Pagina's

maandag 10 mei 2021

Restaurant: Crown & Anchor Pub - Austin, Texas

Restaurant: Crown & Anchor Pub
Adres: 2911 San Jacinto Blvd, Austin, TX 78705, Verenigde Staten


Zoals jullie eerder al hebben kunnen lezen op mijn blog is Austin onder andere bekend vanwege de vele restaurants en cafés welke in de stad zijn te vinden. Dat grote aantal komt onder andere vanwege het feit dat de Texas University is gevestigd in de stad. Deze instelling is opgericht in 1883 en is de op zes na grootste Universiteit van de Verenigde Staten op het gebied van aantal studenten. Jaarlijks biedt de Texas University namelijk onderwijs aan meer dan 50.000 studenten. Het heeft een netwerk van meer dan 450.000 alumni, dit is het grootste aantal van welke Amerikaanse Universiteit dan ook. Bovendien beschikt de Texas University over een uitgebreid aanbod aan NCAA-sporten, met daarbij de Texas Longhorns als meest bekend team. Alle studenten en supporters van de verschillende sportteams in de stad zorgen er voor dat er veel vraag is naar cafés. Mijn maat en ik houden zelf ook wel van het bezoeken van cafés en daarom was Austin voor ons ook een hele leuke stad om naartoe te gaan. We hebben een aantal activiteiten gedaan en bezienswaardigheden in Austin bezocht, maar daarnaast zijn we er ook naar een aantal cafés toe geweest. Een van die zaken was de Crown & Anchor Pub, welke niet ver was gelegen van de Texas University.

De Crown and Ancher Pub werd in het jaar 1987 geopend in de buurt Hyde Park, University Area in Austin en is dus al meer dan 33 jaar oud! De bar is elke dag van de week, 365 dagen per jaar geopend, en tijdens het schrikkeljaar zelfs 366 dagen. Het is dagelijks geopend van 11:00 uur tot 2:00 uur en de pub heeft dus zeer ruime openingstijden. Het is elke dag Happy Hour voor al het tapbier van 14:00 uur tot 19:00 uur. De Crown and Ancher Pub heeft 30 tapkranen waaruit verschillende bieren stromen, en daarnaast hebben zij ook nog eens 100 verschillende flessen en blikjes bier in het assortiment. Daarnaast staan er ook een groot aantal ciders en wijnen, maar ook etenswaren op het menu. Er worden allerlei verschillende soorten hamburgers, hotdogs, frietjes, taco’s, nacho’s en nog veel meer andere Amerikaanse gerechten geserveerd. Elke dag wordt er een andere Bar Special aangeboden in het café, waarbij bepaalde bieren en etenswaren tegen gereduceerde tarieven worden verkocht. De pub heeft door de jaren heen een aantal verschillende prijzen gewonnen, waaronder voor beste bierselectie, beste bar-muziek, beste buurt-bar en beste vegetarische hamburger. 



We hadden op de dag van ons bezoek aan de Crown & Anchor Pub al een aantal bezienswaardigheden bezocht voordat we naar het café toe gingen. We waren naar het Texas State Capitol, The Bullock Texas State History Museum en het Darrell K Royal–Texas Memorial Stadium (het stadion van de Texas Longhorns) toe geweest en daar hadden we een flinke dorst van gekregen. Bovendien was mijn kater van de vorige avond al een heel eind verdwenen en dus kon ik er wel weer tegenaan. Vanuit het Darrell K Royal–Texas Memorial Stadium wandelden we in een kleine 20 minuten naar de pub. Het was lekker weer, de zon scheen en het was behoorlijk heet buiten. We kwamen langs het Visual Arts Center en het Texas Memorial Museum, maar we hadden niet de behoefte om er naar binnen toe te gaan. We liepen door een woonwijk waarin allemaal houten huizen stonden en ik vroeg me af of dat we wel goed gingen. Volgens Google Maps namen we de kortste route en daar moesten we dan ook maar op vertrouwen. Op een gegeven moment moesten we na een van de huizen links afslaan, en nadat we dat hadden gedaan zagen we ineens een houten gebouw met daarop een groot bord met de tekst Crown & Anchor Pub voor ons.

