Pagina's

maandag 26 oktober 2020

Restaurant: Firehouse Subs - Palm Springs, Californië

Restaurant: Firehouse Subs
Adres: 5200 Ramon Rd STE G4, Palm Springs, CA 92264, Verenigde Staten


Het is een hobby van mij om te zoeken naar restaurantketens in Amerika waar ik nog niet eerder ben geweest. Onbekende restaurantketens, welke ik tijdens mijn reizen tegenkom, onthoud ik en ga op zoek naar informatie over het menu en bepaal dan of dat het voor een volgende keer de moeite waard is om een van de vestigingen te bezoeken. Voor wat betreft het diner zijn er vele mogelijkheden en heb ik ook nog heel veel ketens te gaan, maar voor het ontbijt en de lunch is de keuze toch wat minder ruim. Natuurlijk zijn er genoeg zelfstandige restaurants te vinden, maar het gaat me vooral om de ketens. Ik vind de Amerikaanse maaltijden van hamburgers met friet altijd ontzettend lekker, maar soms wil ik als lunch ook gewoon een broodje eten. Of nou ja gewoon een broodje, meestal zijn die in Amerika ook ontzettend groot en zeer rijkelijk belegd, dus van een lichte maaltijd is geen sprake. Ik zocht naar een restaurant om te lunchen in Palm Springs en tot mijn grote vreugde zag ik dat er een vestiging van Firehouse Subs aanwezig was op 5 minuten afstand van het Palm Springs Air Museum.

Firehouse Subs, ofwel Firehouse of America, is een Amerikaanse, informele restaurantketen welke is opgericht op 10 oktober 1994 in Jacksonville, Florida, door de voormalige brandweerbroers Robin en Chris Sorensen. Gedurende 25 jaar heeft Firehouse Subs een kleine 1.200 restaurants geopend in 46 van de 50 Amerikaanse staten, evenals in Puerto Rico en Ontario, Canada. Er wordt op dit moment nog steeds verder naar uitbreiding gekeken en de bedoeling is om vestigingen in alle Amerikaanse staten te krijgen. De restaurants zijn geïnspireerd door brandweerkazernes, het bevat veelal geschonken brandweeruitrusting en memorabilia. Elk restaurant heeft een eigen aangepaste muurschildering, welke de brandweer van de lokale gemeenschap weerspiegelt. Op het menu staan voornamelijk broodjes en salades. In het jaar 2005 hebben de eigenaren van de keten de Firehouse Subs Public Safety Foundation opgericht welke financiering, levensreddende apparatuur en educatieve mogelijkheden biedt aan hulpverleners en organisaties voor de openbare veiligheid.





Nadat we uitgekeken waren in het Palm Springs Air Museum besloten we om op weg te gaan naar de lunch. Vanuit het museum reden we binnen enkele minuten naar het The Springs-winkelcentrum, waar de locatie van Firehouse Subs gevestigd was. We parkeerden de auto gratis voor de deur en na even een foto van de voorkant van het restaurant te hebben gemaakt liepen we er snel naar binnen. Het was erg warm buiten en dus voelde de airconditioning in het restaurant als erg aangenaam. Bij binnenkomst was ik direct onder de indruk van de zaak. De thematisering van de brandweerkazerne was in de gehele ruimte doorgevoerd. Alle stoelen waren rood van kleur, aan de muur hingen brandweerbijlen, foto’s en emblemen van de brandweer. Wat het meest opviel was de muurschildering, waarop een lokale brandweerauto van de Palm Springs Fire Department was getekend samen met een tweetal brandweerlieden die aan het golfen waren, met op de achtergrond de Palm Springs Aerial Tramway. Ik vond het prachtig om te zien, vooral omdat we eerder die dag ook daar in de buurt waren geweest.

Ik keek eerst even goed om me heen, voordat ik naar de kassa toe liep om te bestellen. Dit was voor mij de eerste keer dat ik in een vestiging van Firehouse Subs was en vond het erg leuk om te zien hoe de zaak was ingericht. Het was de bedoeling dat we aan de balie zouden bestellen. Een groot bord waarop het menu stond beschreven hing achter de kassa en ik ging op zoek naar iets lekkers om te eten. Linksboven op het menu stond het kenmerkende broodje van Firehouse Subs afgebeeld, namelijk de Hook & Ladder, ik twijfelde eerst even om voor dat broodje te kiezen, maar toen ik helemaal aan de andere kant van het bord de “Smokehouse Beef & Cheddar Brisket” zag staan veranderde ik snel van mening. Dit tarwebroodje van medium grootte belegd met 16 uur gerookte brisket, cheddarkaas, mayonaise en zoete barbecuesaus leek mij verrukkelijk en ik bestelde het in combinatie met een zakje chips en een lege beker, welke ik zelf met frisdrank kon gaan vullen. De rest was nog even aan het kijken naar wat zij wilden gaan bestellen, er viel ook uit zoveel lekkers te kiezen.





