Pagina's

maandag 5 mei 2014

Activiteit: USS Midway Museum – San Diego, Californië

Activiteit: USS Midway Museum
Adres: 910 N Harbor Dr, San Diego, CA 92101, Verenigde Staten



Vlakbij ons hotel in San Diego lag het schip de USS Midway. De USS Midway is een vliegdekschip dat door Amerika gebruikt is in verschillende oorlogen tussen 1945 en 1992. Zo’n 200.000 zeelieden hebben in het verleden op dit schip voor hun land gestreden. Na 1992 heeft het schip een tijd stil gelegen en in 2004 is het schip open gegaan als het USS Midway Museum.

Het leek mij best wel interessant om een paar uurtjes in het schip te gaan kijken om te zien hoe het er van binnen en buiten uit zou zien en wat er allemaal op zo’n schip te doen was. Om de USS Midway heen aan wal waren allerlei gedenktekens van gevallen helden en beelden opgesteld van de zeelieden die vroeger voor het land hadden gestreden. In Amerika wordt er toch heel anders met het leger omgegaan dan in Nederland. Daar zijn het echt helden die vrijwel altijd worden geëerd en waar respect voor is, dat is hier in ons land lang niet altijd het geval.




We waren op zoek naar het Kiss Statue, dit is het beeld waarbij een zeeman afscheid neemt van een onbekende vrouw om vervolgens uit te gaan varen. Zij omhelzen en kussen elkaar om elkaar daarna misschien wel nooit meer te zien. Dit beeld is ook bekend van de foto van Victory over Japan Day, van 14 augustus 1945. Helaas bleek dat het beeld niet meer in San Diego stond, maar was verhuist naar de Eastcoast, naar New York City. Hier baalden we wel van want we hadden ons er echt op verheugd.



Even later liepen we naar de ingang van het enorme schip. We werden welkom aan boord geheten en kwamen aan in een hele grote ruimte met allerlei vliegtuigen, foto’s, collages en simulators. Bij de tour (die toen wij er waren $ 18 per persoon kostte) zat tevens een audiotour. Bij elk museumstuk was een bepaald nummer afgebeeld en wanneer je dit nummer intoetste op je apparaat, dat in verbinding stond met je hoofdtelefoon, dan werd er over dit museumstuk een verhaal verteld. Dit vond ik erg interessant, zo kreeg ik namelijk gelijk informatie over de zaken die ik interessant vond en naar de stukken die ik wat minder vond hoefde ik niet naar te luisteren.



Na een tijd door de grote ruimte te hebben gelopen gingen we verder naar de slaapvertrekken van de matrozen. Wat ik toen zag verbaasde me echt. De jongens lagen met 3 man boven elkaar en naast elkaar en daar tegenover stonden dezelfde bedden met nog een keer 3 man boven en naast elkaar. In het totaal had iedereen denk ik zo’n 2 vierkante meter ruimte om te slapen. De persoonlijke spullen konden in het uitschuifbare bed bewaard worden en iedereen had nog een kluisje. Ik vond het nu al klein, terwijl we er maar met een paar mensen liepen. Mijn respect voor alle mannen die jarenlang hier hebben geslapen.




Andere ruimtes waren precies zo ingericht als in de tijd dat het schip nog in gebruik was. Met ook levensgrote poppen erbij die de kleding van de bemanning aan had, zodat het allemaal net echt leek en je een goed beeld kreeg van hoe het er aan toe moest zijn gegaan op het schip. Het was haast niet voor te stellen wat er allemaal aanwezig was en wat er aanwezig moest zijn op de USS Midway. Er kwam echt heel erg veel bij kijken. Er was zelfs een kerkje en een ruimte om te trouwen aanwezig! Het was ook mooi om de vertrekken en de kantoren te zien van de bemanning in de hogere rangen. Zij hadden echt veel meer ruimte in hun eentje dan de ruimtes waar alle matrozen bij elkaar opgepropt zaten.




Tussendoor gingen we even wat eten aan de buitenkant van het schip, waarbij je een mooi uitzicht over de haven van San Diego had. Tijdens de bestelling raadde een man op leeftijd, die ook aan het wachten was, mij een bepaald gerecht aan wat ik vervolgens ook bestelde. Later kwamen we de man weer tegen en het bleek dat hij op het schip werkte en jarig was. Hij had echter een cadeautje voor ons, een pilotenpin en een foto van een matroos. Het bleek dat de matroos dezelfde man was als wie ons de foto gaf alleen dan 40 jaar eerder! De man had dus echt heel veel hart voor het schip en was er erg bij betrokken. Dat was wel even speciaal om mee te maken.


Boven op het dek kon je naar buiten toe gaan. Buiten stonden er nog veel meer oorlogsvliegtuigen en helikopters opgesteld met hun bijbehorende verhalen. Zelf vond ik het lanceringsplatform op het einde van de USS Midway heel mooi om te zien. Ik kon me een goede voorstelling maken van hoe de vliegtuigen het schip af vlogen, maar vond het toch ook wel weer vreemd dat ze maar zo’n kleine lanceringsruimte nodig hadden.


Toen we eenmaal terug binnen in de grote ruimte waren hebben we nog even gekeken bij de verschillende simulators. Zoals ik al eerder heb verteld is mijn vriendin niet gek op simulators en zijn wij er dus niet in gegaan. Zelf vond ik dat ook niet erg, want ik zag er een paar mensen akelig bleek van naar buiten komen.




In het totaal zijn we zo’n 3 uur op de USS Midway met zijn verschillende verdiepingen geweest. Overal is wel wat te zien en ik heb ook een aantal keer met veel verbazing staan kijken. Het is ook goed voor de beweging, want je moet veel trapjes op en af en er zijn veel opstapjes en krappe gangetjes, hou hier dus wel rekening mee. Wanneer je nog een dagdeel vrij hebt in je planning van San Diego dan zou ik de USS Midway zeker als een leuke activiteit kunnen aanraden!