We waren dus goed gelopen, maar ik had niet verwacht dat er middenin die woonwijk een kroeg zou staan. Het zag er van de buitenkant uit als een oud en vervallen bouwwerk, het geheel was van hout gemaakt en het leek erop alsof er in die 33 jaar niks was gerenoveerd of vernieuwd. Niet dat ik dat erg vond, want het was juist authentiek en dat kon ik zeker waarderen. Een groot (met doeken overdekt) terras bevond zich aan de voorzijde van het gebouw, een aantal mensen zaten al aan een paar tafels en waren aan het genieten van hun drankjes. Wij besloten echter om naar binnen toe te gaan en lekker in de airco te zitten. Bovendien was ik ook wel heel erg benieuwd naar het interieur van de zaak, ik kon het me niet voorstellen dat het er binnen ook allemaal zo oud uit zou gaan zien. We openden de deur en arriveerden in een grote donkere ruimte met een flink aantal bierreclames in neonverlichting aan de muur. De muren waren bezaaid met logo’s en borden van biermerken en ik vond het direct geweldig. Een aantal mensen waren bezig met darten en poolen en een stel anderen zaten aan de bar te kijken naar een voetbalwedstrijd, welke op dat moment in Europa gespeeld werd. 




Wij besloten om aan een van de vrije tafels nabij de bar plaats te nemen. Zoals ik al zei hadden we een flinke dorst gekregen van al het wandelen en de activiteiten welke we al hadden gedaan. De bieren welke in de pub werden geschonken stonden afgebeeld op een groot televisiescherm achter de bar. Het menu kwam rechtstreeks van de app Untappd af en omdat we allebei geen bril bij ons hadden en de kleine letters van het scherm niet goed konden lezen besloten we om onze telefoons erbij te pakken. Mijn maat en ik zijn allebei fervente gebruikers van Untappd, we vinden het leuk om nieuwe biertjes te leren kennen en naar verschillende restaurants, cafés en andere locaties toe te gaan. We openden het menu van de Crown & Anchor Pub en gingen op zoek naar iets lekkers om te drinken. Zelf had ik zin in een zoete cider om de dorst mee te kunnen lessen. Gelukkig werden er voldoende ciders aangeboden en ik besloot om voor de Pineapple Cider van het lokale bedrijf Austin Eastciders te gaan. Mijn kameraad koos er wel voor om een biertje te bestellen en maakte de keuze voor de Mountain Standard, dit was een American IPA van Odell Brewing Co. uit Fort Collins, Colorado.

Hij liep even naar de bar om de beide drankjes te bestellen. Op het moment dat wij er waren liep er namelijk niemand rond om bestellingen op te nemen. Dat was echter geen punt, want we zaten toch dichtbij de bar. Voor de totale bestelling moesten we een kleine $ 12,00 betalen, best duur natuurlijk, maar in Amerika is het een normale prijs. Mijn cider kreeg ik uitgereikt in een blikje met daarbij een leeg pint-glas. De IPA werd getapt in eenzelfde soort glas. Ik schonk de cider in en nam de eerste slok. Het was een soort ananas-frisdrankje met alcohol, lekker fris en had een zoete smaak. Ik vond het een goede cider en was blij met mijn keuze. De Mountain Standard viel ook goed in de smaak. We hadden onze drankjes bij Untappd ingecheckt en het leuke was dat onze checkins vervolgens op de televisieschermen in de kroeg werden getoond. Ik zag onze foto’s voorbij komen en dat was wel grappig om te zien. We genoten van de sfeer in de kroeg en keken ook nog even naar de voetbalwedstrijd op televisie. We besloten echter wel om het slechts bij dit ene drankje te houden, want hadden nog wat andere kroegen en restaurants op het programma staan die dag. De Crown & Anchor Pub was echter wel heel leuk om te bezoeken, er hing een goede sfeer, het aanbod in bieren was ruim en het was een zaak welke je ook qua uiterlijk niet snel in Nederland zult gaan vinden.