Op een gegeven moment was iedereen er uit en werd de rest van de bestelling doorgegeven. Er werd voor een medium “Turkey Bacon Ranch” (een broodje belegd met gerookte kalkoenborst, paprika, bacon, cheddarkaas, sla, tomaat, ui, mayonaise en romige dressing) in combinatie met een zakje chips en drinken gekozen. Daarnaast werden er ook nog een tweetal kinderbroodjes besteld, deze broodjes waren ongeveer de helft van de omvang van mijn eigen “Smokehouse Beef & Cheddar Brisket” sub. De beide kinderbroodjes zouden belegd gaan worden met gehaktballetjes, tomatensaus en Provolone-kaas. Tevens zou er een zakje chips en een kleine lege beker bij geserveerd gaan worden. Dit bekertje kon dan onbeperkt gevuld gaan worden met een helemaal zelf te ontwerpen soort drankje bij de frisdrankautomaat. In het totaal moesten we voor de gehele bestelling een bedrag van $ 35,88 betalen, dus dat viel alleszins mee. Nadat ik het bedrag had afgerekend pakten we eerst allemaal een zakje chips uit de rekken en namen vervolgens plaats aan een van de vrije tafels in het restaurant.

Zelf had ik gekozen voor een zakje Smokehouse BBQ chips van Miss Vickie’s en omdat mijn broodje ook belegd zou gaan worden met gerookte barbecue ingrediënten besloot ik om voor een zoet drankje te gaan bij de frisdrankautomaat. Er werd helaas geen bier verkocht in het restaurant en dus moest ik iets anders kiezen. Na enige tijd op de knoppen van het Coca-Cola apparaat te hebben gedrukt koos ik uiteindelijk voor de Sprite Zero Sugar Raspberry, een suikervrij frisdrankje met frambozensmaak. Nu dat ik dit aan het schrijven ben snap ik eigenlijk niet meer waarom ik daar voor had gekozen. Suikervrij sloeg eigenlijk nergens op gezien al datgene wat ik nog zou gaan eten, maar ik vond het gewoon leuk om iets aparts te proberen. Op een gegeven moment had iedereen hun bekers gevuld en de zakjes chips waren ook al opengemaakt. Vanuit de kassa werd omgeroepen dat onze broodjes klaar waren en ik liep even naar voren om de dienbladen in ontvangst te nemen. Elk broodje was op een eigen plastic dienblad, op een vetvrij papieren velletje van Firehouse Subs, gelegd.  





Toen ik alle dienbladen op tafel had gezet en ging zitten achter mijn eigen broodje keek ik eens even goed naar wat er voor mijn neus stond. Het glimmende, zeer dik belegde broodje, met de warme brisket, kaas en barbecuesaus zag er echt heerlijk uit  Er lag een groot stuk augurk naast en die zure smaak zou een goede combinatie gaan vormen met de rooksmaken en het vlees van mijn sub. Ik nam de eerste hap van mijn broodje en direct daarna wist ik dat ik weer een favoriete lunchketen rijker was. Normaal ben ik helemaal niet zo’n chips-eter, maar ik moet toegeven dat de Smokehouse BBQ chips een erg goede aanvulling waren op mijn “Smokehouse Beef & Cheddar Brisket” sub. Ik was blij dat er een keer geen friet bij zat, want dan was het allemaal weer net wat teveel geweest waarschijnlijk. Bovendien had mijn suikervrije drankje dan helemaal geen nut gehad. Die had trouwens sowieso geen enkele nut, want door het eten van de chips en het broodje had ik nog wat meer dorst gekregen en dus vulde ik mijn beker nogmaals met, dit keer een niet-suikervrij, frisdrankje.

Nadat ik de beker opnieuw had gevuld zag ik pas wat er allemaal op het karton was geschreven. De beker was gevuld met informatie over de Firehouse Subs Public Safety Foundation, er stond een foto op van een echte brandweerman, en tevens dierenarts, uit Jacksonville (Danny Morrell) en er werd uitleg gegeven over hoe mensen een donatie aan de stichting konden doen. Ik vond het prachtig dat Firehouse Subs zich zo met de maatschappij bezighield. Het brandweerthema werd niet alleen maar gebruikt om meer broodjes te kunnen verkopen, maar er werd ook echt getracht om iets terug te doen voor de brandweer en de samenleving. Ik was inmiddels bezig aan de laatste happen van mijn broodje en daar baalde ik van. De combinatie van smaken was zo ontzettend lekker, het broodje was vers en knapperig, het vlees was goed mals, er zat een heerlijke rooksmaak aan en de combinatie met de kaas en barbecuesaus was zeer goed. Toen iedereen uitgegeten was verlieten we de zaak en gingen op weg naar het zwembad van ons hotel. Ik vond het een verrukkelijke lunch en hoop in de toekomst nog eens terug te gaan keren bij een van de andere vestigingen van Firehouse Subs.