Pagina's

zondag 11 mei 2014

Themepark attractie: Jaws, Universal Studios – Orlando, Florida

Themepark attractie: Jaws, Universal Studios
Adres: 6000 Universal Blvd, Orlando, FL 32819, Verenigde Staten



Toen ik vroeger nog een klein jongetje was hebben mijn oom en tante een reis van een aantal weken door Amerika gemaakt. Toen zij terug waren in Nederland hebben we met de hele familie hun vakantievideo bekeken en een van de fragmenten van de video die mij altijd is bijgebleven was de attractie Jaws in Universal Studios.  In die tijd waren de Jaws films nog niet zo lang uit in Nederland en ik vond het best eng om naar te kijken. Ik vond het dan ook heel stoer dat mijn oom en tante in deze attractie durfden en was blij dat ze er heelhuids uit waren gekomen.

Nu zo veel jaren later (mei 2010, de attractie is inmiddels helaas gesloten en afgebroken) stond ik ook in de rij om de Jaws attractie te doen. Buiten hing er een hele grote gevangen haai met zijn bek ver en wijd open, waar iedereen mee op de foto ging door in de haai zijn bek te gaan staan. Daar omheen was de haven van Amity (Amity harbor) heel mooi opgebouwd en was er dus de wachtrij om op te stappen op de boot die een mooie tour door de haven van Amity zou gaan maken, want de haai was inmiddels natuurlijk gevangen.

Het was een mooie dag, maar niet zo heel druk in het park. De wachtrij bestond uit een wandeltocht door verschillende boothuizen met visspullen en televisies met de locale zender van Amity er op geprogrammeerd. We liepen langzaam door de verschillende huisjes, maar hoefden niet al te lang te wachten voordat we in een van de bootjes konden gaan instappen. Ik wilde het liefst zo dicht mogelijk aan de zijkant van de boot zitten, zodat ik alles goed zou kunnen zien. Helaas lukte dat niet helemaal, maar had toch voldoende zicht. Ik vond het erg mooi dat ik nu in een van de bootjes zat die ik vroeger op de video van mijn oom en tante had gezien.


De kapitein van onze boot was een van de gewapende kapiteins van Captain Jake en hij was verschillende verhalen over Amity en eerdere aanvallen van haaien aan het vertellen. Toen we bij een vuurtoren aankwamen werd er op de radio ineens door een andere boot om hulp geroepen, zij werden aangevallen door een haai! Dit kon toch niet, de haai was toch gevangen en hing voor de attractie! Ik had er zelfs net nog een foto mee gemaakt.

Onze boot ging langzaam een stukje verder toen hij daar ineens opdook, een grote vin van Jaws! Hij kwam langzaam op ons af en ging onder de boot door, waardoor onze boot begon te trillen en te  schudden. Onze kapitein pakte zijn wapen en probeerde op de haai te schieten. Helaas faalde hij jammerlijk en mistte hij ook het tweede schot. De haai zwom weg, maar zou later weer terugkomen.

 De boot werd even in een van de boothuizen gezet, zodat er hulp kon komen. Al snel gingen de muren van het boothuis op en neer, de haai wilde zichzelf naar binnen dringen. De haai leek naar binnen te komen en de boot schoot net op tijd weg. Onze kapitein begon weer te schieten en hij zorgde voor een grote gasexplosie door een van de grote gascontainers kapot te schieten.



Tijdens de laatste scene van de ride komt de vin van Jaws weer boven het water uit. Opeens komt de haai weer heel dichtbij de boot en hij bijt op een van de elektrische kabels die onder de boot liggen, waardoor hij zichzelf elektrocuteert. Ik dacht dat de haai nu wel verslagen zou zijn, maar hij kwam nog een laatste keer terug. Onze kapitein besloot nog een laatste keer te schieten en gelukkig was het deze keer wel raak! We konden dus weer veilig terugkeren naar de plaats om de attractie te verlaten!

Ik vond Jaws echt een hele leuke attractie. De film werd er heel goed in geprojecteerd en het verhaal werd mooi uitgebeeld. Natuurlijk zag je het erg goed dat de haai nep was, maar dat is logisch. De Amerikaanse manier van acteren van de kapitein vond ik erg grappig en ik heb er echt van genoten. Het is heel jammer dat de attractie inmiddels gesloten is, want ik vond dit een van leukste attracties van Universal Studios Orlando.