Pagina's

dinsdag 15 juni 2021

Activiteit: Stockyards Museum - Fort Worth, Texas

Activiteit: Stockyards Museum
Adres: 131 E Exchange Ave #113, Fort Worth, TX 76164, Verenigde Staten



Gedurende onze dag in de Fort Worth Stockyards hebben we best veel gezien. We begonnen de reis in de ochtend vanuit Austin en arriveerden vroeg in de middag in Fort Worth. Nadat we ingecheckt waren in het Stockyards Hotel en lekker hadden geluncht bij de H3 Ranch zijn we erop uitgegaan. We bekeken de Stockyards en zijn daarbij onder andere naar het Cowtown Coliseum en het daarin gevestigde Texas Rodeo Cowboy Hall of Fame toe geweest. Nadat we het multifunctionele stadion van het Cowtown Coliseum uit kwamen gelopen gingen we verder naar het volgende gebouw dat we tegenkwamen, namelijk het Historic Livestock Exchange Building. Het Livestock Exchange Building werd in 1902 gebouwd als kantoor voor veehandelaren en stond ooit bekend als "The Wall Street of the West" vanwege alle activiteiten die plaatsvonden in de Stockyards. Om de vrijdag worden er tot op heden nog steeds vee-veilingen georganiseerd door Superior Livestock Auctions, die gesitueerd zijn op de eerste etage van het gebouw. Het gebouw was vrij te bezoeken en dus besloten we om er naar binnen toe te gaan. We zagen een aantal kantoren van bedrijven, zoals bijvoorbeeld van Hickman Companies, maar op een gegeven moment arriveerden we bij de entree van het Stockyards Museum.

Het Stockyards Museum werd geopend in het jaar 1989 in het Livestock Exchange-gebouw. Het museum toont de rijke geschiedenis van de Fort Worth Stockyards en de noordkant van Fort Worth. In de beginjaren gebruikte het nog maar een kleine ruimte in het gebouw om alle historische archieven met het publiek te delen. De verzameling aan artefacten, foto's, documenten en exposities van onder andere de Indiaanse connecties, de Chisholm Trail, de veemarkt, veeteeltbedrijven, maar ook de Swift- en Armor Packing-fabrieken groeide echter snel. Vanaf het bescheiden begin is het Stockyards Museum inmiddels uitgegroeid tot een museum van een redelijke omvang, die jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld verwelkomt. Het museum is een zeer gerespecteerd hulpmiddel voor schrijvers, academici, historici, restauratiespecialisten en genealogen. Bezoekers kunnen ervaren waarom Fort Worth bekend staat als "Cowtown" en leren hoe de Stockyards ertoe hebben bijgedragen dat Fort Worth de meest Texasaanse stad is geworden. Het museum is maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00 uur en van Memorial Day tot aan Labor Day is het Stockyards Museum ook op zondag te bezoeken.

FOX Rondreizen Verenigde Staten





We zagen een groot bord aan de muur hangen waarop de Texas Trail of Fame van 2006, 2007 en 2008 was afgebeeld. Mensen die van grote waarde en betekenis waren geweest voor Fort Worth en omgeving waren afgebeeld en daarbij werd er over iedereen ook een tekst geschreven. Het bord eerde de individuen die hebben bijgedragen aan de westerse manier van leven. We openden de deur van Suite 113 van het gebouw, dit was de entree tot het Stockyards Museum. Door een vriendelijke meneer werden we welkom geheten en na het betalen van slechts $ 2,00 per persoon (in een glazen bak) kregen we toegang tot het museum. Het was een Blue Star Museum, dus wanneer we in het Amerikaanse leger hadden gezeten dan was de entree gratis geweest. We vulden nog even in waar we vandaan kwamen en liepen vervolgens het museum in. In eerste instantie vond ik het museum wat druk en overweldigend overkomen. Het geheel bestond namelijk uit één grote ruimte, waarin een flink aantal kasten en vitrines waren gezet vol met memorabilia en museumstukken betreffende de Fort Worth Stockyards. Ook waren alle wanden helemaal volgehangen met allerlei foto’s en schilderijen. Overal waar we keken zagen we wel iets wat met cowboys en Texas te maken had. Het was daardoor best lastig om de aandacht goed bij één bepaald museumstuk te houden en niet te snel verder te kijken. 

