Pagina's

vrijdag 16 april 2021

Activiteit: Austin Food Truck Taste Off - Austin, Texas

Activiteit: Austin Food Truck Taste Off
Adres: 305 S Congress Ave, Austin, TX 78704, USA


Austin is onder andere bekend vanwege de vele foodtrucks welke in de stad zijn te vinden. Foodtrucks bestaan al sinds het jaar 1860, destijds reden de wagens, genaamd “chuckwagons”, door de prairies van Amerika en Canada. De wagens dienden als opslag voor voedsel, zoals bonen en zoutvlees, maar ook koffie en kookgereedschap. Het zoutvlees was een gepekeld en gekruid soort rundvlees, het was niet vers, want het moest op de lange tochten mee worden genomen. Vaak bestond het vlees uit het goedkoopste stuk van de koe, namelijk “chuck”. De wagens waren veelal onderdeel van een karavaan aan cowboys die door de landen heen trok. Het evalueerde tot de “lunchwagons”, waarbij een raam uit een wagen werd gesneden, zodat er een doorgeefluik werd gecreëerd, waar vanuit koffie en sandwiches werden verkocht aan het einde van de 19e eeuw. In de 20e eeuw werden de wagens steeds moderner, ze ontwikkelden zich tot “mobile canteens”, welke vaak op legerbasissen te vinden waren. Van daaruit werd er steeds vaker gekeken naar andere locaties, zoals bedrijventerreinen, fabrieken en dergelijke om de foodtrucks neer te zetten. Het zorgde er voor dat arbeiders geen moeite meer hoefden te doen om lunch van thuis mee te nemen of te zoeken naar een plaats om te lunchen. Door de jaren heen zijn de foodtrucks steeds populairder geworden in Amerika.

De stad in Amerika waar de foodtrucks op dit moment het meest populair zijn is Austin. Met meer dan 100 rollende wagens zijn er vrijwel overal in de stad foodtrucks te vinden. De hoofdstad van Texas wordt dan ook niet voor niks de Foodtruck City van Amerika genoemd. De foodtrucks in Austin rijden elke dag (iets voor lunchtijd) naar kantoorpanden of foodtruckpleinen. Wanneer alle mensen die aan het werk zijn lunchpauze hebben is er een flinke bedrijvigheid waar te nemen op de straten van Austin. Mensen gaan in de rij staan om een lekker broodje of iets anders te bestellen en wachttijden van meer dan een kwartier zijn dan ook heel normaal. Het is een gemeengoed in Austin, lunch van thuis meenemen is de bevolking daar niet gewend. Het is de lifestyle in Austin en daarom ook helemaal niet hip of modern, maar iedereen vindt het juist heel normaal om elke dag hun lunch bij een van de vele foodtrucks in de stad te halen. Er zijn foodtrucks in allerlei verschillende kleuren, vormen en maten in de stad te vinden en de gerechten welke er worden verkocht zijn net zo divers. Uit een groot aantal keukens van de wereld wordt er verkocht, maar Tex-Mex en BBQ zijn toch wel de favorieten van de bevolking.

Tenzing Travel - Florida



Vanuit San Antonio reden we iets voor het middaguur naar Austin. Zoals jullie hebben kunnen lezen hadden we gedoe met het inchecken in het hotel, maar nadat alles was opgelost en we onze spullen in de kamer hadden gezet vonden we het tijd om Austin in te gaan. Het was de bedoeling om te gaan naar de wijk The District at SoCo, daar zijn namelijk veel foodtrucks te vinden. We wilden kijken bij de truck van Big Vinny’s BBQ, maar ook bij Güero’s en Jo’s Coffee. We gingen er met de taxi naartoe en na een kleine 5 minuten in de auto te hebben gezeten arriveerden we al op de plaats van bestemming. We liepen even rond in de erg gezellige buurt en over South Congress Avenue, en we vermaakten ons goed. We wandelden naar de Congress Avenue Bridge om zodoende bij het Statesman Bat Observation-punt terecht te komen. Vlak voordat we bij de brug arriveerden zagen we ineens een plein waarop een groot aantal foodtrucks stonden. We liepen er naartoe en zagen dat we bij het festival “Austin Food Truck Taste Off” waren beland. Er hoefde geen entree betaald te worden en dus liepen we zo het terrein op. Het foodtruckfestival was georganiseerd door het Texas Trucklandia Fest en ik vond het super om zo spontaan bij het festival aan te komen.

