Pagina's

dinsdag 25 oktober 2022

Amerikaans restaurant in het buitenland: TGI Fridays Aberdeen Beach - Aberdeen, Schotland

Amerikaans restaurant in het buitenland: TGI Fridays Aberdeen Beach
Adres: Esplanade Sea Beach, Aberdeen AB24 5NS, Verenigd Koninkrijk


Een paar weken geleden ben ik een lang weekend naar Aberdeen in Schotland toe geweest. Zoals jullie waarschijnlijk wel gewend van mij zullen zijn, ging ik voorafgaande aan de vakantie op zoek naar wat leuke Amerikaanse restaurantketens in die stad in het oosten van het land. Ik kwam vooral heel veel vestigingen tegen van Burger King, McDonald's en KFC, maar ook Taco Bell was in Aberdeen gesitueerd. Daarnaast vond ik ook een restaurant van Five Guys en zag ik uiteindelijk nog een tweetal zaken van TGI Fridays in de stad. We vlogen op vrijdagochtend vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Aberdeen en waren al voor lunchtijd in het centrum van de stad. Een van de locaties van TGI Fridays was aan het strand gelegen en het leek ons leuk om daar even naartoe te lopen en dus op de vrijdagmiddag bij TGI Fridays te gaan lunchen. De wandeling vanuit het centrum van de stad naar het strand duurde ongeveer 20 minuten. We hadden ontzettend veel geluk met het weer en liepen in het zonnetje op weg naar Aberdeen Beach. Eenmaal bij het strand aangekomen liepen we eerst door een grote arcadehal, met de naam Codona's, en nadat we daar uitkwamen sloegen we rechtsaf de boulevard op. Binnen één minuut arriveerden we bij de entree van TGI Fridays. Het restaurant was niet te missen, de rood met witte versieringen met het bekende logo van zaak waren vanaf een afstand te zien.

TGI Fridays is een Amerikaanse restaurantketen dat zich richt op het casual dineren. De naam is een afkorting voor "Thank God It's Friday", maar er wordt ook wel "Thank Goodness It's Friday" gezegd, omdat niet iedereen gelovig is. Restaurants van de keten staan bekend om hun rood-wit-gestreepte luifels, Tiffany-lampen en het veelvuldig gebruik van antiek als decor. De eerste vestiging van het restaurant werd geopend op 15 maart 1965 in New York door Alan Stillman. Hij probeerde een comfortabele cocktailpartysfeer te creëren om zo mensen tussen de drieëntwintig en zevenendertig jaar oud tot zijn bar en restaurant aan te trekken. Het bleek een succes en door de jaren heen heeft de zaak zich uit weten te breiden tot een keten met honderden vestigingen in Noord-Amerika en is daarbij dus ook nog eens internationaal gegaan. Het heeft restaurants in 60 landen, met sinds enige tijd tevens vestigingen in Nederland, in Utrecht en Rotterdam. Het totaal aantal vestigingen komt uit op bijna 900 en is nog steeds groeiende. De keten heeft als doelstelling om binnen 10 jaar met zo'n 15 restaurants in Nederland aanwezig te zijn. Ze moeten echter wel op gaan schieten, want voorlopig blijft de teller al lang op slechts 2 locaties steken. Ik ben benieuwd en hoop dat er ook een vestiging van TGI Fridays in mijn eigen stad, Nijmegen, zal gaan verschijnen. Dan krijgen ze in ieder geval al één vaste gast!





Ik vind het altijd erg leuk om nieuwe vestigingen van de keten te bezoeken en werd dan ook heel enthousiast op het moment dat we de entree tot het restaurant gevonden hadden. We liepen de zaak binnen en het eerste wat me opviel was dat er geen hostess stond die ons welkom heette. We stonden een beetje voor ons uit te staren en op een gegeven moment kwam er een serveerster langs die zei dat er zo iemand voor ons aan zou gaan komen. Ik vond het op dat moment vrij rustig in het restaurant, maar het personeel deed doen voorkomen alsof het erg druk was. Misschien was er sprake van een onderbezetting, maar dat weet ik niet zeker. Na een paar minuten gewacht te hebben werden we naar een van de vrije tafels gebracht. In de tussentijd had ik al wat foto's van het restaurant gemaakt. Aan de linkerkant van de zaak was een mooie houten bar te vinden, aan de zijkant daarvan hing de bekende tekst "In Here It's Always Friday". Het was rustig in de bar, er stond geen vaste medewerker achter de tap, maar elke serveerster ging er apart naartoe om de verschillende drankjes te halen. Ik kon me er echter wel een voorstelling van maken dat het er erg gezellig zou kunnen zijn, wanneer het er wat drukker was. In de eetzaal was een gedeelte van het plafond met rood en witte banen beschilderd, de tafels en stoelen waren voornamelijk van hout en de vloer was met bruine stenen oubollig betegeld. 

