Pagina's

maandag 23 november 2020

Activiteit: San Diego Zoo Safari Park - Escondido, Californië

Activiteit: San Diego Zoo Safari Park
Adres: 15500 San Pasqual Valley Rd, Escondido, CA 92027, Verenigde Staten


Wanneer ik in Amerika ben vind ik het leuk om naar pretparken en dierentuinen te gaan. Inmiddels ben ik al naar een groot aantal van de bekendste Amerikaanse pretparken geweest, maar er is altijd nog wel wat nieuws te ontdekken. Tijdens mijn eerste verblijf in San Diego wilde ik graag naar het San Diego Zoo Safari Park gaan, echter beschikten we destijds nog niet over een huurauto en kwam het qua planning niet uit om het park te bezoeken. Toen ik echter bezig ging met de planning van mijn afgelopen verblijf in San Diego schreef ik het San Diego Zoo Safari Park als een van de eerste activiteiten op. We hadden tijdens de reis nu immers wel een huurauto tot onze beschikking en zouden dus ook zonder al teveel gedoe bij het park in Escondido terecht kunnen gaan komen. Ik plande in om het park tijdens onze eerste volledige dag in San Diego te bezoeken en was erg benieuwd naar hoe het er in werkelijkheid uit zou zien. Op internet had ik er al veel enthousiaste verhalen over gelezen en foto’s van gezien, en was blij dat ik nu zelf ook eindelijk naar de dierentuin toe zou gaan.

Het San Diego Zoo Safari Park is een dierentuin van maar liefst 7,3 vierkante kilometer groot, welke op 10 mei 1972 is geopend in het San Pasqual Valley-gebied van San Diego, nabij Escondido. Met meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar is het een van de grootste en populairste toeristische attracties in San Diego County. Het park herbergt meer dan 2.600 wilde en bedreigde dieren, welke meer dan 300 soorten uit de continenten van Afrika, Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Australië vertegenwoordigen. Er zijn tevens zo’n 3.500 verschillende plantsoorten in het park te vinden. De dierentuin ligt in een semi-droge omgeving en een van de meest populaire activiteiten in het park is de Africa Tram, welke de uitgestrekte Afrikaanse landschappen verkent. Op deze oppervlakte staan dieren zoals antilopen, giraffen, buffels, kraanvogels en neushoorns. Het park staat ook bekend om het condor fokprogramma in Californië, dit is het meest succesvolle programma in de Verenigde Staten, en bovendien is het grootste veterinaire ziekenhuis ter wereld in het San Diego Zoo Safari Park gevestigd.





Vanuit het Comfort Inn & Suites San Diego - Zoo Seaworld Area reden we in de ochtend naar het San Diego Zoo Safari Park. De rit duurde iets langer dan een half uur. We arriveerden er iets voor 9:00 uur, dus vlak voor de opening van het park. Het parkeren kostte $ 15,00 per auto. Nadat we het parkeergeld hadden betaald en onze auto hadden weggezet liepen we naar de entree van het park. De toegangskaarten had ik reeds online gekocht, via aRes Travel betaalde ik voor 3 volwassenen en 1 kinderkaart een bedrag van $ 188 in totaal. De kaarten werden gescand en we gingen het park binnen. Ik pakte een parkplattegrond erbij en merkte direct op dat het een ontzettend groot park was. We besloten om langs de winkels en restaurants in het Safari Base Camp te lopen en op weg te gaan naar het Walkabout Australia-gedeelte om zodoende de aangegeven route van de plattegrond te blijven volgen. We liepen langs de vogels van Wings of the World en over de Safari Walk. In het Walkabout Australia-gedeelte zagen we kangoeroes, wallaby's, Australische brush-kalkoenen, Radjah eenden, stippel-eenden en eksterganzen.

Het viel me op dat de dierentuin prachtig was gethematiseerd en ingericht, de dieren hadden veel meer ruimte dan in andere dierenparken en ik zag dat slechts weinig dieren in een kooi verbleven. Het park was zeer uitgestrekt en lag in een schitterende omgeving. We liepen een Japanse tuin met de naam Bonsai Pavillion in en daarna kwamen we terecht in het gebied met de tenaamstelling World Gardens, waarin allerlei verschillende cactussoorten stonden. De volgende dieren welke we zagen waren een stel enorme Andes-condors bij Condor Ridge. Ik vond het prachtig om die grote vogels te zien, maar ik hoopte ze maar nooit in het wild in de woestijn tegen te komen. Na een korte wandeling zagen we het symbool van Amerika, namelijk de adelaar. We hebben er even bij staan kijken en gingen vervolgens verder naar het volgende onderdeel van het park, namelijk de Tull Family Tiger Trail.  De naam van dit gebied zegt natuurlijk genoeg, in een drietal verschillende buitenverblijven liepen een aantal prachtige Sumatraanse tijgers rond. Ik keek een tijdje naar de dieren en was blij dat er glas tussen ons in zat.





