Pagina's

maandag 10 januari 2022

Restaurant: Dunkin' Donuts - Kissimmee, Florida

Restaurant: Dunkin' Donuts
Adres: 7644 W Irlo Bronson Mem Hwy, Kissimmee, FL 34747, Verenigde Staten


De stad Orlando, en haar omgeving, in Florida is een van mijn favoriete bestemmingen in de Verenigde Staten. Niet alleen vanwege het lekkere weer, maar ook vanwege de grote hoeveelheid aan activiteiten die er te doen zijn, de pretparken en tevens de flinke verscheidenheid aan restaurantketens die er zijn te vinden. Vrijwel alle bekende ketens zijn met één of zelfs meerdere vestigingen in de buurt gelegen en op elk gewenst moment van de dag kun je er iets lekkers eten. De prijzen verschillen daarbij nogal, zo zijn er luxe restaurants te vinden, maar een groot gedeelte bestaat toch ook wel uit fastfoodrestaurants. Dat vind ik helemaal niet erg, want daar hou ik juist van. Het bezoeken van fastfoodrestaurants is voor mij een van de redenen waarom ik graag in Amerika kom. Daar bedoel ik niet zozeer McDonald's mee, tijdens mijn 17 reizen naar de andere kant van de Atlantische Oceaan ben ik denk ik slechts 3 keer bij het restaurant met de gouden M geweest, maar ik heb het dan meer over de in Nederland onbekende ketens. Toch komt het wel steeds vaker voor dat Amerikaanse restaurants zich ook in ons koude kikkerlandje komen vestigen en het hier willen proberen. Een van die ketens is Dunkin' Donuts, oftewel Dunkin'. Ik vind het lekker om de donuts van dit bedrijf hier in Holland te eten, maar het liefst heb ik ze natuurlijk gewoon tijdens mijn reizen in Amerika. 

Dunkin’ Donuts is van oorsprong een Amerikaanse keten, die inmiddels uitgegroeid is tot een multinational. Het bedrijf is in het jaar 1950 opgericht door William Rosenberg in Quincy, Massachusetts, op 25 minuten afstand van Boston. Het hoofdkantoor staat nog steeds in diezelfde staat, maar dan in het plaatsje Canton. Het is een van de grootste koffie- en bakkerijketens in de wereld. In het totaal heeft de organisatie meer dan 12.000 restaurants in een kleine 40 landen. Dunkin’ Donuts staat natuurlijk bekend om haar donuts, maar ook om bagels, zoete broodjes, thee en koffie. In september 2018 kondigde Dunkin’ Donuts officieel aan dat het haar naam wilde gaan verkorten naar Dunkin’. Dit proces is inmiddels sinds januari 2019 in gang gezet. De naamsverandering wordt met name ingevoerd vanwege het feit dat de keten toch al bekend staat om de slogan “America runs on Dunkin" en bovendien wilt het zich ook steeds meer gaan profileren als een koffieketen en dat is lastig met het woord donuts in de naam. Geleidelijk aan worden de namen aan de voorgevels van de restaurants aangepast, maar het zal nog wel even duren voordat de gehele verandering is doorgevoerd. Na een afwezigheid van een aantal jaar is Dunkin' Donuts sinds 2017 ook weer in Nederland te vinden. De ontwikkeling die door wordt gemaakt is goed, het aantal locaties hier neemt nog steeds gestaag toe.

