Pagina's

maandag 17 oktober 2022

Activiteit: Vietnam Veterans en Korean War Veterans Memorials - Washington D.C, District of Columbia

Activiteit: Vietnam Veterans and Korean War Veterans Memorials
Adres: 5 Henry Bacon Dr NW, Washington, DC 20245, Verenigde Staten


Washington D.C. is de hoofdstad en het federale district van de Verenigde Staten van Amerika. De stad is onder andere bekend vanwege het feit dat de zetel van de Amerikaanse federale regering en verschillende internationale organisaties er in gevestigd zijn. De drie takken van de Amerikaanse federale regering zijn gecentreerd in Washington D.C, dit zijn het wetgevende Congres, de uitvoerende President en het juridische Hooggerechtshof. De stad is daarnaast de thuisbasis van vele nationale monumenten en musea, die voornamelijk gelegen zijn op en rond de National Mall. Deze monumenten en musea zijn veelal gratis te bezoeken. De National Mall is een aangelegd park en een officiële eenheid van het National Park Systeem van de Verenigde Staten. Het is gelegen nabij het centrum van de stad en wordt beheerd door de National Park Service van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De term National Mall wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar het gehele gebied tussen het Lincoln Memorial en het Capitool, waarbij het Washington Monument het park iets ten westen van het middelpunt verdeelt. De National Mall bevat en grenst aan een aantal musea van het Smithsonian Institution, culturele instellingen, sculpturen, standbeelden en verschillende gedenktekens. Een tweetal van die gedenktekens zijn de Vietnam Veterans en Korean War Veterans Memorials.

Het Vietnam Veterans Memorial is een Amerikaans nationaal monument ter ere van de Amerikaanse strijdkrachten en militairen die hebben gediend in de oorlog in Vietnam. Het gedenkteken heeft een omvang van maar liefst 8.100 m² en wordt gekenmerkt door een tweetal grote zwarte granieten muren, waarin de namen zijn gegraveerd van de militairen die zijn omgekomen of nog steeds als vermist zijn opgegeven, als gevolg van hun dienst in Vietnam en Zuidoost-Azië gedurende de oorlog. Deze granieten muren worden aangeduid als The Wall, ze zijn in het jaar 1982 voltooid. Sindsdien is het gedenkteken in 1984 aangevuld met het standbeeld van The Three Soldiers en vervolgens met het Vietnam Women's Memorial in 1993. Het monument bevindt zich in Constitution Gardens, ten noordoosten van het Lincoln Memorial. De Amerikaanse architect Maya Lin heeft de Memorial Wall ontworpen. Het Korean War Veterans Memorial herdenkt degenen die hebben gediend in de Koreaanse Oorlog. Het gedenkteken is ontworpen in de vorm van een driehoek die een cirkel kruist. Binnen de driehoek staan 19 roestvrijstalen beelden van soldaten, die een bataljon op patrouille voorstellen. Het gedenkteken heeft tevens een zwarte granieten muur, waarin fotografische beelden van de soldaten gezandstraald zijn. In de cirkel is het Pool of Remembrance te vinden, een ondiepe vijver ter ere van de soldaten. 





Om bij de National Mall, de Vietnam Veterans en Korean War Veterans Memorials terecht te komen liepen we vanuit het hotel waarin we verbleven, het Homewood Suites by Hilton, langs Lafayette Square, The White House en The President's Park. We kwamen voorbij het Signers' Island, Constitution Gardens en arriveerden bij het Vietnam Veterans Memorial. Dit was een wandeling van meer dan 2 kilometer en we hebben ruim een half uur gelopen. Het eerste wat we van het gedenkteken zagen was de lange zwarte granieten muur met alle namen erin verwerkt. Het was best druk op dit punt, dus we slenterden rustig langs alle namen heen. Ik vond het indrukwekkend om te zien hoeveel soldaten er zijn gestorven voor Amerika in een oorlog tussen uiteindelijk Noord- en Zuid-Vietnam. Ook zagen we het Vietnam Women's Memorial, dit was een beeld van een drietal geüniformeerde vrouwen samen met een gewonde soldaat. Het diende ter nagedachtenis aan de verpleegsters en vrouwen van de Verenigde Staten, die hebben gediend in de oorlog in Vietnam. Een stukje verderop in het park stond The Three Servicemen Statue, een bronzen beeld gemaakt door Frederick Hart. Het beeld bestaat uit een drietal soldaten, namelijk een Europese Amerikaan, een Afrikaanse Amerikaan en een Latijns Amerikaan. De drie stukken samen zorgden voor een compleet gedenkteken en het maakte toch wel indruk op me.

Nadat we het Vietnam Veterans Memorial bekeken hadden liepen we rustig naar het Korean War Veterans Memorial, dit was een wandeling van 4 minuten. We kwamen langs het grote marmeren monument van de 16e President van de Verenigde Staten, namelijk het Lincoln Memorial, maar daar zouden we later pas een kijkje gaan nemen. Als eerste arriveerden we bij een kiosk waar wat informatie over het gedenkteken werd gegeven en vervolgens kozen we er voor om over de rechte weg te lopen, met daarnaast de beelden van de soldaten tussen het groen en de lage struiken in. De beelden waren levensgroot, waardoor het echt leek alsof er een leger door het park heen liep. Eenmaal bij het einde aangekomen keken we naar de Memorial Wall en de soldaten die daarin gezandstraald waren. Ik had zoiets voor die tijd nog niet vaak gezien en vond het erg mooi gemaakt. De landen van de Verenigde Naties stonden beschreven op de grond en natuurlijk ging ik even op zoek naar The Netherlands. We bekeken de Pool of Remembrance en lazen de teksten "Freedom is not free" en "Our nation honors her sons and daughters who answered the call to defend a country they never knew and a people they never met". Ik kreeg er een brok van in mijn keel, het deed wel wat met me toen ik nadacht over alle gevallen soldaten in de verschillende oorlogen. De beide memorials zorgden voor een waardig gedenkteken betreffende de Amerikaanse slachtoffers in de Vietnam- en Koreaanse oorlogen. Het is de moeite waard om ze te gaan bekijken, wanneer je in Washington D.C. bent.