We hadden het eerste gedeelte van het park vervolgens gezien. We kwamen weer uit bij de Safari Walk en ik was echt zeer onder de indruk geraakt van alles wat ik tot op dat moment van het park had gezien. De ruimtelijkheid en de mooie verblijven vond ik prachtig en ik was al van mening dat het een van de mooiste dierentuinen was waar ik tot dan toe was geweest. We liepen door Nairobi Village, waar we een aantal kleinere diersoorten, zoals stokstaartjes, ringstaartmaki’s en flamingo’s, zagen en kwamen toen terecht in een gebouw met vleermuizen. Nadat we daarna even wat gedronken hadden liepen we door naar Lion Camp. In dat gedeelte van het park zagen we maar liefst 13 verschillende Afrikaanse leeuwen. Het was echt een groot gebied waarin de leeuwen verbleven. Een Land Rover stond als thematisering op het veld en een van de leeuwen was erbovenop aan het zonnen, dat was prachtig om te zien. Nadat we de leeuwen een tijd lang hadden bekeken besloten we om door te lopen naar de hoofdattractie van het park, namelijk de Africa Tram in het African Plains-gedeelte van het park.

Tijdens deze wandeling zagen we eerst nog iets opmerkelijks, namelijk een Cheetah en een hond welke samen in de schaduw in het gras lagen. Het leek erop alsof ze elkaars vrienden waren en dat vond ik vrij merkwaardig. Later zag ik dat er ook een show met de beide dieren werd opgevoerd, maar daar ben ik niet naartoe geweest. Eenmaal bij de entree van de Africa Tram-tour aangekomen moesten we even wachten op de tram waarmee wij door de Aziatische savanne en Afrikaanse vlaktes zouden gaan rijden. Ik keek naar het gebied waar we omheen zouden gaan rijden en was wederom onder de indruk van de omvang van het park. De Aziatische savanne en Afrikaanse vlaktes vormden samen een gebied van meer dan 120 hectare groot. Op een gegeven moment was het onze beurt en we stapten in de tram in. We werden welkom geheten door de gids en chauffeur en reden daarna de Afrikaanse vlakte op. Het was een schitterende ervaring, we zagen giraffen, neushoorns, kraanvogels, herten, buffels, gazelles, steenbokken en nog heel veel meer verschillende diersoorten.





Ik ben zelf nog nooit in Afrika geweest en heb dus ook nog nooit een echte safari gedaan, maar voor mijn gevoel kwam de Africa Tram-tour wel in de buurt van een daadwerkelijke Afrikaanse safaritocht. Er werd door de gids veel verteld over de verschillende diersoorten welke we zagen en er werd tevens uitleg gegeven over het gedrag dat ze vertoonden. De route welke werd afgelegd liep tegen de klok in en omdat we een groot rondje reden was het mogelijk om de dieren vanaf verschillende standpunten te zien. Het was prachtig en ik vond het erg jammer toen we na 40 minuten weer aan waren gekomen bij het station en we de tram moesten verlaten. Nadat we de tramtour achter de rug hadden gingen we even lunchen. We deden dat bij Samburu Grill, waar we allemaal een lekkere maaltijd aten. Ikzelf had de quesadilla’s en die waren verrukkelijk, maar er werd ook voor een hamburger met friet en een Mexicaanse salade gekozen. Na de lunch gingen we weer verder met de route en arriveerden bij de Gorilla Trail en het Gorilla Forest, waar we een aantal gorilla’s zagen welke met elkaar aan het spelen waren.

Daarna kwamen we aan bij het laatste gedeelte van het park, via Nairobi Village arriveerden we bij Elephant Valley. De olifanten hadden ook een ontzettend groot gebied van het park toegewezen gekregen. Er stonden een flink aantal van deze imposante dieren op de zandvlaktes, een aantal kleintjes waren in het water aan het spelen en de grotere stonden veelal in de schaduw. Het was inmiddels ook al bloedheet geworden in het park en omdat we de volledige ronde gelopen hadden en alle dieren hadden gezien besloten we om rustig naar de auto te lopen en terug naar het hotel te gaan, om daar het zwembad in te duiken. Het San Diego Zoo Safari Park vond ik echt een hele mooie dierentuin. Het park was zeer ruimtelijk opgezet en was prachtig gethematiseerd. De dieren hadden veel meer ruimte dan in andere dierenparken en de Africa Tram tour was de kroon op het werk. Ik ben heel blij dat ik na een paar jaar gewacht te hebben gelukkig toch nog naar het San Diego Zoo Safari Park ben geweest en ik vond het park een van de hoogtepunten van mijn afgelopen reis.