Familiereizen Sawadee



Tijdens mijn laatste verblijf in de omgeving van Orlando, ik sliep destijds in het Comfort Inn Maingate in Kissimmee, ben ik samen met de rest van mijn reisgezelschap ook naar een locatie van Dunkin' Donuts toe gegaan om er een lekkere doos donuts te kopen. We waren gedurende de ochtend naar Universal's Volcano Bay Water Theme Park geweest, maar helaas moest dat park die dag vanwege de slechte weersomstandigheden vroeg sluiten. Van het zwemmen hadden we trek in zoetigheid gekregen en daarom leek een bezoek aan Dunkin' Donts ons een goed idee. We liepen vanuit het hotel een paar minuten over de stoep langs de W. Irlo Bronson Memorial Hwy en staken de straat vervolgens over om direct bij de entree van de kleine vestiging van Dunkin' terecht te komen. De voorzijde van de locatie zag er wat smoezelig uit, het leek er in eerste instantie ook op dat de vestiging gesloten was, maar grote verlichte neonletters met de tekst "open" hebben ons doen besluiten om het gebouw toch maar te betreden. Naast Dunkin' Donuts was er ook een locatie van Baskin Robbins aanwezig in de ruimte. We liepen eerst langs de emmers met de verschillende soorten ijs, die er overigens ook erg lekker uitzagen, om vervolgens bij de vitrines en lades met donuts uit te komen. Omdat het al wat later op de dag was lagen niet alle bakken meer helemaal vol met de donuts, maar er was nog steeds wel keuze genoeg.

Even keken we naar de schermen waarop het menu en de prijslijsten stonden beschreven. Er werden een flink aantal verschillende soorten koffie, thee en andere drankjes aangeboden, maar ook een stel broodjes, croissants en bagels. We waren daar echter niet voor naar Dunkin' Donuts gekomen, we wilden donuts eten en daarom besloten we om een doos met 12, ofwel een dozijn, klassieke donuts te gaan bestellen. Deze doos zou slechts $ 8,99 gaan kosten, dat vond ik zeer voordelig. In Nederland waren we zeker het dubbele kwijt geweest. We moesten nu alleen nog even kijken welke donuts het zouden gaan worden. Na een blik op het aanbod te hebben geworpen besloten we om een viertal Strawberry Frosted with Sprinkles (niet voor mij, want die aardbei was mij te gezond) en een tweetal S’Mores Donuts met chocolade, koekjes en marshmallow te bestellen. Verder kozen we ook nog voor 6 losse donuts, namelijk één Chocolate Frosted with Sprinkles, één Honey Glazed, één Double Chocolate, één Coconut Flurries, één Chocolate Frosted en één Boston Kreme donut. Alle donuts werden uit de bakken gehaald en netjes een-voor-een in de doos gedaan. We bleken inderdaad echt maar $ 8,99 te hoeven afrekenen, er kwam zelfs geen een tax (belasting) bij. Het was een zeer goede deal en bij het zien van alle donuts kreeg ik direct trek. Nadat we afgerekend hadden liepen we naar buiten en iedereen pakte gelijk een donut.

We waren met z'n vijven, dus een kleine 2,5 donut per persoon. Zelf nam ik als eerst een S 'Mores  Donut, die leek me het lekkerst en smaakte ook heerlijk. Het was flink gevuld en belegd en de combinatie van de verschillende zoete smaken, de marshmallow-vulling en natuurlijk de lekkere chocolade was heerlijk. Binnen een paar happen had ik de verrukkelijke donut op en merkte toen al wel dat het mijn buik goed vulde. De rest had hun Strawberry Frosted with Sprinkles op dat moment ook al op, ik denk dat die een stuk minder zwaar op de maag lag dan die van mij, want een paar pakten al gelijk hun volgende donut. Ik wachtte nog even met mijn tweede en wist ook nog niet welke ik zou gaan kiezen. Uiteindelijk waren er gelukkig wel nog een paar overgebleven die me lekker leken en heb ik gekozen voor de Boston Kreme. Die smaak kende ik al en is eigenlijk altijd goed. Het was de uitgeklede versie van de 'S Mores Donut, de custard vulling was lekker zoet en de combinatie met de bovenkant van chocolade was uitstekend. Gelukkig was deze donut wat minder machtig en lukte het me ook nog om een klein stukje van de Double Chocolate op te eten. Daarna was ik voor dat moment verzadigd, ik had heerlijke chocolade-donuts gegeten en de gehele doos was snel leeg. We hadden goed ons best gedaan en iedereen was erg tevreden met de donuts die we gekocht hadden. We konden er weer voor even tegenaan, alhoewel...America runs on Dunkin', maar wij moesten na het leegeten van de doos even gaan liggen.