Pagina's

donderdag 8 april 2021

Activiteit: The Texas Ranger Museum - San Antonio, Texas

Activiteit: The Texas Ranger Museum
Adres: 318 E Houston St, San Antonio, TX 78205, Verenigde Staten


Sinds afgelopen zondag hebben jullie kunnen lezen over mijn bezoek aan The Buckhorn Saloon & Museum. In die post schrijf ik onder andere over de gang die naar de entree van The Texas Ranger Museum toe leidde. Bij onze entreekaarten van het Buckhorn Museum was tevens ook het bezoek aan The Texas Ranger Museum inbegrepen. Op het moment dat we alles van The Buckhorn Museum hadden bekeken besloten we dan ook om de gang door te lopen en arriveerden vervolgens bij een groot welkomstbord met daarop de tekst “Welcome to The Texas Ranger Museum”. Ik was benieuwd naar dit museum, voorafgaande aan de reis had ik er nog helemaal niks van op internet gelezen en bekeken en ik liet me dan ook verrassen door datgene wat komen ging. Het Texas Ranger Museum is sinds het jaar 2006 te vinden in het gebouw van The Buckhorn Museum and Saloon. In het jaar 1936 werd er in de Memorial Hall, naast het White Museum, als onderdeel van de Texas Centennial een gedenkteken voor de pioniers en Texas Rangers geopend. Een aantal jaar daarna, in 1973, werd er tevens een Texas Rangers-tentoonstelling in de Memorial Hall geopend.

De historische collectie bleef daar staan tot het moment dat de Texas Rangers Association een samenwerking zocht met het Buckhorn Museum, om in het Buckhorn-gebouw tevens ook het Texas Ranger Museum te openen. De tentoonstelling over de Texas Rangers heeft een collectie van wereldklasse en het biedt het publiek de kans om een aantal historische stukken te zien, welke meer dan een eeuw van de geschiedenis van de Texas Rangers beslaan. Het museumonderdeel is 2.100 vierkante meter groot en daarom is er ook ruimte genoeg om grote werken tentoon te stellen. De Texas Rangers staan ook wel bekend als de Texaanse Duivels, ofwel Los Diablos Tejanos. Ze vormen een Amerikaans agentschap van de wetshandhaving en zijn bevoegd in de gehele staat Texas.  In de loop der jaren hebben de Texas Rangers misdaden onderzocht, variĆ«rend van moord tot politieke corruptie, ze beschermen de gouverneur van Texas, sporen vluchtelingen op en fungeerden in het verleden als paramilitaire kracht in dienst van zowel de Republiek als de staat Texas. De Texas Rangers zijn formeel opgericht in 1835, en zij hebben sindsdien deelgenomen aan veel van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Texas. 

FOX Rondreizen Verenigde Staten




De entree tot The Texas Ranger Museum was dus bij de prijs van The Buckhorn Museum inbegrepen (2 kaarten voor $ 38,95) en we liepen de ruimte dan ook gewoon binnen, zonder dat we werden gecontroleerd. Direct zagen we een groot scherm waarop een aantal van de Texas Rangers, met hun verschillende klederdrachten door de jaren heen, waren afgebeeld. Door de beeltenissen voor en naast elkaar neer te zetten werd er een 3-dimensionaal beeld gecreĆ«erd, wat ik er best realistisch uit vond zien. Al snel zag ik een Texas Ranger zoals ik hem van televisie ken. Een man met een cowboyhoed op en een jas met franjes aan stond voor een groot zwart paard opgesteld en hij had een mes en een shotgun bij zich. Op de achtergrond was een Texaans landschap, met dorre bosjes, zand en steen afgebeeld en dat zorgde er voor dat er een echte cowboysfeer ontstond. Na even bij het paard en de Texas Ranger gekeken te hebben liepen we een stukje verder en kwamen terecht bij een aantal rode wanden waarop allerlei foto’s, verhalen, geweren en andere wapens van de Texas Rangers hingen. Alles hing achter glas, maar de teksten waren wel goed te lezen en de foto’s waren duidelijk, ondanks dat ze natuurlijk allemaal al oud waren.   

