Pagina's

zondag 7 april 2019

Activiteit: Pike Place Market - Seattle, Washington

Activiteit: Pike Place Market
Adres: Pike Place Market, Seattle, Washington, Verenigde Staten


Sinds een aantal jaar kijk ik veel kookprogramma’s op televisie.  Zoals jullie wel weten hou ik van lekker eten en ik vind het interessant om te weten hoe bepaalde gerechten worden bereidt. In de praktijk pas ik datgene wat ik op televisie zie echter veel te weinig toe, maar dat is weer een ander verhaal. Een van de leukste koks op televisie vind ik de helaas overleden Anthony Bourdain (25 juni 1956 - 8 juni 2018), de programma’s en documentaires welke hij heeft gemaakt over het eten in verschillende grote steden van de wereld trekken mij enorm aan. Ik vind de uitzendingen waarbij hij een Amerikaanse stad aandoet en daar dan een paar dagen blijft natuurlijk het interessants. Het is al meerdere malen voorgekomen dat ik hem bij een restaurant heb gezien waar ikzelf ook ben geweest en voor mijn reis naar Seattle heb ik zelfs wat inspiratie gehaald uit zijn aflevering van The Layover welke zich afspeelde in die stad. Ik heb niet alleen een van mijn hotels (The Edgewater Hotel) door het programma gekozen, maar ik ben er ook enthousiast van de Pike Place Market door geworden.

Anthony Bourdain bezocht de Pike Place Market tijdens zijn 48 uur in Seattle op een regenachtige dag en zag daar onder andere hoe enkele van de marktkooplui met vis aan het gooien waren. Op een bepaalde manier trok me dat aan en ik wilde het zelf ook gaan zien. Ik was in mijn leven al op een flink aantal markten en in veel foodhallen geweest, maar nog nooit had ik vis door de lucht zien vliegen. Ik ging op internet op zoek naar meer gegevens over de markt en verzamelde de nodige informatie. Ik kwam tot de conclusie dat het me erg leuk leek om zelf ook door de overdekte markt heen te lopen en te zien wat er allemaal voor lekkers werd aangeboden. Het bezoeken van de Pike Place Market in Seattle schreef ik dan ook als een van de eerste activiteiten op in mijn to do-lijstje voor mijn eerste verblijf in Seattle. Het was dan ook de bedoeling dat we gelijk op onze eerste volledige dag direct na het ontbijt bij Potbelly Sandwich Shop op weg zouden gaan naar de markt.

 




Pike Place Market is een publieke, openbare markt in Seattle, Washington, welke een uitzicht biedt op Elliott Bay aan de waterkant. Op 17 augustus 1907 werd de markt geopend en is vandaar ook een van de oudste openbare doorlopende boerenmarkten in de Verenigde Staten. De markt is gebouwd op de rand van een steile heuvel en bestaat uit verschillende verdiepingen. Het is een vestigingsplaats en handelsruimte voor veel kleine boeren, handelaars en handwerklieden. Er zijn een groot aantal unieke en speciale winkels, standjes en kraampjes te vinden. Pike Place Market is vernoemd naar de centrale straat waarop de markt zich bevindt, Pike Place. Deze straat loopt in de noordwestelijke richting tot aan Virginia Street. De markt wordt elk jaar door meer dan 10 miljoen mensen bezocht en is daarmee de populairste toeristische bestemming van Seattle en het staat zelfs op de 33e plaats van drukst bezochte toeristische attracties ter wereld. 

Op de dag dat ik de Pike Place Market bezocht was het net zo’n droevig weer in Seattle als wat ik destijds op televisie bij The Layover had gezien. Het regende en ik liep met een paraplu over straat. Ik liep eerst even langs de buitenkant van de markt en op een gegeven moment zag ik de iconische ronde klok en de rode letters welke samen de teksten “Public Market Center” en “Farmers Market” vormden. Ik maakte er een paar foto’s van en besloot vervolgens om snel de markt in te gaan, want het begon nog wat harder te regenen. Ik kwam terecht in de bovenste etage van het gebouw, dit was de ruimte waar onder andere de verse visproducten van de vissers werden verkocht. Een groot aantal mensen stonden bij een stand te kijken en er kwam een flink rumoer vandaan. Ik besloot om er ook naartoe te lopen en voor ik het in de gaten had zag ik de eerste vissen al door de lucht vliegen. De heren van de Pike Place Fish Co. gooiden met de door hun verkochte vis en ik vond het prachtig.  




Er werd veel vis verkocht en daardoor ook met veel vis gegooid. Zelf kocht ik niks, maar ik vond het wel erg leuk om te zien. Na een tijdje bij de viskraampjes rondgehangen te hebben ging ik verder naar de rest van de markt. Ik zag veel heerlijke producten op de bovenste etage (level 6), maar was er ook wel benieuwd naar wat er op de verdiepingen daaronder (level 1 t/m 5) te doen was. Ik nam de trap naar beneden en na de onderste verdieping bekeken te hebben ging ik telkens weer een etage naar boven. De niveaus onder de bovenste etage bestonden uit allemaal specialistische winkels, zo zag ik bijvoorbeeld een aantal antiekhandelaren, maar ook stripboekenverkopers en winkels waarin  allerlei verzamelwaar en snuisterijen werden verkocht. Tevens werden er sieraden en kleding aangeboden. Ik had echter niet zoveel met al die artikelen en besloot dan ook dat ik beter weer naar boven kon gaan om daar nog wat langer te kijken naar alle kraampjes en te genieten van de geuren val alle heerlijke producten die werden verkocht.

Ik kwam op een gegeven moment terecht bij een winkel met de naam Beecher's Handmade Cheese, hier werd zelf kaas gemaakt en dat vond ik erg interessant om te zien. Grote baden met kaas werden geprepareerd en door het glas zag ik hoe de kaasmakers met het proces bezigwaren. Erg leuk om zo een kijkje in de keuken van de kaasmakerij te mogen nemen, vond ik. Ik liep vervolgens even naar buiten om te zien of dat het inmiddels al droog was geworden, maar helaas was dat niet het geval. Tot mijn verbazing zag ik een groot brons spaarvarken staan met de naam Rachel the Piggybank. Het geld wat er door het publiek in dit spaarvarken werd gedaan zou worden gebruikt om te investeren in de sociale voorzieningen van de Pike Place Market. Ik deed er een briefje van $ 2 Dollar in en maakte nog een laatste rondje over de markt. De bovenste etage van de Pike Place Market was echt de moeite waard, er werden heerlijke producten aangeboden, er hing een leuke en gezellige sfeer en waar anders ter wereld kun je vissen zien vliegen? Het is een aanrader om in Seattle naartoe te gaan.