Pagina's

vrijdag 11 juni 2021

Activiteit: Texas Rodeo Cowboy Hall of Fame - Fort Worth, Texas

Activiteit:  Texas Rodeo Cowboy Hall of Fame
Adres: 2515 Rodeo Plaza, Fort Worth, TX 76164, Verenigde Staten


De vorige keer hebben jullie kunnen lezen over mijn bezoek aan het Cowtown Coliseum in het historische Stockyards District in Fort Worth, Texas. Tijdens het bezichtigen van deze multifunctionele arena met 3.418 zitplaatsen liepen we door de catacomben van het stadion heen. Op een gegeven moment arriveerden we bij een aparte bezienswaardigheid binnen het gebouw, een groot bord met daarop de tekst Texas Rodeo Cowboy Hall of Fame was opgehangen en aan de wand waren allerlei foto’s, plaatjes en teksten afgebeeld die te maken hadden met de geschiedenis van het Cowtown Coliseum en de evenementen die er plaats hebben gevonden. Deze wand met de tijdlijn van het Cowtown Coliseum had als titel “100 Years…Hundreds of Legends” en we zagen onder andere een beeltenis van Elvis Presley die aan het optreden was en allerlei verschillende foto’s van rodeo’s. Het leek er op dat we de Hall of Fame gratis mochten gaan betreden. We keken nog even rond of dat we wat medewerkers van het Cowtown Coliseum zagen, maar die waren nergens te bekennen. We besloten dan ook om de Texas Rodeo Cowboy Hall of Fame en het bijbehorende museum binnen te lopen en te zien wat er allemaal werd tentoongesteld. 

Het in het jaar 1975 geopende Texas Rodeo Cowboy Hall of Fame is een museum en Hall of Fame die gewijd is aan de sport van rodeo. De Hall of Fame is destijds opgericht door Johnny Boren en een stichting van een groep zakenlieden uit Belton, Texas. Op het moment van de oprichting was de heer Boren de manager van het Lone Star Circuit van de Professional Rodeo Cowboys Association. In het verleden is hij bovendien een stierenruiter geweest. Hij richtte in eerste instantie de Old Timers Rodeo Association op. De Hall of Fame en bijbehorende eregalerij was in het begin in verschillende bedrijven in Belton gehuisvest en later verhuisde het naar het Bell County Expo Center om vervolgens weer terug te keren naar de originele locatie. De Hall of Fame is momenteel dus gehuisvest in het Cowtown Coliseum. De visie en passie van Johnny Boren voor rodeo en voor de mensen van rodeo is uitgegroeid tot een prachtig eerbetoon van 390 foto's en biografieën die momenteel de Texas Rodeo Cowboy Hall of Fame vormen. Het doel van de eregalerij is om de geschiedenis en traditie van de cowboy en de cowgirl te behouden. Elk jaar worden er nieuwe individuen in de galerij ingewijd, het zijn bijvoorbeeld de wereldkampioenen, maar ook minder bekende personen. Jaarlijks bezoeken meer dan 500.000 mensen deze Hall of Fame.

FOX Rondreizen Verenigde Staten





Een bord met daarop de tekst “Welcome to the Texas Rodeo Cowboy Hall of Fame” heette ons welkom en er werd tevens aangeraden om ook de overige musea in de Stockyards te bezoeken. We wandelden het museum binnen en zagen een grote banner van Bill Pickett, Legend of the West. Hij was een cowboy, rodeorijder, showartiest en acteur die tussen 1870 en 1932 leefde in het Wilde Westen. In 1989 werd Pickett ingewijd in de ProRodeo Hall of Fame. De geschiedenis van zijn leven werd beschreven en afgebeeld op de banner en in een aantal vitrines waren spullen van hem tentoongesteld. Ik vond het interessant om te lezen en te zien, omdat Pickett daadwerkelijk ooit een cowboy was en geen fictief figuur. We liepen naar het volgende onderdeel van het museum, de Hall of Fame, die was opgedragen aan Johnny Boren. Een groot aantal plakkaten waren aan de muren bevestigd, elke plakkaat bevatte een foto met daaronder een tekst betreffende de persoon die ingewijd was in de Hall of Fame. De teksten waren op gouden en zilveren achtergronden geschreven. We bekeken een aantal van deze foto’s en teksten over de cowboys en rodeorijders en ik keek naar een groot bronzen beeld van een cowboy op een paard die in het midden van de ruimte stond.

