Pagina's

zondag 5 april 2020

Activiteit: Plymouth - Plymouth, Massachusetts

Activiteit: Plymouth, Massachusetts
Adres: 79 Water St, Plymouth, MA 02360, Verenigde Staten



Op een van de dagen tijdens mijn verblijf in Massachusetts reisden we vanuit Boston naar Provincetown, aan het einde van Cape Cod. Onderweg stopten we bij een aantal plaatsen en we hadden her en der een paar activiteiten op het programma staan. Een van de stadjes welke we bezochten was Plymouth. We zijn daar naar het Plimoth Plantation geweest evenals naar The Plimoth Grist Mill en de Plymouth Beer Company. Tussen het bezoeken van de molen en de brouwerij hebben we ook nog enige tijd in Plymouth zelf rondgekeken. Vanuit het Wyndham Boston Beacon Hill, het hotel in Boston waarin we verbleven, was het een rit van iets langer dan 45 minuten (wanneer we in één keer door waren gereden) om in het stadje terecht te komen. De route naar de plaats toe was schitterend, nadat we Boston uit waren gereden kwamen we direct in de mooie natuur van New England terecht. Duizenden bomen met bladeren in allerlei verschillende kleuren stonden langs de weg en het landschap zag er echt zo uit zoals ik voorafgaande aan de vakantie had gehoopt.

Plymouth (historisch bekend als Plimouth en Plimoth) is een stad in Plymouth County, Massachusetts, het heeft een prominente plaats in de Amerikaanse geschiedenis en cultuur. Het heeft dan ook de bijnaam America’s Hometown. Plymouth was het stadje waar in 1620 de kolonie van de Mayflower-pelgrims werd gesticht, en waar New England werd opgericht. Het is de oudste gemeente in New England en een van de oudste in de Verenigde Staten van Amerika. In 1621 werd er het eerste Thanksgiving-feest van het land gehouden. De stad is vernoemd naar Plymouth in Engeland, dat was de locatie van waaruit het schip de Mayflower naar Amerika vertrok. De plaats ligt 64 kilometer ten zuiden van Boston. Vanwege de belangrijke rol in de geschiedenis van het land wordt de stad vandaag de dag bezocht door veel toeristen. Enkele van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Plymouth zijn de plantage en molen waar ik ben geweest, maar daarnaast ook Plymouth Rock, een grote kei, die volgens de legende door de Pilgrims gebruikt werd om aan land te stappen, en een replica van het schip de Mayflower.

TravelWorld USA 300x250




Vanuit de Plimoth Grist Mill reden we in enkele minuten naar de parkeerplaats op Water Street nabij het William Bradford Statue. Het parkeren was gratis, dus dat was mooi meegenomen. Vanuit daar liepen we naar enkele van de bezienswaardigheden in het stadje. Als eerst zagen we dus het William Bradford Statue. William Bradford was een Engelse puriteinse separatist, welke naar Leiden in Nederland verhuisde om te ontsnappen aan vervolging door Koning James I van Engeland, en emigreerde vervolgens met de latere Plymouth-kolonie op de Mayflower in 1620. Vervolgens was hij met tussenpozen tussen 1621 en 1657 de gouverneur van de Plymouth-kolonie. Hij heeft een dagboek opgesteld waarin hij over diezelfde periode in de Plymouth Plantation heeft geschreven. Dit alles heeft er voor gezorgd dat er een groot, statig en prominent standbeeld van William Bradford is geplaatst aan de waterkant in Plymouth. Het beeld draagt een hoge pelgrimshoed, een lange jas en authentieke kledij, bovendien heeft hij een wandelstok in zijn hand. Het lijkt op een echte leider.

We liepen daarna verder richting het water en de haven Safe Harbor Plymouth. Het was er vrij rustig, enkele plezierbootjes lagen aangemeerd, maar er was niet veel te beleven. Ik ga er van uit dat het er in de zomer een stuk anders had uitgezien. Aan het water was een restaurant gevestigd, namelijk het Surfside Smokehouse, en ik denk dat je daar best goed kunt zitten op een warme dag. Wij hadden zelf echter al wat anders op het programma staan en dus liepen we een stukje terug en wandelden naar Leyden Street. Leyden Street werd oorspronkelijk First Street en daarna Great Street en Broad Street genoemd, maar kreeg in 1823 haar huidige naam. De straat welke in 1620 door de pelgrims werd aangelegd is vernoemd naar Leiden en er wordt beweert dat dit de oudste continu bewoonde straat in de 13 koloniën van Brits Noord-Amerika is. In de straat stonden allemaal mooie gekleurde houten huizen, met aan het einde een kerk. Het was op een heuvel gebouwd en liep vrij steil naar boven. Het ademde historie en ik vond het leuk om in de straat met de Nederlandse naam rond te lopen.





We arriveerden daaropvolgend bij Cole’s Hill. Dit was een Nationaal Historisch Monument en de eerste begraafplaats welke is gebruikt voor de Mayflower-pelgrims van Plymouth in 1620. Het is een heuvel welke gelegen is aan Carver Street, vlakbij de voet van Leyden Street en aan de overkant van Plymouth Rock. Het park was aangelegd met grasvelden, lage struiken en enkele bomen. Een granieten trap ging naar de top van de heuvel, we wandelden naar boven en kwamen uit bij een aantal monumenten en gedenktekens. We zagen onder andere een standbeeld van Massasoit of Ousamequin, dit was het opperhoofd van de Wampanoag ten tijde van de aankomst van de Pilgrims. Zijn steun en bondgenootschap was destijds cruciaal voor de overleving van de pelgrims. Tevens stond er een grote granieten sarcofaag welke in 1920 door de General Society of Mayflower Descendants was opgericht. Het bevatte skeletresten van de mensen waarvan wordt aangenomen dat zij Mayflower kolonisten zijn geweest. Ik vond dat graf heel erg indrukwekkend om te zien, een belangrijk stukje Amerikaanse, maar ook Nederlandse, historie lag daar begraven.

Na nog even door het historische Plymouth Village Historic District rondgelopen te hebben kwamen we uiteindelijk terecht bij Plymouth Rock. Ik had in eerste instantie helemaal niet in de gaten dat het zo’n belangrijke bezienswaardigheid was en daarom heb ik er ook geen foto van gemaakt. Plymouth Rock is een steen waarvan wordt aangenomen dat de Mayflower-pelgrims de Mayflower daaraan hebben vastgelegd op het moment dat zij voor het eerst voet op Amerikaanse bodem zetten. Het is echter helemaal niet zeker of dat verhaal op waarheid is berust. Over en rondom de steen is een bouwwerk met zuilen van graniet geplaatst en in eerste instantie keek ik alleen even daar naar. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat de Plymouth Rock er onder lag. Een stukje verderop lag de replica van de Mayflower, een mooi schip met een tweetal hoge masten, ik vond het op een piratenboot lijken. Toen we alles hadden gezien gingen we weer terug naar de auto en op weg naar de volgende activiteit. Ik vond het erg leuk om in het historische gedeelte van Plymouth te zijn geweest, het is een aanrader om te bezoeken wanneer je in de buurt bent.