Pagina's

zaterdag 23 mei 2020

Activiteit: Faneuil Hall - Boston, Massachusetts

Activiteit: Faneuil Hall
Adres: 4 S Market St, Boston, MA 02109, Verenigde Staten

In de weken voorafgaande aan mijn verblijf in Massachusetts ben ik op internet veel aan het zoeken geweest naar bezienswaardigheden in Boston en Cape Cod. Een van de activiteiten welke in de hoofdstad van Massachusetts was te doen was het bezichtigen van het Museum of the Ancient and Honorable Artillery Company op de bovenste etage van Faneuil Hall. Het museum met stukken van de oude artillerie onderneming zou gratis te bezoeken zijn. Ik las dat er spullen zouden worden tentoongesteld van President John F. Kennedy, maar ook van de ontvanger van de “Medal of Honor” George Maynard, en van zowel de Amerikaanse burgeroorlog, als de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. Tijdens onze vakantie in Boston en omgeving hadden we sowieso al veel activiteiten op het programma staan welke te maken hadden met de onafhankelijkheidsstrijd van de Amerikanen en ik vond het bezoeken van het museum in Faneuil Hall daar goed bij passen. We zouden immers toch ook al naar Faneuil Hall toe gaan, want dat mocht tijdens een bezoek aan Boston niet ontbreken.

Faneuil Hall is sinds het jaar 1743 een marktplaats en een vergaderzaal nabij de waterkant en het huidige Government Center in Boston, Massachusetts. Het was de locatie van verschillende toespraken van Samuel Adams, James Otis en anderen wie de onafhankelijkheid van Groot-Brittanniƫ aanmoedigen. Het is onderdeel van het Boston National Historical Park en tevens een bekende halte op de Freedom Trail. Faneuil Hall wordt ook wel "the Cradle of Liberty", ofwel de wieg van de vrijheid, genoemd. Het gebouw is ontworpen door de architecten John Smibert en Charles Bulfinch. Peter Faneuil (een slavenhandelaar) bood tijdens een openbare bijeenkomst in 1740 aan om op eigen kosten een passend bouwwerk te bouwen, als een geschenk aan de stad, dat zou moeten dienen als een openbare markt in het centrum van Boston. Faneuil Hall werd gebouwd in de stijl van een Engelse plattelandsmarkt, met een open begane grond, welke dienst deed als markthuis, en had daarboven tevens een grote vergaderruimte, waarin een aantal belangrijke gesprekken zijn gevoerd.







Het gebouw diende als ontmoetingsplaats voor Patriotten aan de vooravond van de Amerikaanse Revolutie. Er zijn bijeenkomsten en besprekingen gehouden over enkele belangrijke gebeurtenissen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd. Deze gingen onder andere over de Stamp Act (belasting die de Britse regering in 1765 invoerde in de Noord-Amerikaanse kolonies om de kosten van het in stand houden van een leger te kunnen betalen), de Boston Massacre en de “thee crisis” van waaruit de Boston Tea Party ontstond. De Patriotten ontmoetten elkaar in een ruimte, van 30 meter lang en 40 meter breed, boven een marktplein met kraampjes. Faneuil Hall was het toneel van de meeste opwindende openbare bijeenkomsten aan de vooravond van de Amerikaanse Revolutie, alle bekende Patriotten hebben er gesproken en het is een heel belangrijk gebouw geweest voor de Verenigde Staten van Amerika zoals zij vandaag de dag onafhankelijk bestaan. Vanwege het grote belang van  Faneuil Hall in de geschiedenis van Amerika leek het mij heel erg leuk om het te gaan bezoeken.

Vanuit het Wyndham Boston Beacon Hill liepen we naar het plein waarop Faneuil Hall was gevestigd, dit was ongeveer een kwartiertje wandelen. De buitenkant van het bouwwerk zag er erg statig uit, ik vond het een beetje op een kerk lijken, vanwege het torentje welke bovenop het gebouw stond. Het had ontzettend veel ramen, deze waren rechthoekig met aan de bovenzijde een halve cirkel. Ik vond het erg indrukwekkend om te zien en had zin om er naar binnen toe te gaan. Bij binnenkomst kwamen we terecht in een grote hal, waarbij er op verschillende plekken informatie werd gegeven over alles wat er te zien en te doen was in de ruimte. Een grote foto van een optocht van soldaten van deze tijd in uniform hing aan de muur en daarnaast was een oud soldatenuniform neergezet. Ik vond het interessant om te zien dat beide uniformen vrij veel gelijkenissen hadden. We liepen een aantal meter verder en kwamen terecht bij een balie waaraan een aantal medewerkers van de National Perk Service zaten. Zij gaven informatie over het gebouw en vertelden wat er te zien was.





We waren helaas op een ongunstig tijdstip bij Faneuil Hall aangekomen, het Museum of the Ancient and Honorable Artillery Company was helaas gesloten, dus daar konden we niet naartoe gaan. Daar baalde ik van, want het leek me echt een interessant museum. Wel hadden we toegang tot een aantal andere zalen en ruimtes in het gebouw. We lazen informatie over de verschillende bezienswaardigheden in het Boston National Historical Park en de Boston African American National Historic Site en konden bij een aantal winkels, welke in het gebouw gevestigd waren, kijken. Dit waren winkeltjes met prullaria, maar er werden ook ijsjes verkocht en er was een museumwinkel. Ik heb een tijdje bij het bord met informatie over de Boston Trails to Freedom staan kijken, daarop stonden teksten geschreven over The Freedom Trail en The Black Heritage Trail. Ik vond het erg interessant om op deze manier meer over de stad Boston en haar geschiedenis te weten te komen en tevens kreeg ik alvast wat kennis van locaties welke we later nog zouden bezoeken.

Op de 2e etage van Faneuil Hall bevond zich de Great Hall, waar in het verleden dus alle belangrijke vergaderingen hebben plaatsgevonden. Op het moment dat wij het bouwwerk in liepen konden we er nog naartoe, maar toen we de trap omhoog wilden gaan was er ineens een groot dik touw voor gespannen. Ik vroeg aan een van de medewerkers van de National Park Service wat er aan de hand was en of we niet naar boven konden. Maar helaas werd er medegedeeld dat de hal in gebruik was genomen voor een bepaalde plechtigheid en dat het voor de eerst komende paar uur niet toegankelijk was voor publiek. Ik vond het jammer en baalde ervan dat we niet meteen naar boven waren gegaan om de hal te bekijken. Maar ja, dat konden we natuurlijk ook niet weten. We waren eigenlijk grotendeels voor niks gekomen, we hebben zowel het Museum of the Ancient and Honorable Artillery Company als de Great Hall niet kunnen zien, terwijl dat eigenlijk onze belangrijkste reden was om naar Faneuil Hall toe te gaan. Ik vond dat natuurlijk erg zonde, hopelijk krijg ik in de toekomst nog een kans om zowel de Great Hall als het museum wel te kunnen bezichtigen.