Pagina's

donderdag 1 augustus 2019

Activiteit: Chelsea Market - New York City, New York

Activiteit: Chelsea Market
Adres: 75 9th Ave, New York, NY 10011, Verenigde Staten


Het overgrote gedeelte van de bekendste toeristische attracties in New York City heb ik reeds bezocht, daar heb ik inmiddels al het nodige voor jullie over geschreven. Voorafgaande aan mijn afgelopen reis naar New York ging ik dan ook op zoek naar enkele activiteiten welke ik nog niet had ondernomen en locaties die ik nog niet eerder had bezocht in de stad. Graag wilde ik een keer over de High Line lopen, dat was er de voorgaande keer namelijk niet van gekomen en wilde het nu wel gaan doen. Ik was op internet naar de route van de High Line aan het kijken en zag dat er langs het traject een grote overdekte markt was te vinden. Dit was de markt met de naam Chelsea Market, ik kende het destijds nog helemaal niet en zocht er wat informatie over op. Ik kwam al snel tot de conclusie dat een bezoek aan de Chelsea Market eigenlijk niet mocht ontbreken, wanneer we toch al in de buurt van die markt waren. Ik schreef het daarom dan ook op in de planning om te gaan doen na afloop van onze wandeling over de High Line. Het leek mij een gezellige markt en ik keek uit naar ons bezoek. 

Chelsea Market bestaat uit een winkelcentrum, kantoorgebouwen, televisieproductiefaciliteiten, restaurants en verschillende eetzalen. Het ligt natuurlijk in de wijk Chelsea, en het werd gebouwd in het voormalige fabriekscomplex van de National Biscuit Company, ofwel Nabisco, waar onder andere de koekjes van Oreo werden uitgevonden en geproduceerd. De totale markt omvat een heel blok tussen 9th en 10th Avenue en 15th en 16th Street. Om de Chelsea Market te kunnen ontwikkelen zijn de achterste kavels van de oorspronkelijke fabriek aan elkaar verbonden door een centraal gangpad op de begane grond. Er zijn ingangen gemaakt op zowel de 9th als 10th Avenue en dit alles is voltooid in het jaar 1997. De markt is inmiddels dus al meer dan 20 jaar oud en is door de jaren heen uitgegroeid tot een populaire bestemming voor zowel de lokale bevolking als toeristen, om daar hun dagelijkse boodschappen te doen, maar ook om te genieten van alle lekkere hapjes en drankjes welke in de verschillende zaakjes en restaurants van de markt worden verkocht.




Voorafgaande aan de dag dat we de wandeling over de High Line op het programma hadden staan had het behoorlijk veel gesneeuwd in het centrum van de stad. Ik had al gelezen dat het vanwege de sneeuw nogal glad op de route van de High Line kon gaan zijn en dat het wandelpad mogelijk gesloten was. Ik stelde daarom dan ook voor om direct na de lunch meteen naar Chelsea Markt te gaan en vanuit daar dan later te kijken of we de High Line mogelijk nog op konden. We namen de metro naar het 14th Street metrostation en van daaruit was het nog enkele minuten wandelen naar de overdekte markt. De markt was verdekt opgesteld, het is dat ik op mijn telefoon de wandelroute er naartoe precies kon zien, want anders waren er misschien zo langsgelopen. De markt bevond zich namelijk onderaan een groot en hoog gebouw, slechts kleine letters met de tenaamstelling van de locatie werden aan de zijkant getoond en wanneer we niet wisten dat er een overdekte markt gevestigd was dan hadden we het denk ik ook over het hoofd gezien. Aan de voorzijde stond de naam van de markt wel in koeienletters afgebeeld, maar dat zagen we pas later.

We openden de zware deuren en kwamen uit in een gebouw wat op een ondergronds stelsel leek. Lage plafonds, uitgebroken muren, ijzeren balken en houten wanden gaven de entree een hele aparte, industriële uitstraling en dat vond ik mooi om te zien. Het was druk in de gangen, mensen liepen alle kanten op en we besloten om rustig even langs de winkels te lopen. Chelsea Market bleek vooral een food market te zijn en daar hou ik altijd wel van. Bij binnenkomst roken we meteen allerlei heerlijke geuren uit de Italiaanse en Indiase keuken. Ik zag verrukkelijke brownies, cupcakes en andere zoetigheden bij een bakker en iets verderop kon er volop wijn worden gekocht. Ik hou zelf helemaal niet van wijn, maar vond het wel mooi om te zien hoe serieus mensen het proeven van die druivensap met alcohol namen. Overal waar ik om me heen keek zag ik lekkere gerechten en ingrediënten. Mensen waren aan het eten en drinken en er hing een gezellige sfeer in het marktgebouw. We liepen vervolgens nog even verder en kwamen uit in een lange uitgestrekte hal.





Aan beide zijden van die hal waren kleine winkeltjes en eetgelegenheden te vinden en de geur veranderde om de paar meter. Wij hadden een half uurtje voor ons bezoek aan de markt geluncht en mijn maag zat nog te vol om weer iets te gaan eten. Dat was aan de ene kant wel jammer, maar aan de andere kant ook wel beter voor me. Van al dat lekkere eten en drinken in Amerika word ik namelijk niet echt veel dunner… Ik vond het mooi hoe de totale markt was opgebouwd en hoe de verschillende locaties met elkaar waren verbonden. Op sommige plaatsen was er gewoon een stuk uit de muur gehaald, zodat je er doorheen kon lopen. Het gehele gebouw had een oude uitstraling, maar door alle nieuwe winkels en renovaties welke er hebben plaatsgevonden had het veel karakter gekregen. Het industriële uiterlijk van de Chelsea Market met de hippe winkels vol met biologische producten en artikelen gaven een mooi contrast aan elkaar en dat zorgde voor een goede combinatie. We besloten om toch even wat te gaan drinken en gingen op zoek naar iets leuks met plaats voor ons vieren.

Het was zaterdagmiddag en vrijwel alle restaurants met een bar zaten afgeladen vol. We zagen gelukkig nog 4 lege krukken staan aan de bar van het Franse restaurant Le Song. We gingen daar aanzitten en hebben vervolgens wat gedronken. Na dat drankje gingen we op weg naar de laatste winkels van de Chelsea Market, naast etenswaren werden er daar ook keukengerei, tassen en sieraden verkocht en vooral dat laatste vond ik eigenlijk helemaal niet bij de markt passen. We sloten ons bezoek aan de markthal af met een wandeling door een gang vol met oude verhalen en foto’s over de geschiedenis en het ontstaan van de markt. Ik vond het mooi om te zien hoe een oude koekjesfabriek in zoiets als de Chelsea Market kon transformeren. We verlieten de markt vervolgens aan de andere kant van waar we binnen waren gekomen, nu op de 10th Avenue. De trap naar de High Line was geopend en onze volgende activiteit stond op het punt om te beginnen. Het bezoeken van de Chelsea Market vond ik erg leuk. Er kunnen veel lekkere dingen worden gekocht, gegeten en gedronken en door het industriële uiterlijk zorgt het voor een aparte maar leuke ervaring.