Even verderop hingen oude aanplakbiljetten met aankondigingen van vroegere rodeo’s aan de muur. Ik vond het prachtig om die oude tekeningen te zien. Er werd middels een bord aangegeven dat een aantal van de plakkaten binnen de Hall of Fame oud waren geworden en vanwege dat feit werden gerestaureerd. Gelukkig waren dat lang niet alle oude plakkaten, want er hingen er nog steeds een flink aantal van aan de wanden. Die oude tekeningen en foto’s zie je normaal gesproken alleen maar in attractieparken, waarbij er een cowboygebied wordt nagebootst, maar nu was het dus echt en dat vond ik heel speciaal. Opnieuw stond er een groot beeld van een cowboy op een steigerend paard in het midden van de ruimte, met daaromheen allemaal plakkaten van de Hall of Famers. De plakkaten waren nu een stuk nieuwer, ze hingen er pas sinds 2015, dus waren nog niet aan vervanging toe. De teksten waren ook allemaal wat uitgebreider, ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alle teksten heb gelezen, want het waren echt veel foto’s en plakkaten. De Hall of Fame was opgebouwd op jaartal van toevoeging, de chronologische volgorde zorgde voor duidelijkheid en ik vond het wel leuk om te zien dat er elk jaar toch nog steeds mensen vanuit het verleden werden toegevoegd aan de eregalerij.






Ik heb een tijdje bij de informatieborden betreffende het TRCHF (Texas Rodeo Cowboy Hall of Fame) lidmaatschap staan kijken en kwam er achter dat je met dit lidmaatschap een waardig persoon of dier kunt aandragen als toekomstige Hall of Fame-toetreder, tevens kun je met het lidmaatschap stemmen op de genomineerden. Het museum wilt het verleden behouden, maar daarbij ook de toekomst bevorderen. Er zijn onlangs een aantal nieuwe projecten aan het museum toegevoegd, die onder meer betrekking hebben op het Promoting the Future-programma. Dit is een studiebeursprogramma om cowboys en cowgirls op de middelbare school te helpen om met een beurs naar de Universiteit toe te gaan. Wanneer je lid bent van het TRCHF is het mogelijk om voor je kind zo’n desbetreffende beurs aan te vragen. De Texas Rodeo Cowboy Hall of Fame heeft daarnaast ook nog het Horizon Honoree-programma, dit is een programma om uitzonderlijke rodeo-artiesten op de middelbare school en Universiteit, die de toekomst van rodeo vertegenwoordigen, mee te erkennen. Het museum en Hall of Fame is dus ook nog eens erg maatschappelijk verantwoord bezig. Ik denk dat de lokale bevolking met een TRCHF-lidmaatschap daar best van kan profiteren.

We gingen de gangen van het gebouw door en belandden in een van de laatste onderdelen van het museum, dit was The Bull Riding Hall of Fame, “Where Greatness Never Goes Out of Style”. Het in 2012 geopende museumgedeelte is opgericht om de stierenrijders, stierenvechters, stieren, evenementen en individuen die een historische bijdrage aan de sport hebben geleverd mee te erkennen, herdenken en toe te juichen. De Bull Riding Hall of Fame had vier verschillende categorieën, namelijk de Bull Riders, Bull Fighters, Bulls en Legends. De foto’s zagen er erg indrukwekkend uit. Ik kan me op zich wel voorstellen dat mensen tegenstanders zijn van deze sport, maar in tegenstelling tot het stierenvechten in Spanje worden de stieren in Texas niet gedood. Nadat we alles van de Bull Riding Hall of Fame hadden bekeken kwamen we weer terecht in de hal waar de geschiedenis van de World Class Rodeo en het Cowtown Coliseum werd afgebeeld en beschreven. We hadden de volledige Texas Rodeo Cowboy Hall of Fame bekeken en ik was er best van onder de indruk. Het was een museum en eregalerij die perfect paste bij de Fort Worth Stockyards. Ik vond het super om de echte cowboys en de lokale (sport)helden uit Texas geëerd te zien worden. Het was een erg leuke activiteit, die bovendien ook nog eens gratis was. Dat is iets wat in Amerika niet heel vaak voorkomt.