Pagina's

woensdag 28 april 2021

Activiteit: Texas State Capitol - Austin, Texas

Activiteit: Texas State Capitol
Adres: 1100 Congress Ave, Austin, TX 78701, Verenigde Staten

Mijn kameraad en ik hebben in Austin meer gedaan dan alleen eten en drinken. Voorafgaande aan de reis ben ik namelijk op zoek gegaan naar activiteiten om in de stad te doen en een aantal daarvan heb ik in onze planning opgeschreven. Helaas was er wat misgegaan met de activiteit op onze eerste avond, we wilden namelijk de vleermuizen zien vliegen bij de Congress Avenue Bridge, maar op het moment dat we daar waren duurde het nog te lang voordat de zon onderging en we hadden geen zin om uren te moeten wachten. De activiteiten voor de volgende dag moesten we dus wel echt gaan doen, want anders hadden we alleen maar kroegen en restaurants in Austin gezien. In onze planning had ik opgeschreven om met de eerste tour van de dag in het Texas State Capitol mee te gaan. Deze rondleiding zou om 12:00 uur gaan beginnen, omdat het zondag was. Doordeweeks start de eerste tour om 8:30 uur en op zaterdag om 9:30 uur. Ik keek er naar uit om naar het Texas State Capitol te gaan, in het verleden had ik in Washington D.C. ook al eens het United States Capitol bezocht en ik las dat het gebouw in Austin veel op het bouwwerk in de hoofdstad van Amerika zou lijken, dat wilde ik wel eens met mijn eigen ogen gaan zien.

Het Texas State Capitol is het hoofdgebouw waarin de regeringszetel van de Amerikaanse staat Texas is gevestigd. Het is gelegen in het centrum van Austin en herbergt de kamers en kantoren van de wetgevende macht en de gouverneur van de staat. Het gebouw werd ontworpen door de architect Elijah E. Myers in 1881 en vervolgens gebouwd van 1882 tot 1888. Meer dan 100 jaar later, in 1993, is het Texas State Capitol ondergronds uitgebreid. Het gebouw is iets hoger dan 92 meter en staat daarmee op de zesde plaats van hoogste “state capitols”. In het jaar 1970 werd het toegevoegd aan het Nationaal Register van Historische Plaatsen en 16 jaar later erkend als een Nationaal Historisch Monument. Het huidige gebouw van het Texas State Capitol is echter het derde Capitool-gebouw in de stad. Het is de vervanger van het 2e Capitool-gebouw, welke in 1881 werd vernietigd door een brand. Op dat moment was het bouwwerk nog niet eens 30 jaar oud. Er werd daarna een veel groter gebouw neergezet en de oppervlakte van het huidige Texas State Capitol is dan ook maar liefst 33.000 vierkante meter groot. Het gebouw staat op een 8,9 hectare groot terrein met allerlei monumenten en standbeelden. 

Tenzing Travel - Amerika




Op de dag van ons bezoek aan het Texas State Capitol werd ik met een flinke kater wakker. De avond er voor hadden we lang in de bar van het hotel gezeten en dat merkte ik die ochtend wel. Ik draaide me eerst nog een paar keer om voordat ik onder de douche ging. Zo goed en zo kwaad als het ging liepen we naar het Texas State Capitol. Mijn maat had het wat minder zwaar dan ik, maar ook hij was niet helemaal fris en fruitig. Na iets langer dan 10 minuten te hebben gelopen arriveerden we in het park waarin het Capitool was gevestigd. We liepen langs een flink aantal monumenten en standbeelden, als eerst zagen we het Confederate Soldiers Monument, waarop een aantal confederatiestrijders stonden die gestorven zijn. Ook keken we bij het Tejano Monument, welke een gedenkteken vormde voor de impact die de Tejanos op de cultuur en geschiedenis van Texas hebben gehad. Vervolgens wandelden we door richting de entree van het Texas State Capitol. Het gebouw had inderdaad best wel wat weg van het Capitool in Washington D.C, het had alleen een andere kleur (lichtbruin in plaats van wit) en bovendien was het bouwwerk volgens mij ook wel wat hoger.

