Pagina's

woensdag 23 juni 2021

Activiteit: Fort Worth Herd Cattle Drive - Fort Worth, Teas

Activiteit: Fort Worth Herd Cattle Drive
Adres: 131 E Exchange Ave, Fort Worth, TX 76164, Verenigde Staten


De stad Fort Worth is vooral bekend vanwege de Fort Worth Stockyards, een historische wijk die ten noorden van het centrale zakendistrict van Fort Worth is gelegen. Het in 1866 geopende gebied is van oorsprong een veemarkt en overslagplaats voor vee. De Fort Worth Stockyards speelden een belangrijke rol bij de afvoer van vee naar de markten aan de oostkust van de Verenigde Staten, vooral na de opening van de spoorweg in 1876. Het was een georganiseerde plek waar runderen, schapen en varkens konden worden gekocht, verkocht en geslacht. In 1907 verkochten de Stockyards een miljoen runderen per jaar. Tot aan de jaren ’50 van de 20ste Eeuw bleven de Fort Worth Stockyards een belangrijk onderdeel binnen de Amerikaanse vee-industrie. In 1976 werden de Stockyards in het National Register opgenomen als een historische wijk en beschermd stadsgezicht. Het terrein heeft Cowtown als bijnaam en heeft het aanzien en de sfeer van het Wilde Westen, het is uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristenattracties van Fort Worth. Een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in de Fort Worth Stockyards is de Fort Worth Herd Cattle Drive en daar heb ik voorafgaande aan onze rondreis door Texas erg lang naar uitgekeken!

De Fort Worth Herd Cattle Drive is een stoet van vee die tweemaal daags door East Exchange Avenue in het Stockyards National Historic District komt gelopen. De Fort Worth-kudde is vrijwel dagelijks te zien om 11:30 uur en 16:00 uur. Elk detail van de vee-aandrijving, van de zadels en chaps tot aan de laarzen en hoeden van de cowboys, is authentiek en klopt met de historie. De kudde Longhorns kan vanaf de trottoirs op East Exchange Avenue worden bekeken, maar wanneer je op het terras zit bij een van de restaurants en je hebt het geluk dat niemand voor je komt staan de kun je de dieren ook zien. De Longhorns eten, slapen en worden verzorgd in de stallen achter het Livestock Exchange Building, waar jullie al eerder over hebben kunnen lezen. Wanneer je op het gazon voor het Livestock Exchange Building gaat staan dan heb je ook een erg goed zicht op de lopende kudde. Er worden geen ritten georganiseerd op Paaszondag, Thanksgiving en eerste Kerstdag. De Trail Boss bepaalt eventuele annuleringen van drives, bijvoorbeeld als gevolg van slecht weer of in het geval van noodzakelijke veranderingen ter plaatse. De Longhorns zijn geen huisdieren of showdieren, ze hebben het nodige temperament, het is dan ook raadzaam om de kudde op gepaste afstand gade te slaan.


Wij bezochten de tweede Fort Worth Herd Cattle Drive van de dag. Vanuit Riscky’s BAR-B-Q, waar we even iets gedronken hadden, liepen we een klein stukje over East Exchange Avenue, om zodoende een geschikte plaats te vinden om de kudde te kunnen bekijken. Het was een mooie zonnige dag, dus gelukkig zou de drive niet geannuleerd gaan worden. Veel mensen waren uit de winkels, restaurants en cafés gekomen en hadden plaatsgenomen aan de beide zijden van de straat. Het was vrij druk, maar gelukkig lukte het ons wel om een mooi plekje aan de straatkant te vinden. Het was 15:50 uur en in de verte zagen we de eerste cowboys al op hun paarden zitten. Ik werd er best enthousiast van, want had zoiets natuurlijk nog nooit in het echt gezien. Het voelde voor mij een beetje als het wachten op een parade in een pretpark. Natuurlijk was de vee-aandrijving in Fort Worth voor een groot gedeelte gericht op entertainment, maar toch vond ik het wel anders, omdat het de plek was waar het Wilde Westen echt heeft geleefd en de Longhorns moesten natuurlijk ook hun beweging hebben en lopen. De Longhorns liepen jaren geleden ook al in dezelfde straten, samen met de cowboys op paard, en ik vond het prachtig dat het Stockyards National Historic District deze traditie in ere weet te houden.

De wijzers van de klok gaven 16:00 uur aan en het was tijd voor de kudde om over East Exchange Avenue heen te lopen. Enkele cowboys kwamen langs het publiek om te zeggen dat iedereen op de stoep moest blijven staan en vooral de straat niet op te komen. Ik begreep ook wel waarom, want in de verte zag ik de eerste Longhorns al aankomen. De stoet bewoog zich traag voort, echter kwamen de dieren en cowboys langzaam maar zeker steeds meer in zicht. De kudde werd geleidt door een tweetal cowboys op paard. Ik vond het geweldig om het geheel op ons af te zien komen. De hoorns van de runderen maakten een grote indruk op me en naarmate de dieren dichterbij kwamen besefte ik me pas goed hoe groot ze eigenlijk waren. De cowboys op paard kwamen langs en daarachter liepen de koeien en stieren. De runderen waren overwegend bruin met wit van kleur, elke dier was echter anders gevlekt en uniek in zijn soort. Het onderscheid tussen de koeien en stieren was goed te zien, door de spiermassa van de dieren. De koeien liepen voorop en daarachter kwamen de stieren. De spanwijdte van de hoorns van enkele van de Longhoorns was meer dan 2,5 meter, zo werd er verteld. Wij bleven rustig en netjes op de stoep staan en keken vol bewondering naar de dieren.

De Longhorns waren stuk voor stuk echt zeer indrukwekkende verschijningen en ik vond het prachtig om de kudde zo dichtbij langs te zien lopen. We moesten echter wel goed kijken en onze aandacht erbij houden, want na nog geen halve minuut liep de gehele kudde aan ons voorbij. Aan beide zijkanten van de stoet reden nog een aantal cowboys en het geheel werd ook afgesloten door een tweetal cowboys te paard, die de kudde bij elkaar moesten houden. Voor we het in de gaten hadden waren alle Longhorns langs ons gelopen en was de Fort Worth Herd Cattle Drive voorbij. Het ging ontzettend snel, maar ik vond het wel geweldig om mee te mogen maken. We keken de cowboys, paarden en Longhorns nog even na en besloten om daarna voor even terug naar het Stockyards Hotel te gaan, om ons daar klaar te gaan maken voor het diner bij Cooper’s Old Time Pit Bar-B-Que. Ik vond het geweldig om de Fort Worth Herd Cattle Drive te zien, het was een unieke belevenis die je verder denk ik vrijwel nergens anders mee kunt maken. Het hoort echt bij de Fort Worth Stockyards en ondanks het feit dat het maar heel kort duurde kan ik iedereen die in de buurt is van Dallas of Fort Worth het van harte aanbevelen om de vee-aandrijving te gaan zien.