Het stond dus niet op de planning om naar het festival “Austin Food Truck Taste Off” te gaan, en dat maakte het extra speciaal. We liepen het gebied binnen en keken rond om te zien wat voor een soort foodtrucks er allemaal op het festival stonden. Er waren 30 foodtrucks aanwezig op het terrein. Zij streden om $10.000 prijzengeld voor de beste foodtruck. Bezoekers die vooraf een kaart hadden gekocht mochten proeven en beoordelen. De truck met de beste beoordelingen van de stemmers won. Het was best druk op het terrein, maar met de rijen wachtende mensen viel het eigenlijk reuze mee. Overal stonden wel wat mensen te wachten, maar het was niet zo overdreven als dat ik wel eens op televisie had gezien. We zagen een zeer opvallende rode foodtruck waar vanuit kleine hamburgers, sliders, werden verkocht. Vanwege de hitte was er een witte tent voor gezet, waar mensen onder konden wachten, dat vond ik wel een goed idee, want het was buiten erg warm. Mensen zochten de schaduw op en wanneer je toch onder een tent van een foodtruck stond  kon je er natuurlijk net zo goed gelijk iets te eten kopen. Vanuit het foodtruck-festivalterrein hadden we ook een mooi zicht op de skyline van Austin, dat vond ik prachtig om te zien. Er stonden niet alleen kraampjes met etenswaren, maar ook een stand waar je een vakantie kon winnen door aan een rad te draaien. Wij waren echter al op vakantie en vermaakten ons uitstekend.




Natuurlijk konden de foodtrucks met Tex-Mex-gerechten niet ontbreken. We zagen onder andere de wagens van Jalisco Mexican Food en Taco ’n Maye en het viel me op hoe verschillend beide foodtrucks waren. Die van Jalisco was heel modern, fel gekleurd en nieuw en die van Taco ’n Maye was oud en somber, vol met dozen en had slecht 2 kleine raampjes waar vanuit de producten werden verkocht. Het merkwaardige was dat het bij Taco ’n Maye juist een stuk drukker was dan bij Jalisco, dus het uiterlijk van de foodtruck hoeft niet altijd bepalend te zijn voor de kwaliteit van het voedsel dat er vanuit wordt aangeboden. Nadat we een stukje verder liepen bleven we even staan kijken bij Just Like Mama’s. Daar stond een enorme customized barbecue welke gemaakt was van een tweetal grote tanks. Deze barbecue lag op een onderstel van een wagen en ik vond het prachtig om te zien. Verschillende soorten vlees werden er gebarbecued, waaronder natuurlijk brisket, spareribs, pulled pork en worstjes. Alles wat ik qua foodtrucks voorafgaande aan ons verblijf in Austin had verwacht om te gaan zien was hier op het “Austin Food Truck Taste Off” te vinden en dat vond ik geweldig.

We wandelden verder over het festival en ineens arriveerden we bij de Congress Avenue Bridge, waar we in eerste instantie eigenlijk naartoe liepen. We lazen wat informatie over de Statesman Bats en ik zag een paar vleermuizen onder de brug vliegen. Het zou tot zonsondergang gaan duren voordat alle vleermuizen zouden gaan vliegen, echter hadden we geen zin om zo lang te wachten. We liepen daarom terug naar het foodtruckfestival en kwamen langs een truck met de naam Chazito’s. Daar vanuit werden populaire Cubaanse sandwiches verkocht, want er stond best een aardige rij met mensen voor de kraam te wachten. We hebben alleen maar rondgekeken op het festival en er niks gegeten. We zouden namelijk niet veel later naar Iron Works BBQ gaan en het was natuurlijk niet slim om daar met een volle maag aan te komen. Ondanks dat we niks op het “Austin Food Truck Taste Off”-festival gegeten hebben vond ik het wel heel erg leuk om er te zijn geweest. Er hing een hele relaxte sfeer, mensen waren er lekker aan het eten en drinken en ik voelde me op dat moment echt in Austin, Texas. Wanneer je in Austin bent mag een bezoek aan een foodtruckfestival eigenlijk niet ontbreken en gelukkig zijn wij er per toeval op een beland.