Pagina's

dinsdag 10 september 2019

Activiteit: Brooklyn Bridge - New York City, New York

Activiteit: Brooklyn Bridge
Adres: Brooklyn Bridge, New York, NY 10038, Verenigde Staten


In het jaar 2006 bezocht ik New York City voor de eerste keer. Van een planning was toen nog helemaal geen sprake en we keken elke dag wat we zouden gaan doen. Natuurlijk wilden we wel naar een aantal bekende toeristische trekpleisters gaan, maar we hadden nog geen idee over het hoe en wat. Een van de zaken welke we destijds wilden doen was het lopen over de Brooklyn Bridge en op een van de ochtenden hebben we dat dan ook gedaan. Voor mij was die eerste keer New York echt een hele belevenis. Ik had al jaren niet meer gevlogen, de gebeurtenissen van 11 september 2001 stonden me nog in het geheugen gegrift en ik had vliegangst. Ik was daardoor dan ook meer dan blij dat we uiteindelijk toch veilig in Amerika aan waren gekomen. Toch heb ik ook wel van veel zaken kunnen genieten, zoals bijvoorbeeld de wandeling over een van de meest bekende bruggen ter wereld. Ik voelde me toen voor even echt een filmster, alles wat ik om me heen zag kende ik van film en televisie, ik was op dat moment erg overdonderd en mijn liefde voor het land ontstond.

De Brooklyn Bridge is een hybride kabelbrug ofwel hangbrug in New York City, welke de stadsdelen Manhattan en Brooklyn, over de East River, met elkaar in verbinding brengt. De brug heeft een totale lengte van 1.825,4 meter, is bijna 26 meter breed, de langste overspanning is 486,3 meter en het hangt gemiddeld 84,3 meter hoog boven het water. Het is een van de oudste bruggen over de weg in de Verenigde Staten en was bij opening op 24 mei 1883 's werelds eerste staaldraad hangbrug, evenals de eerste vaste brug over de East River. De Brooklyn Bridge is destijds ontworpen door John Augustus Roebling. Er werd met de bouw van de brug begonnen in 1869 en het heeft dus 14 geduurd om het volledig te voltooien. Oorspronkelijk heette de brug nog New York en Brooklyn Bridge en de East River Bridge, maar later werd het de Brooklyn Bridge genoemd. Deze tenaamstelling kwam voort uit een brief welke verzonden was aan de redacteur van de Brooklyn Daily Eagle en in 1915 werd de naam door het stadsbestuur overgenomen. Deze naam werd vervolgens in stand gehouden.

 




Door de jaren heen heeft de brug verschillende veranderingen ondergaan, in de beginjaren gingen er alleen nog maar paard en wagens en treinen overheen, maar inmiddels is het ook geschikt gemaakt voor voertuigen (6 rijbanen), voetgangers en fietsverkeer. Sinds de dag van de opening is de Brooklyn Bridge een icoon van New York City geworden, het is uitgegroeid tot een van de populairste toeristische attracties van de stad. Het werd daardoor in 1964 aangewezen als een National Historic Landmark en in 1972 als een National Historic Civil Engineering Landmark. Er komen elke dag meer dan 100.000 mensen over de brug, het overgrote deel daarvan zit in de auto, maar er is ook veel aan gedaan om het een aantrekkelijke brug te maken voor voetgangers en fietsers. Vanuit zowel Manhattan als Brooklyn kan er op een veilige manier over de aparte verhoogde brug worden gelopen. Het drukke autoverkeer gaat 3,5 meter onder de wandelaars en fietsers door. Er rijden nu geen trams meer over de brug, maar de 6 rijstroken worden uitsluitend voor auto’s gebruikt.

Bij de eerste wandeling die ik over de Brooklyn Bridge maakte liepen we vanuit Manhattan over de brug. Een druk verkeer ging langs ons heen, we zagen politieauto’s met loeiende sirenes en vele gele taxi’s. We liepen in het midden van de brug en de auto’s gingen er op een gegeven moment onderdoor. De ondergrond van het voorste gedeelte van de brug bestond uit steen en cement, daar liepen we zonden zorgen overheen. Na een flink aantal meters te hebben gelopen zag ik ineens dat een gedeelte van mijn reisgezelschap wat achter bleef. We liepen nu namelijk op houten planken en onder ons zagen we het verkeer razen. Daar was niet iedereen even blij mee, en er werd rustig gelopen. Ik liep samen met een paar anderen richting de grote stenen pijlers en torens van de brug. Naast ons zagen we ontzettend veel kabels, welke de brug omhoog hielden en ik vond het op een soort van spinnenweb lijken. Erg mooi om te zien. Op de stenen pijlers hingen een aantal ijzeren plakkaten en ik begon deze te lezen. De rest bleef achter en ik besloot om naar ze terug te lopen.





