Pagina's

woensdag 26 januari 2022

Activiteit: Aliiolani Hale - Honolulu, Hawaii

Activiteit: Aliiolani Hale
Adres: 417 S King St, Honolulu, HI 96813, Verenigde Staten


Oahu is het eiland van Hawaii waar, naar mijn mening, het meeste te bezichtigen valt en te doen is. Er zijn veel activiteiten in en om het eiland te vinden en ook qua geschiedenis en historische gebouwen is er het nodige te zien. Gedurende mijn eerste volledige dag op Oahu ben ik naar een aantal belangrijke bouwwerken in Honolulu geweest. Het leek me leuk om op die manier kennis te maken met het eiland. Misschien vragen jullie je af waarom ik niet gewoon aan het strand van Waikiki ben gaan liggen, maar dat is eigenlijk niks voor mij. Ik ben tijdens de reis wel een paar keer naar het strand geweest, maar het liefst ben ik op vakantie in Amerika bezig met het doen van leuke activiteiten en bezoeken van toeristische trekpleisters. In de geschiedenis van Hawaii speelt Koning Kamehameha I een belangrijke rol, hij is namelijk de oprichter van het voormalige Koninkrijk Hawaii. Hij heeft er, op een gewelddadige wijze, voor gezorgd dat alle voorheen vijandige eilanden zich hebben verenigd tot Hawaii. Elk jaar wordt op 11 juni de feestdag Kamehameha Day gevierd, ter ere van Koning Kamehameha I. In Honolulu staan verschillende bouwwerken die in opdracht van Koning Kamehameha en zijn nazaten zijn gebouwd, zo ook het Aliiolani Hale (het huis van de hemelse koning). Het leek mij erg interessant om naar dat gebouw toe te gaan en te bezichtigen, niet vanwege de geschiedenis, maar vanwege de televisieserie Hawaii Five-0.

Het in opdracht van Koning Kamehameha V gebouwde Aliiolani Hale diende als administratief kantoor voor de Hawaïaanse overheid. Tegenwoordig is het gebouw echter de thuisbasis van het Hooggerechtshof van de staat Hawaii. Het is de voormalige zetel van de regering van het Koninkrijk Hawaii en de Republiek Hawaii. Het is als een paleis ontworpen door de in Engeland geboren architect Thomas Rowe. Echter werd er al snel de conclusie getrokken dat de Hawaiiaanse regering hard een regeringsgebouw nodig had, dus toen Kamehameha V opdracht gaf tot de bouw van Aliʻiōlani Hale, gaf hij aan dat het een overheidskantoor in plaats van een paleis moest gaan worden. De naam "Aliʻiōlani" was een van de voornamen van Kamehameha V. De hoeksteen van het gebouw werd door Kamehameha V gelegd op 19 februari 1872, echter stierf hij gedurende de bouw en heeft hij Aliiolani Hale dus nooit voltooid zien worden. Toen de eerste steen werd gelegd, werd er onder het gebouw een capsule begraven, waarin de Hawaïaanse grondwet van destijds werd opgeborgen, samen met nog wat andere voorwerpen zoals bijvoorbeeld munten. In de hoge toren bovenaan het gebouw zijn vier klokken geplaatst, deze staan er bekend om dat ze ver voor of achter lopen op de werkelijke tijd. Aliʻiōlani Hale is een van de vele gebouwen in het centrum van Honolulu die zijn opgenomen in het nationaal register van historische plaatsen. 

>


Ik zag destijds elke zondagavond Aliiolani Hale voorbijkomen tijdens de Hawaii Five-0 tv-serie, het gebouw deed daarbij dienst als het hoofdkwartier van de Five-0-taskforce. Niet alleen het bouwwerk werd daarbij getoond, maar veelal ook het zwart met gouden beeld van Kamehameha, die aan de voorzijde van  Aliiolani Hale is geposteerd. Het leek me leuk om zowel het gebouw als het standbeeld met m'n eigen ogen te bekijken en daarom zijn we het ook wezen bezichtigen. Vanuit het Hilton Hawaiian Village, waarin we verbleven, zijn we met de auto naar de binnenstad van Honolulu gereden. Het was een klein kwartiertje rijden. De auto parkeerden we, voor een paar centen, aan Merchant Street en vervolgens liepen we eerst naar het beeld van Kamehameha. Deze stond zeer prominent op zijn voetstuk, echter leek het gelaat helemaal niet op een Polynesiër, maar het zag er eerder Europees uit. Het bleek dat de beeldhouwer, Thomas R. Gould, destijds in Florence, Italië woonde en van daaruit kenmerken van de lokale bevolking mee had genomen in het beeld. Na eventjes bij het standbeeld gekeken te hebben liepen we verder naar de entree van Aliiolani Hale. In het gebouw bleek een publiek museum gevestigd te zijn, we mochten er gratis naar binnen, dus dat was mooi meegenomen. Voordat we het gebouw verder in mochten moesten we eerst door een bodyscanner heen lopen, gelukkig hadden we niks vreemds bij ons en konden we op eigen houtje verder met het bekijken van Aliiolani Hale.  

In het midden, nabij de entree, van het gebouw bevond zich een grote ruimte met trappen aan beide kanten die naar boven leidden. We besloten om eerst naar het King Kamehameha V Judiciary History Center te lopen. Het was een historisch museum en tevens onderwijsinstelling van de rechterlijke macht van de staat Hawaii. We zagen een grote rechtszaal met houten banken en verderop veel historische stukken, krantenartikelen, foto's, schilderijen en andere zaken die met de geschiedenis van Hawaii en de rechterlijke macht te maken hadden. Ik vond het erg interessant en soms zelfs ook wel wat luguber om te zien. De straffen die daar vroeger werden uitgedeeld waren niet mals, onthoofding was bijvoorbeeld heel normaal. Vervolgens arriveerden we weer in de grote ronde hal vol met marmer en ik was benieuwd wat er boven nog was te zien. Met de trappen gingen we omhoog en daar zag ik een heel mooi plafond van glas in lood en een erg chique balustrade. Statige schilderijen van rechters uit het verleden hingen boven Chesterfield banken en het geheel ademde soevereiniteit uit. We liepen nog een aantal verschillende kamers in, maar er was verder niet heel veel meer te zien, daarom besloten we om weer terug naar beneden en naar buiten te gaan. Ik vond het leuk om even in Aliiolani Hale te zijn geweest, vooral omdat ik het natuurlijk kende van televisie en het met eigen ogen heb kunnen zien. Het gratis museum maakte het zelfs nog wat meer speciaal. Het was een erg leuke start van de dag!