Pagina's

maandag 30 mei 2022

Activiteit: Tropical Farms Macadamia Nuts - Kaneohe, Hawaii

Activiteit: Tropical Farms Macadamia Nuts
Adres: 49-549 Kamehameha Hwy A, Kaneohe, HI 96744, Verenigde Staten


Vanaf het moment dat het duidelijk was dat we op vakantie naar Hawaii zouden gaan en hotels geboekt hadden in Oahu, Maui en The Big Island, ben ik op zoek gegaan naar leuke activiteiten om tijdens onze reis te gaan doen. Al snel kwam ik er achter dat de entreegelden van veel toeristische attracties, die we op Oahu op de planning hadden staan, inbegrepen waren bij de Go Oahu Card. Dat heeft ons doen besluiten om de Go Oahu Cards te kopen en we hebben er ook gretig gebruik van gemaakt. We hebben heel veel gezien en gedaan op het eiland, voor één vaste prijs. Een van de activiteiten die was inbegrepen bij de Go Oahu Card was een All of Oahu Circle Island Tour van de touroperator Roberts Hawaii. Het leek me erg leuk om die tour te doen, we zouden met een bus en een gids het eiland rond gaan rijden en op veel bekende en toeristische plekken stoppen. Voorafgaande aan onze reis heb ik via e-mail contact gezocht met Roberts Hawaii en door middel van het doorgeven van onze Go Oahu Card-nummers en natuurlijk onze eigen gegevens en gewenste datum was het me gelukt om de tour te boeken. We zouden op de dag zelf om 7:50 uur worden opgehaald aan de voorzijde van het Ilikai Hotel, dat was een kwartiertje lopen vanaf het Coconut Waikiki Hotel, waarin we op dat moment zouden verblijven, dus dat was goed te doen.

Op de dag van de tour arriveerde de bus van Roberts Hawaii een klein kwartiertje na de afgesproken tijd voor onze neus. Met de All of Oahu Circle Tour bezochten we Diamond Head, de Kahala Estates aan Hawaii's Gold Coast, Hanauma Bay, de Halona "Blow Hole", Hawaii's Old Faithfull Lookout en Waimanalo Town. Dit was allemaal nog voorafgaande aan de lunch bij Coral Kingdom in Kaneohe. Na dit middageten gingen we door naar de volgende stop van die dag, de Tropical Farms Macadamia Nuts, op een minuutje afstand van het restaurant. Het was eigenlijk een ritje van niks en voordat we goed en wel weer in het busje zaten moesten we er weer uit. Ik heb het even nagekeken en te voet zou het 9 minuten hebben geduurd. Tropical Farms Macadamia Nuts is een winkel aan de Kamehameha Highway die in het jaar 1987 begonnen is met het verkopen van Macadamia-noten. Inmiddels bestaat de winkel al 35 jaar en heeft het zich door de jaren heen doorontwikkeld. Waar in het begin de Macadamia-noten nog vanuit de kofferbak werden verkocht is er nu een mooie authentieke Hawaiiaanse winkel voor in de plaats gekomen. Naast de Macadamia-noten, die 's nachts worden gekraakt, gesorteerd en verpakt, is de winkel zich ook gaan specialiseren in koffie en chocolade dat lokaal op de eilanden worden gemaakt. De eigenaren van de winkel, het echtpaar Steve en Chrissy Paty, zijn geboren en getogen op Oahu en richten zich naast goede producten ook op gastvrijheid en het overbrengen van het Aloha-gevoel.

Reizen Amerika




We waren niet de enige gasten die stopten bij de Tropical Farms Macadamia Nuts, een aantal andere busjes stonden namelijk ook op het parkeerterrein van de winkel. Ik ga er vanuit dat er een afspraak was gemaakt met Roberts Hawaii en wellicht ook met andere touroperators in Oahu, dat zij allemaal bij Tropical Farms Macadamia Nuts moesten stoppen om zodoende een hogere verkoop voor de winkel te kunnen genereren in ruil voor een bepaald percentage of commissie van de omzet. Ik vond het echter geen tourist trap, want het was wel leuk om even rond te kijken in de grote houten winkel. We hadden natuurlijk iets voor die tijd geluncht en ik had eigenlijk wel zin in een beker koffie gekregen. Een aantal grote kannen koffie stonden opgesteld en een van de koffiesoorten was de Kona Macadamia Coffee. Die wilde ik wel eens proberen en besloot om er een beker van te nemen. Ik moest de koffie zelf in de beker pompen, dus deed ik het lekker tot aan de rand vol. Een van de medewerkers van de winkel, een local, was in traditionele klederdracht, of nou ja hij had een rieten krans om zijn nek en een doek om zijn middel gewikkeld. Hij was bezig met het halveren en uithollen van kokosnoten. Een groot gedeelte van zijn lichaam was getatoeëerd en zijn gezicht was beschilderd, hij zag er exact zo uit zoals ik een Hawaiiaan zou omschrijven. Het was mooi om te zien hoe hij met het scherpe mes en de kokosnoten omging.

De koffie die ik dronk smaakte erg goed. Ik heb nog even getwijfeld om een zakje gemalen koffiebonen van Hawaiian Paradise Coffee te kopen voor thuis, maar ik dacht dat die smaak toch nooit dat gevoel van Hawaii zou gaan evenaren, dus heb ik het maar achterwege gelaten. Het werd alsmaar drukker in de winkel, volgens mij was er weer een nieuwe bus met toeristen aangekomen. Dat weerhield me er echter niet van om gewoon nog even rustig bij alle andere producten, die werden aangeboden, te kijken. Zo werden er bijvoorbeeld verschillende pannenkoekenmixen met Macadamia-noten erin verwerkt verkocht, maar ook potjes met mango- en guave jam van Old Hawaii Recipes. Verschillende hete sausen, maar ook ananassaus waren te koop en natuurlijk de losse zakjes met de Macadamia-noten. Uiteindelijk besloot ik toch om, behalve de beker koffie, verder niks te kopen. De reis zou nog 3 weken gaan duren en ik had geen zin om alles zo lang mee te moeten slepen. Nadat we alles in de zaak bekeken hadden gingen we weer naar buiten en zagen een houten beeld van de Aloha King and Queen van 1959, het had als titel "Honor Your Father and Mother". Dit beeldwerk, ter ere van Harry en Mary Lake, vond ik erg mooi gemaakt. Vervolgens liepen we rustig terug naar de bus, de tijd die we hadden om te spenderen bij de winkel van Tropical Farms Macadamia Nuts zat er bijna op en we gingen door naar de volgende stop van de dag, namelijk de Dole Plantation