Met de moderne technieken van tegenwoordig waren de foto’s opnieuw gedrukt, ze waren vrijwel allemaal zwart wit, maar goed van kwaliteit. Ik vond het boeiend om te zien en te lezen welke acties de Texas Rangers in het verleden allemaal hebben verricht en ook was ik onder de indruk van alle verschillende wapens. Even later arriveerden we bij een onderdeel van het museum waarbij er teksten werden geschreven en foto’s werden getoond van native Americans, ofwel indianen, zoals ik ze vroeger als kind kende. Ik heb wel eens verhalen gelezen over de Texas Rangers dat zij de inheemse bevolking in Texas met geweld hebben weggevaagd en dus ook zeer slecht met de “indianen” omgingen, maar daar was in het museum niks over te vinden. Het leek er in het museum echter op dat de beide groepen goed met elkaar omgingen, maar dat was daadwerkelijk niet het geval. Een bord met daarop een viertal Texas Rangers, met een echt cowboy-uiterlijk, welke voor een gevangeniscel zaten, was nagemaakt van een oude foto die naast het bord hing. Het geheel was in het kleinste detail nagetekend en het was goed te zien dat de 4 heren stoer waren, maar ook de nodige macht bezaten.





De volgende ruimte waarin we belandden was ingericht als een echt museum. Grote vitrines waren aan weerszijden van de kamer opgesteld en daarin lagen allerlei verschillende stukken, welke met de geschiedenis van de Texas Rangers te maken hadden. Wederom foto’s, brieven, teksten en wapens, maar nu ook boeken en kledij. Wat ik een heel mooi stuk vond was de plaquette in de vorm van de staat Texas, waarop alle verschillende badges van de Texas Rangers waren gespeld. Ze bestonden vrijwel allemaal uit de Texaanse Ster met iets in het midden, maar waren verder stuk voor stuk toch net wat anders. Vroeger vertelde mijn moeder wel eens iets over het misdaad-liefdeskoppel Bonnie en Clyde en dat verhaal heb ik altijd erg interessant gevonden. Het koppel stond bekend als een stel beruchte bankrovers in de jaren ’30 van de vorige eeuw en ze zijn samen wereldberoemd geworden. Ze werden verdacht van 13 moorden, diverse overvallen en inbraken. Uiteindelijk liepen zij in een hinderlaag van de Texas Rangers, want op 23 mei 1934 werden ze overrompeld door de Rangers en werden zij en hun auto met honderden geweerschoten doorzeefd. Ik vond het dan ook geweldig om een replica van de auto van Bonnie en Clyde, inclusief alle kogelgaten, in The Texas Ranger Museum te zien staan. Bovendien hing het opsporingsbevel van het stel ook in het museum, welke ik met veel aandacht heb gelezen. 

Nadat we bij Bonnie en Clyde waren uitgekeken liepen we door naar het laatste onderdeel van The Texas Ranger Museum. We kwamen terecht in een verlaten cowboystadje. Aan de rechterzijde was een Saloon gevestigd. Ik liep er even naartoe om te kijken of dat er iets te beleven viel, maar het was helemaal leeg en er stond ook niemand achter de bar. Het was destijds nog vroeg op de dag, maar ik denk dat de bar later en op drukke dagen in het museum best wel eens geopend kan zijn. Verder waren er ook nog een aantal andere kleine gebouwen en zelfs bomen nagemaakt, welke voor een echte westernsetting zorgden. Helaas was er verder niet veel meer te beleven en dus liepen we door richting het einde van het museum. We kwamen uit bij de ruimte waar we de ochtend ook begonnen waren, namelijk in The Buckhorn Saloon. Zoals jullie misschien wel weten hebben we daar nog een drankje gedronken en vervolgens maakten we ons klaar om door naar Austin te gaan. Ik vond The Texas Ranger Museum een heel leuk extraatje. Het was interessant om over de geschiedenis van de Texas Rangers te lezen en alle verschillende wapens te zien. Het onderdeel van Bonnie en Clyde vond ik bovendien helemaal super. Het is de moeite waard om te bezoeken wanneer je in San Antonio bent en bovendien krijg je 2 activiteiten voor de prijs van 1.