We besloten om rustig langs alle verschillende kasten en vitrines te wandelen, om zodoende zoveel mogelijk te kunnen zien. Poppetjes van cowboys, maar ook gewonnen prijzen van rodeo’s en “Wanted”-posters waren tentoongesteld, en we zagen allerlei verschillende cowboyhoeden, zadels, servies, foto’s en lasso’s uit vroegere tijden. Een belangrijk onderdeel van het Stockyards Museum werd gevormd door de artefacten, foto’s en documenten van de vleesverpakkingsfabrieken van Swift en Armor. Deze fabrieken hebben een grote bijdrage geleverd aan de geschiedenis van de Stockyards, ze werden aan het begin van de 20e eeuw geopend naast de Fort Worth Stockyards, aan de oostkant van Exchange Avenue. De beide panden bevonden zich direct tegenover elkaar.  Om de overdracht van rundvlees naar het land te ondersteunen werden vijf spoorlijnen naar de fabrieken uitgebreid. Middels foto’s, stukken en documenten werden de gebouwen om vleeswaren en vleesbijproducten te produceren getoond en er werd informatie over gegeven. Historische foto's van de site lieten zien hoe groot de fabrieken werden. Ik vond het erg interessant om te zien hoe de ontwikkeling van de fabrieken en spoorlijnen nabij de Stockyards er voor hebben gezorgd dat het gebied in het verleden van grote betekenis is geweest voor het Wilde Westen.






De vee-industrie en natuurlijk de cowboys vormden daarnaast ook een groot gedeelte van de collectie van het museum. Een groot aantal foto’s en museumstukken van de vroegere Stockyards werden getoond en ik was vooral onder de indruk van alle verschillende geweren en andere wapens die in het verleden door de lokale bevolking werden gebruikt. Het waren wapens van cowboys, maar ook van indianen. Andere Indiaanse artefacturen die werden getoond, van de langs de Trinity River levende Comanche- en Kiowa-stammen, waren bijvoorbeeld hoofdtooien en jingle-jurken. Er werden ook een aantal andere kledingstukken tentoongesteld in het museum, zoals bijvoorbeeld de “Bad Luck Wedding Dress”. Deze jurk (die in 1886 werd gemaakt) heeft voor persoonlijke ellende en rampspoed gezorgd bij iedereen die het heeft gedragen of van plan was te dragen. Een apart onderdeel van het Stockyards Museum werd gevormd door de Palace Theater Bulb, deze lamp is op 21 september 1908 voor het eerst aangezet en is nu nog steeds bezig met branden. Het staat in het Guiness Book of World Records als de op een na langst brandende lamp ter wereld (de langst brandende lamp is 7 jaar ouder en bevindt zich in Livermore, Californië). Deze lamp was te vinden nabij de entree van het museum, het was een beetje weggestopt in een vitrine, zoals veel van de artefacten in het museum.

Een ander onderdeel van het Stockyards Museum dat ik erg interessant vond om te bekijken had betrekking op de verschillende sporten die in de nabije omgeving werden gespeeld. Foto’s van het La Grave Field honkbalstadion van de Fort Worth Cats, kleding, petjes en poppetjes van honkbal- en American Footballspelers werden getoond, maar ook vaantjes en toeters die door het publiek werden gebruikt. Er werd geschreven over de scholen aan de noordzijde van Fort Worth en hun college-teams, daarnaast kwamen ook een aantal spelers uit Fort Worth, die het hebben geschopt tot professional, aan bod. Nadat we de sportvitrines bekeken hadden waren we het hele museum rondgelopen. In het totaal hebben we er iets langer dan een half uurtje over gedaan. Er was heel veel te zien en te lezen in het museum, eigenlijk een beetje te veel voor de ruimte waarin het zich bevond. Het grote aantal attributen en museumstukken in de redelijk kleine ruimte maakte het geheel wat chaotisch. Het zou raadzaam zijn om wat meer kamers bij het museum te betrekken, zodat de spullen verder uitgestald kunnen gaan worden. Ik vond het echter wel leuk om weer wat meer van de Fort Worth Stockyards te weten te zijn gekomen. Het was een leuke activiteit en ik vond het de $ 2,00 dan ook zeker wel waard.