amerikaans eten en drinken in NL: Miller Genuine Draft



Al een geruime tijd zag ik de flessen Miller Genuine Draft in mijn lokale supermarkt op de hoek van alle bieren weggemoffeld staan. Telkens liep ik er weer langs en dacht ik aan Amerika. Echter kocht ik de flessen nooit, omdat ik het vrij duur vond. Ze werden namelijk per 3 verkocht voor € 4,50 samen. Nu dat ik dit blog begonnen ben besloot ik om toch maar eens een flesje Miller Genuine Draft te kopen en er wat over op mijn blog te schrijven.

Miller Genuine Draft is een biermerk dat al sinds 1855 wordt gebrouwen in Milwaukee, Wisconsin. Het is een gefilterde biersoort dat volgens de producenten ervan is gebrouwen met the finest malted barley, selected cereal grains and choicest hops. Eigenlijk dus niet heel veel anders dan wat andere bierproducenten beweren.

Het bier dat ik bij mij in de supermarkt zou kopen is echter niet in Amerika gebrouwen, maar gewoon in Nederland. De bierbrouwerij van Grolsch in Enschede is namelijk verantwoordelijk voor het brouwen van het Miller bier in Nederland. Dit komt door het feit dat Grolsch sinds 2008 is overgenomen door SABMiller, welk bedrijf ook weer de eigenaar is van Miller Genuine Draft. Het is trouwens ook de eigenaar van mijn favoriete Italiaanse bier Peroni Nastro Azzurro, maar daar ga ik verder niks over zeggen, omdat het vrij weinig met Amerika heeft te maken. Al wordt het wel bij veel Italiaanse restaurants in Amerika verkocht.


Ik kocht een flesje om het bier later die week te proberen. De fles zag er mooi Amerikaans uit. Op het logo van Miller staat een grote Amerikaanse zeearend, welke ook in het glas van de fles is geblazen.  Onderaan de fles stond Cold Filtered for Smoothness, dus dat maakte mij wel erg nieuwsgierig.

In Amerika had ik het volgens mij pas een keer eerder gedronken, een keer op een avond in Chicago, in een bar dichtbij ons hotel. Toen smaakte het bier me goed en ik vroeg me af of de Nederlandse versie hetzelfde zou gaan smaken. We hadden visite tegen wie ik nog zei dat ik over dit biertje zou gaan schrijven, dus moest ik het wel goed gaan proeven.


Het flesje had een fijne draaidop. Zonder mezelf te pijnigen draaide ik de dop open en nam de eerste slok. Het was niet de smaak van pils zoals je die kent van de Nederlandse bieren, het smaakte wat zachter en ook wat frisser. Het flesje lag lekker in de hand en ik dronk het flesje in een tijdje leeg. Van de 4,3% alcohol merkte ik weinig. Het was natuurlijk ook maar een flesje.

Het bier smaakte goed en het was leuk om weer even een Amerikaans product te nuttigen. Natuurlijk smaakt het in Amerika altijd beter, door de sfeer die er heerst in de bars met de verschillende schermen aan de wanden met sportwedstrijden en het lekkere eten erbij, maar toch was ik zeker niet ontevreden over dit flesje Miller en denk ik dat ik het nog wel eens vaker ga kopen.

Probeer het biertje ook eens als je, net zoals ik, een Amerika fanaat bent. Bij veel supermarkten is het nu volgens mij al wel te krijgen. Het is wel redelijk prijzig, maar het smaakt goed en je voelt je weer een klein beetje in Amerika.