Pagina's

vrijdag 21 oktober 2022

Activiteit: Honda Center - Anaheim, Californië

Activiteit: Honda Center
Adres: 2695 E Katella Ave, Anaheim, CA 92806, Verenigde Staten


Jaren geleden vierde ik mijn eerste Amerikaanse vakantie in New York City, langzaam maar zeker verloor ik mijn vliegangst en ging op zoek naar een volgende reis naar Amerika. De pretparken van Disney en Universal Studios in Florida ben ik gaan bezoeken, en vervolgens kreeg ik het idee om voor een daaropvolgende keer naar Californië te gaan. Ik was benieuwd naar de pretparken van Disney en Universal Studios aan de westkust van het land en dus boekte ik een hotel voor een tiental dagen in Anaheim, Californië. Dit was het Howard Johnson Anaheim Hotel and Water Playground, en bevond zich op een kleine 10 minuten loopafstand van het Disneyland Main Transportation Center. Gedurende de reis hadden we helaas nog niet de beschikking over een huurauto en we moesten alles dus met behulp van tours en het openbaar vervoer doen. In de omgeving van het Disneyland Resort in Anaheim rijden ART-bussen (Anaheim Resort Transportation). Een groot aantal van die bussen stopten bij het Disneyland Main Transportation Center, en vanuit daar zijn we in staat geweest om een aantal andere bezienswaardigheden in Anaheim te kunnen bezoeken. Het was echter vaak wel een heel gedoe, omdat de bussen maar af en toe reden en ze kwamen ook niet altijd op de aangegeven tijden bij de haltes aan. Een van de bouwwerken die we hebben bezocht door gebruik te maken van de ART-bussen was het Honda Center.

Het Honda Center is een overdekte arena dat dient als thuisbasis van de Anaheim Ducks, het ijshockeyteam dat speelt in de National Hockey League (NHL). Het stadion stond in het verleden bekend als de Anaheim Arena en het Arrowhead Pond of Anaheim. De grote hal werd in het jaar 1993 voltooid en heeft destijds een bedrag van $ 123 miljoen Dollar gekost. De organisatie Arrowhead Water betaalde in oktober van dat jaar $ 15 miljoen voor de naamgevingsrechten voor een periode van 10 jaar. Doordat de Mighty Ducks in het stadion gingen spelen kreeg de hal al snel de Pond of  Anaheim (de vijver van Anaheim) als bijnaam. Honda betaalde in het najaar van 2006 $ 60 miljoen voor de naamgevingsrechten betreffende een periode van 15 jaar, en verlengde vervolgens de deal in 2020 met daar nog eens tien jaar bovenop. The Walt Disney Corporation verwierf in 1992 een NHL-franchise voor Anaheim en dus was het logisch dat zij de arena zouden gaan huren. De eerste NHL-wedstrijd in het stadion was de seizoensopener van de Mighty Ducks of Anaheim tegen de Detroit Red Wings op 8 oktober 1993. De Ducks verloren die wedstrijd met 2-7, dus de start bleek slecht te zijn. Het heeft tot 2006 geduurd voordat de Anaheim Ducks hun eerste Stanley Cup-kampioenschap in het Honda Center wist te behalen. In Game 5 van de finale-serie werd er met 6-2 van de Ottawa Senators gewonnen en was de titel binnen. 







The Mighty Ducks kende ik van de Disneyfilm uit 1992, Gordon Bombay (Emilio Estevez) werd in het verhaal veroordeeld tot een taakstraf van 500 uur, waarbij hij een verschrikkelijk slecht kinder-ijshockeyteam, dat later werd omgedoopt tot de Mighty Ducks, moest gaan coachen. Uiteindelijk ging het natuurlijk steeds beter met het team en werden ze tenslotte kampioen. Die eerste film (het is een serie van 3) heb ik vroeger tientallen keer bekeken en, omdat we nu in de buurt waren, leek het me leuk om naar het stadion in Anaheim toe te gaan. Met de ART-bus reden we eerst langs de Crystal Cathedral en het Angel Stadium of Anaheim. Nadat we bij beide haltes uitgestapt waren en alles bekeken hadden gingen we vervolgens, met de volgende bus (die lang duurde voordat hij arriveerde) op weg naar het Honda Center. We stopten aan de zijkant van de arena, in grote rode letters stond de tekst Honda met daaronder in het zwart Center op het bouwwerk geschreven. We kwamen voorbij het JT Schmids Restaurant en Brouwerij, en ik kon me goed voorstellen dat er voorafgaande en na afloop van de ijshockeywedstrijden daar door de supporters veel gegeten en vooral gedronken wordt. Rondom het stadion waren allerlei grote foto's en posters geplakt van de ijshockeyspelers van de Ducks, zoals bijvoorbeeld Corey Perry, en we gingen eens kijken of dat we ergens naar binnen toe konden gaan.

Om het Honda Center heen waren ook verschillende muren en wanden met teksten van de Ducks gethematiseerd, dat vond ik mooi om te zien. We arriveerden bij de Anaheim Ducks Team Store en ik wilde er naar binnen gaan, om er bijvoorbeeld een shirt of pet van het team te kopen. Tot mijn grote verbazing was de winkel helaas gesloten. Het was zondagmiddag en net op die dag bleek de winkel dicht te zijn, dat had ik van tevoren moeten weten. Ik baalde er van, maar kon er op dat moment verder ook weinig aan doen. Op verschillende plekken aan de buitenkant van het stadion waren er bouwwerkzaamheden en renovaties aan de gang. Het zou nog een maandje duren voordat het nieuwe NHL-seizoen begon en voor de eerste thuiswedstrijd moest alles gereed zijn. Tevergeefs zocht ik naar een andere ingang, ik hoopte dat we een rondleiding in en door het stadion konden krijgen. Via de website van het Honda Center las ik echter dat er helaas geen tours werden gegeven. Dat was de volgende teleurstelling van die middag. Ik zette me er gelukkig snel overheen, het was mooi zonnig weer en we waren in Californië, dus ik had geen zin om al te lang bij de pakken neer te gaan zitten. We liepen het rondje rondom het Honda Center volledig af en vervolgens gingen we weer naar de halte van de ART-bus toe, om daarna terug naar ons hotel te gaan. Het was leuk om de buitenkant van de thuishaven van de Anaheim Ducks van dichtbij te hebben gezien, echter had ik er ook graag naar binnen toe gegaan om het stadion te bekijken en iets te kopen in de Team Store.