Pagina's

zondag 3 mei 2020

Amerikaans restaurant in het buitenland: Baskin Robbins - Tokyo, Japan

Amerikaans restaurant in het buitenland: Baskin Robbins
Adres: 160-0022 Tōkyō-to, Shinjuku-ku, Shinjuku, 3 Chome−15, Japan


Tijdens mijn reizen naar Amerika heb ik veel aparte dingen meegemaakt en gezien, de mensen zijn er heel divers, veel zaken zijn over de top en het kan haast niet gekker. Dat zou je tenminste denken, want toen ik voor de eerste keer in Japan was kwam ik van die gedachte snel terug. Het kon wel gekker, want dat gebeurde namelijk in Japan. Ik heb tijdens mijn verblijven in Tokyo, Osaka, Kyoto en Nara mijn ogen uitgekeken. Op een andere manier dan dat ik dat ook in de Verenigde Staten doe. Ik heb me over veel dingen verbaasd en zou zelf nooit zo als de Japanners kunnen leven, terwijl ik geen moeite zou hebben met het leven als een Amerikaan. Het is toch allemaal net even wat anders, aan de ene kant loopt iedereen heel erg in het gareel, maar aan de andere kant zijn sommige zaken meer dan gestoord.  Ik vond het geweldig om er te zijn geweest, maar af en toe had ik toch wel wat heimwee naar het Amerikaanse eten. Gelukkig waren er genoeg Amerikaanse ketens in Japan te vinden waarvan ik er een aantal heb bezocht.

Een van de Amerikaanse restaurants waar ik in Tokyo naartoe ben geweest is Baskin Robbins. Baskin Robbins is ’s werelds grootste keten van ijsspeciaalzaken en is in 1945 opgericht in Glendale, Californië. Op dit moment bevindt het hoofdkantoor zich in Canton, Massachusetts. Het bedrijf staat bekend om zijn 31 smaken-slogan, met daarbij het idee dat een klant elke dag van de maand een andere smaak zou kunnen kiezen. De zaak maakt gebruik van kleine roze lepeltjes, waarmee klanten het ijs eerst kunnen proeven voordat zij daadwerkelijk een smaak bestellen. Sinds de oprichting heeft Baskin Robbins al meer dan 1.000 verschillende ijssmaken geïntroduceerd. De meeste restaurants van Baskin Robbins bevinden zich in de Verenigde Staten, dit zijn er zo’n 2.800, echter zijn er ook zo’n 2.700 vestigingen van de keten gevestigd in de rest van de wereld, waaronder in Canada, Rusland, Zuid-Korea, de Verenigde Arabische Emiraten, bij onszelf in Nederland en ook in Japan.

Rondreizen door Japan | FOX.nl




Mijn eerste ijsje van Baskin Robbins heb ik gegeten in Dubai bij het hotel waarin ik destijds verbleef, het Atlantis The Palm hotel, en dat is me toen erg goed bevallen. Toen ik op internet las dat er ook een flink aantal vestigingen van de keten in Japan te vinden waren schreef ik een bezoek aan een van die zaken direct op in onze planning. Ik bezocht de vestiging van Baskin Robbins in de wijk Shinjuku in de stad Tokyo.  De zaak bevond zich op de begane grond van het Shinjuku building, een groot winkelcentrum, zoals er wel honderden van in de stad te vinden waren. Grote donkerblauw met witte en roze letters in een neon-bakverlichting aan de voorzijde van het gebouw gaven de locatie van de ijssalon aan en omdat het niet in het Japans, maar in het Amerikaans was aangegeven, was het erg herkenbaar. We liepen het gebouw binnen en kwamen terecht in een kale, vrij sombere, hal welke door het gebruik van allerlei felle kleuren toch nog een beetje opgevrolijkt was.

We waren wel op de juiste locatie aangekomen, want de vestiging van Baskin Robbins was niet te missen. Het was rustig voor de toonbank, enkele Japanners stonden wel netjes in de rij om wat te bestellen, maar het duurde niet lang voordat wij zelf werden geholpen. In de tijd dat we even op onze beurt moesten wachten keek ik naar het menu en in de vitrines en probeerde er een beetje wijs van te worden. Veel was echter in het Japans geschreven en daar kon ikzelf vrij weinig mee. Gelukkig zag ik op een aantal stickers en plaatjes toch nog wel wat Engelse teksten staan, waardoor het iets makkelijker werd gemaakt om een keuze te maken. Toen we eenmaal aan de beurt waren werd er een beetje lacherig gedaan, de medewerker van Baskin Robbins sprak zelf heel slecht Engels en moest een collega erbij halen om onze bestelling op te kunnen nemen. Het ging met horten en stoten, zoals dat wel vaker in Japan ging, maar uiteindelijk kwam alles gelukkig toch goed.





Ik besloot om een oubliehoorn te bestellen met daarop een tweetal bollen ijs van verschillende smaken. Ik wees het hoorntje maar aan, omdat dat nou eenmaal het eenvoudigst was, en besloot dat ook bij de smaken te doen. Ik koos voor   チョコチップ en チョコレートチップクッキー生地 ofwel Chocolate Chip en Chocolate Chip Cookie Dough, dat waren voor mij 2 gangbare smaken en daar had ik ook gewoon heel erg veel trek in gekregen. Er werden ook een aantal Japanse smaken aangeboden, zoals Matcha en kantaloepa, maar dat hoefde voor mij niet zo. Ik vond het wel leuk als er nog wat Amerikaans van de ervaring over zou blijven. Nadat het duidelijk was wat ik graag wilde bestellen werden de bollen ijs met een zeer nauwkeurige precisie uit de bakken gehaald en ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit 2 van die perfecte ronde bollen op een hoorntje had gezien. Ik moest er wel om lachen, het ijsscheppen werd zeer serieus genomen en dat vond ik prachtig.

Vervolgens werd het andere ijsje besteld en klaargemaakt, ook 2 bollen, alleen andere smaken dan die welke ikzelf had gekozen. We moesten vervolgens afrekenen en betaalden omgerekend een kleine € 10,00. Een flink bedrag voor 2 ijsjes, maar goed we waren op vakantie, dus het maakte allemaal niet zo heel veel uit. Ik begon met het opeten van het Chocolate Chip bolletje, deze smaakte erg goed. de stukjes chocolade hadden voor mij alleen wel iets groter mogen zijn. Binnen een paar minuten had ik het eerste bolletje op en ging vervolgens verder met het Chocolate Chip Cookie Dough ijs. Het lekkerste had ik voor het laatst bewaard, want deze smaak was verrukkelijk. Het koekjesdeeg smaakte ontzettend goed en de vanille met chocolade zorgde voor een heerlijke combinatie. De ervaring werd hierdoor toch nog een klein beetje Amerikaans en dat vond ik leuk. Ik kan niet zeggen dat ik me voor even in Amerika voelde, want daar was Japan toch echt veel te verschillend voor. Toch was het ijsje van Baskin Robbins heerlijk en ik zou er graag vaker van willen gaan genieten.