Pagina's

zondag 22 september 2019

Amerikaans restaurant in het buitenland: Steak 'n Shake - Ibiza, Spanje

Amerikaans restaurant in het buitenland: Steak 'n Shake
Adres: Platja d'en Bossa, s/n, 07817 Sant Jordi de ses Salines, Islas Baleares, Spanje


Gedurende de afgelopen zomerperiode heb ik niet alleen een mooie reis naar Amerika mogen maken, maar ik ben ook nog een weekje op strandvakantie naar Ibiza geweest. Die week Ibiza was een hele andere vakantie dan dat ik normaal gesproken gewend ben, met veel luieren en zonnen, maar ook tijdens die reis kon ik het niet laten om naar Amerikaanse restaurantketens op zoek te gaan. Ik wist al dat er een vestiging van het Hard Rock Cafe op het eiland aanwezig was, evenals een Hard Rock Hotel met bijbehorende restaurants, maar tot mijn verbazing ontdekte ik ook nog een ander Amerikaans restaurant in Ibiza, waar ik zelfs in de Verenigde Staten nog nooit naartoe was geweest. Op het zuidelijke deel van het eiland, nabij het beroemde strand van Platja d’en Bossa, was namelijk een Steak ’n Shake gesitueerd en het leek mij erg leuk en vooral lekker om daar een heerlijke hamburger te gaan eten. Ik plande een bezoek aan het restaurant in voor de dag waarop we ook naar het Hard Rock Hotel en het bijbehorende strand zouden gaan en zo konden we er een lekker “Amerikaans” dagje van gaan maken.

Steak ’n Shake is een Amerikaanse restaurantketen welke in het jaar 1934 is opgericht in Normal, Illinois. Een combinatie van een tankstation en een gefrituurde kippenrestaurant werd veranderd in een hamburgerzaak. Naarmate de jaren vorderden werden er steeds meer locaties van het restaurant geopend. Op dit moment zijn de meeste restaurants van de keten te vinden in het mid-westen van de Verenigde Staten, maar ook in alle andere gedeeltes van het land zijn zaken van Steak ’n Shake gevestigd, evenals een aantal in Europa en het Midden-Oosten. Het hoofdkantoor van de onderneming staat op dit moment in Indianapolis, Indiana en in het totaal zijn er een kleine 21.000 medewerkers actief binnen het bedrijf. Een groot aantal restaurants van de keten zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend. Het menu bestaat voornamelijk uit allerlei verschillende soorten hamburgers, handgemaakte milkshakes en frietjes. De vestiging van Steak ’n Shake in Ibiza was de 2e locatie van de keten welke in Europa geopend werd. Het restaurant is sinds juni 2014 gevestigd op het eiland.

 





Er verscheen een lach op mijn gezicht toen ik het restaurant vanaf een afstandje zag. De vestiging van Steak ’n Shake in Ibiza bevond zich aan een drukke straat, en omdat het nogal lastig was om op bepaalde plekken in Ibiza een parkeerplaats te vinden hoopte ik maar dat we de auto ergens kwijt zouden kunnen. Tot mijn grote verbazing waren en zowaar een tweetal vrije parkeerplekken direct naast het restaurant aanwezig. We parkeerden de auto en vervolgens staken we de straat over en liepen naar de zaak. Aan de voorzijde van het gebouw stonden een aantal terrasjes opgesteld, en een groot aantal jongeren zaten daaraan te eten en te drinken. Het zag er gezellig uit en we gingen het restaurant binnen. Ik vond het mooi om het logo van de keten te zien, het gaf wat vertrouwds, en ik was benieuwd naar het menu dat aangeboden werd. Direct bij binnenkomst begon de rij naar de kassa. Ik sloot achteraan en mijn vriendin ging op zoek naar een vrije tafel, om daar vervolgens op mij te wachten. Zij had geen zin in een hamburger, maar wilde alleen een flesje water.

Ik keek naar het televisiescherm waarop de “Hand-Crafted Steakburgers” beschreven stonden en ik vond het erg lastig om een keuze te maken. In eerste instantie wilde ik de 7X7 kiezen (een hamburger met maar liefst 7 stukken vlees en 7 plakken Amerikaanse kaas), maar omdat we niet lang daarvoor ook al ergens anders wat hadden gegeten besloot ik om toch voor een kleinere hamburger te gaan. Ik had ze eigenlijk allemaal wel willen proberen, want het hele menu zag er lekker uit. Er kon gekozen worden uit hamburgers met verschillende soorten kaas, met ei, met guacemole, met jalapeƱo pepers en nog allerlei andere ingrediĆ«nten. De rij met wachtenden voor me werd niet snel korter en dus had ik tijd genoeg om een keuze te kunnen maken. Toen ik uiteindelijk, na enkele minuten gewacht te hebben, aan de beurt was koos ik voor de Western BBQ ’n Bacon Steakburger. Dit was een dubbele steakburger van 124 gram, met cheddar kaas, bacon, gebakken uien, rauwe uien en rokerige barbecuesaus. Bij deze hamburger zou er tevens een bakje met dungesneden frietjes met kaassaus (waar ik extra voor gekozen heb) worden geserveerd. 






Naast de Western BBQ ’n Bacon Steakburger bestelde ik er ook nog wat te drinken bij, ik koos voor een flesje bier van het Spaanse merk Cruzcampo Gran Reserva en daarbij dus ook het flesje water. De drankjes werden gehaald en in het totaal moest ik een kleine € 14,00 afrekenen. Toen ik dit bedrag betaald had kreeg ik de flesjes drinken mee samen met een kleine vierkante buzzer, welke door middel van trillingen en geluiden aan zou gaan geven wanneer mijn bestelling gereed was. Ik had nummer 30 gekregen en samen met het eerste gedeelte van de bestelling liep ik naar de tafel waaraan mijn vriendin plaatsgenomen had. Deze tafel bevond zich direct naast de keuken, waardoor we een goed zicht hadden op alles wat klaar werd gemaakt en de bestellingen die eruit gingen. Alle hamburgers die uit werden geserveerd zagen er heerlijk uit en ik kon niet wachten tot mijn eigen hamburger met friet klaar zou zijn. Na een paar minuten gewacht te hebben begon de buzzer te trillen en ik stond snel op om het dienblad met daarop het bakje met friet en de hamburger in ontvangst te nemen.

Zowel de Western BBQ ’n Bacon Steakburger als het bakje friet met kaassaus zagen er lekker uit. Het brioche broodje van de hamburger was mooi gevormd, niet klef en ik was erg benieuwd naar hoe het zou gaan smaken. Het broodje was flink belegd met de stukken vlees, bacon, kaas en uien en de geur welke eraf kwam was heerlijk. Mijn vriendin had dus geen trek en wilde alleen maar een flesje water, maar het duurde niet lang voordat zij het eerste frietje uit het kartonnen bakje had gepakt. Ze gaf aan dat het een erg lekker frietje was en dus pakte ik er zelf ook gelijk een paar. Ze smaakten inderdaad erg goed, ze waren lekker krokant gebakken, met precies genoeg zout en de kaassaus maakte het geheel af. De hamburger stelde me ook niet teleur, de combinatie van Amerikaanse smaken was heerlijk en ik voelde me voor even aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Ik heb die week ook veel Spaans gegeten, maar de hamburger bij Steak ’n Shake vond ik toch nog een tikje lekkerder. Het bakje met friet aten we samen op, en ook de hamburger werd binnen een mum van tijd vakkundig weggewerkt. Het was verrukkelijk en mijn eerste ervaring met Steak ’n Shake was erg goed!