Het bleek dat een iemand van onze groep last van angst had gekregen, en niet meer verder wilde lopen. De ruimte tussen de houten planken door werd haar teveel en ze wilde het liefst zo snel mogelijk terug. Graag had ikzelf nog wel een stuk doorgelopen, richting Brooklyn, maar natuurlijk liep ik mee terug. Het stuk welke we terugliepen vond ik nog mooier dan de wandeling welke we al hadden gemaakt richting Brooklyn. Ik had nu namelijk een goed zicht op de skyline van Manhattan en dat gaf me toch wel de nodige kippenvel. Na een paar minuten terug te hebben gelopen stonden we weer op een stenen ondergrond en alle angst was gelukkig verdwenen. We gingen weer richting Manhattan, maar ik hoopte ooit nog eens wat verder over de Brooklyn Bridge te lopen. Het heeft echter bijna 13 jaar, en 3 andere reizen naar New York City, geduurd voordat ik de Brooklyn Bridge weer heb bezocht. Voorafgaande aan mijn laatste reis naar New York had ik namelijk weer een wandeling over de brug ingepland, deze activiteit ging uiteindelijk toch wel iets anders dan verwacht.

Vanuit het ontbijt bij Junior’s gingen we onderweg naar de Brooklyn Bridge. Op mijn telefoon zocht ik de route welke we met de metro moesten nemen en vervolgens deden we precies wat er op Google Maps werd aangegeven. Op het moment dat we bij onze halte waren gearriveerd en we het metrostation uitliepen keek ik even om me heen. De omgeving zag er anders uit dan in Manhattan en ik vroeg me af of dat we wel goed zaten. We spraken een man aan, welke toevallig langsliep, en we vroegen welke kant we op moesten lopen om bij de Brooklyn Bridge uit te komen. Hij wees ons de weg en zei dat we ongeveer 10 minuten moesten lopen. Hij vertelde ook nog dat hij twee keer in Nederland was geweest en Kopenhagen zo mooi vond… We liepen de route welke ons was verteld en zagen toen een bordje met de tekst Brooklyn Bridge Promenade staan. De brug zagen we ook al snel en op dat moment had ik pas voor het eerst in de gaten dat we in Brooklyn liepen en dus niet in Manhattan. Ik was voor die tijd nog nooit in Brooklyn geweest, dus dat was een leuke verrassing.





Samen met een flink aantal anderen liepen we richting de brug. Het viel me op dat het veel drukker was dan 13 jaar geleden, en dat zelfs vanuit de minst populaire richting. Het zicht op de Brooklyn Bridge met op de achtergrond de skyline van Lower Manhattan was geweldig. Het was koud, maar toch scheen de zon en was de lucht helder. Ik genoot van de wandeling, we liepen rustig richting de pijlers waar we de eerste keer gestopt waren. In de stenen was de tekst “Welcome to Brooklyn” geschreven en ik vond het prachtig. Ik was echt weer onder de indruk van de constructie van het bouwwerk, alle kabels die de brug (samen met de pijlers) omhoog hielden waren geweldig om te zien. Ik maakte er een aantal foto’s van en daarop kon ik helemaal weer goed zien dat het net een web leek. Opnieuw liepen we over de houten planken, maar dit keer was er niemand bij die bang werd en we konden dus rustig doorlopen. Aan de zijkanten, naast de pijlers, waren kleine bronzen borden neergezet, welke informatie gaven over de bouw van de brug en ik las ze aandachtig.

We arriveerden bij de bronzen gedenkplaten, waar we de wandeling 13 jaar geleden waren geĆ«indigd. Ik las de tekst “Erected by the Cities of New York and Brooklyn”, met daarbij de jaartallen van de bouw en de namen van de ingenieurs en de ondersteuners van de Brooklyn Bridge. Ik vond het geweldig om weer precies op dezelfde plaats te zijn als tijdens mijn eerste verblijf in Amerika. In die 13 jaar was er ontzettend veel veranderd, het was inmiddels al mijn 15e vakantie in de Verenigde Staten en ik vond het mooi om weer met een aantal van dezelfde mensen op de brug te lopen. Nadat we de gedenkplaten, de constructie en pijlers van de brug en het geweldige uitzicht goed bekeken hadden besloten we om weer dezelfde weg terug te lopen, zodat we de Brooklyn Bridge tijdens onze eerste en (voorlopig) laatste verblijf in New York, symbolisch gezien, toch tweemaal helemaal afgelopen hadden. Het lopen over de Brooklyn Bridge vond ik geweldig, het uitzicht en alles wat je om je heen ziet is super. Het is een aanrader om te doen tijdens een verblijf in The Big Apple!