Er stonden al wat andere mensen te wachten voor het gebouw, maar die waren veelal met elkaar aan het kletsen of andere dingen aan het doen en wij besloten om de trappen op te gaan en te kijken of dat we het regeringsgebouw al mochten betreden. De deuren waren geopend en dus liepen we het gebouw binnen. We arriveerden direct bij een controlepost, onze spullen werden gescand en we liepen zelf door een metaaldetectiepoortje. Toen alles goed bleek te zijn kregen we doorgang tot de rest van het Texas State Capitol. Er werd medegedeeld dat we een tour konden gaan doen, maar het was ook mogelijk om gewoon op onze eigen gelegenheid door het gebouw heen te lopen. Mijn maat zei dat hij eigenlijk niet zo’n zin in een rondleiding had en liever gewoon met z’n 2 door het gebouw wilde lopen en dat vond ik een goed plan. We wisten ook niet hoe lang de tour zou gaan duren en met de kater, waar ik toch nog wel last van had, leek het me beter om niet afhankelijk van een groep te zijn. We wandelden rustig richting een grote ronde hoge hal met de koepel er bovenop en ik keek mijn ogen uit. Het was een ronde ruimte welke helemaal tot bovenaan de koepel open was. Aan de zijkanten waren massieve gietijzeren trappen gemaakt, welke de verschillende niveaus van het gebouw met elkaar verbonden. 





Er hingen portretten van voormalige presidenten van de Republiek Texas en gouverneurs van de staat Texas aan de muren, en in de vloer waren verschillende wapens van de staat Texas gemaakt. Helemaal bovenin het midden van de koepel zagen we de bekende ster van de staat Texas, ik vond het prachtig en genoot van het gebouw. We besloten om met de trap naar boven te gaan en in een aantal andere ruimtes en hallen te kijken. We zagen een groot goud bord, waarop alle namen stonden beschreven van de huidige regeringszetel van de staat. Verder bekeken we nog meer portretten en schilderijen, waaronder een groot portret van David Crockett in de zuidelijke foyer en een schilderij met de overgave van Generaal Santa Anna tijdens de Slag van San Jacinto. We zagen de sculpturen van Stephen F. Austin (de oprichter van Texas) en Sam Houston (winnaar van de Slag van San Jacinto tijdens de Texaanse onafhankelijkheidsoorlog). Ook zijn we in de ruimte geweest waarin het Senaat en het Huis van Afgevaardigden van Texas hun wetgevende macht uitoefenen. Het was een grote ruimte op de tweede etage van het gebouw. De tribunes voor het volk, die bij de zittingen aanwezig willen zijn, bevonden zich op de derde etage. In de rest van de kamers en ruimtes waar we hebben gekeken waren voornamelijk kantoren en archieven te vinden.

Ik vond het leuk om op ons eigen houtje door het gebouw heen te lopen, eigenlijk hebben we alle belangrijke ruimtes, kamers, beeld- en kunstwerken van het Texas State Capitol wel gezien. Een tour was dus ook niet nodig, want op onze manier ging het ook meer dan uitstekend. Op het moment dat we uitgekeken waren in het gebouw besloten we om nog wel even in de tuin te kijken bij een aantal memorials, welke we nog niet eerder hadden gezien. Een prachtig stuk vond ik het Terry's Texas Rangers Monument ter nagedachtenis aan de Terry's Texas Rangers die vochten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Ook was het Texas African American History Memorial de moeite waard om te bekijken, zowel de voor- als achterkant waren prachtig gemaakt. Het monument is vervaardigd ter herdenking van de impact van de Afro-Amerikanen in Texas. De combinatie van het bekijken van de verschillende monumenten in de tuin en het bezichtigen van het Texas State Capitol vond ik heel leuk. Het gebouw is eenvoudig op eigen gelegenheid te bezichtigen, maar wanneer je toch een tour wilt doen dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Mijn kater begon door de goede ervaring langzaam maar zeker wat minder te worden na ons bezoek en ik was klaar voor onze volgende activiteit, namelijk het Bullock Texas State History Museum.