Echter was het wel een prachtige locatie, door de ramen zagen we de Noordzee en dat had natuurlijk ook wel iets. De muur naast ons was beschreven met allerlei namen van wijken uit New York City en dat vond wel een mooie toevoeging aan het restaurant. Op het moment dat ik er naar aan het kijken was kregen we de menukaarten uitgereikt. Het boekwerk stond uiteraard vol met allerlei heerlijk uitziende gerechten en ik vond het direct weer lastig om een keuze te gaan maken. Het was net 12:00 uur geweest en in de avond zouden we ook nog bij de andere vestiging van TGI Fridays gaan eten, waardoor we nu een wat kleiner iets wilden bestellen. We begonnen natuurlijk met een drankje (lees biertje), de eerste die we wilden bestellen hadden ze helaas niet meer (de Samuel Adams Wicked Easy) en dus gingen we voor het alternatief, een Bear Island East Coast Pale Ale van de Engelse brouwerij Shepherd Neame. Bij de Tex Mex-gerechten zagen we de Chicken Quesadilla staan, er was tevens een afbeelding bij toegevoegd en we vonden dat gerecht er erg lekker uitzien. We besloten dan ook om allebei de Chicken Quesadilla te bestellen en daarbij namen we ook nog eenmaal de gefrituurde uienringen. Op dat moment dachten we nog dat we bij de quesadilla's geen bijgerecht zouden krijgen, maar later bleek dat het met frietjes zou worden geserveerd. We hadden dus nog wat beter naar het menu moeten kijken. Nadat we de bestelling hadden doorgegeven stonden onze biertjes al redelijk snel voor onze neus.





De Bear Island East Coast Pale Ale was een redelijk fruitig biertje, dat ook de nodige bitterheid had en ik proefde zelfs iets van karamel. Ik moest wel even wennen aan het feit dat we standaard een Pint-size kregen, want daar had ik in eerste instantie niet op gerekend. Gelukkig was ik er snel aan gewend en heb ik mijn glas tijdens de lunch netjes leeggedronken. Na een aantal minuten gewacht te hebben kwam de serveerster met de door ons bestelde gerechten aangelopen. We zagen toen dus pas dat we er ook frietjes bijkregen. Dat vond ik niet verkeerd, want op den duur had ik toch al de nodige trek gekregen, en uiteindelijk was het ook maar goed ook, want de portie met uienringen bestond slechts uit een zevental stuks. De Chicken Quesadilla's waren gevuld met stukjes ui, paprika, koriander, een tweetal verschillende kazen en natuurlijk kip. Daarnaast waren er ook nog pitjes van een granaatappel, een schijfje van een limoen en een bakje met pittige chili-mayonaise bij geserveerd. De krokant gebakken tortilla was in 4 stukken gesneden en alles bij elkaar zag er heel lekker uit. Op de tafel stond een bak die gevuld was met verschillende flessen saus, waaronder tomatensaus, mayonaise en mosterd. Ik vond het jammer dat er geen curry bijstond, maar buiten Nederland zie je die saus bijna nooit. Wel stond er ook nog een flesje pittige Hotsauce en lagen er verschillende zakjes met de Britse brown-sauce in het bakje.

Ik besloot om wat extra hete saus over mijn quesadilla te doen en deed er ook nog wat van bij in de chili-mayonaise. Over het bakje met friet deed ik een flinke klodder mayonaise en vervolgens kon het genieten gaan beginnen. Ik begon met een uienring, deze deed ik in de pittige saus en er verscheen direct een lach op mijn gezicht. Daar was ik wel even aan toe, de lekkere Amerikaanse smaak proefde goed en ik was benieuwd naar de rest van de maaltijd. Het eerste stuk van de goed gevulde quesadilla besloot ik zonder saus op te eten en de rest at ik met de saus op. De smaak was heel erg goed, ik genoot er echt van. Tussendoor at ik van de frietjes, die lekker krokant en knapperig gebakken waren, en binnen een mum van tijd was het bakje leeg. Aan de overkant van de tafel werd ook goed genoten van de lunch en het duurde dan ook niet lang voordat alles wat we besteld hadden op was. De Chicken Quesadilla samen met de uienringen en frietjes gingen er goed in en ik spoelde alles met het laatste beetje van m'n biertje weg. De tafel werd vervolgens afgeruimd en we kregen de rekening uitgereikt. In totaal moesten we £ 45,25 betalen, een vrij standaard prijs voor TGI Fridays. Het is niet goedkoop, maar ik vind het altijd wel heel erg lekker en dat is toch wel het belangrijkste. Ik heb er heerlijk genoten van het Tex Mex gerecht en in de avond zijn we zelfs ook nog naar een andere vestiging van TGI Fridays in Aberdeen geweest. Daar kunnen jullie een andere keer over gaan lezen uiteraard!