Pagina's

dinsdag 10 mei 2022

Activiteit: Newark Liberty International Airport - Newark, New Jersey

Activiteit: Newark Liberty International Airport
Adres: 3 Brewster Rd, Newark, NJ 07114, Verenigde Staten


Zoals jullie in het verleden hebben kunnen lezen heb ik jarenlang last gehad van vliegangst. Tijdens mijn kinderjaren vloog ik regelmatig met mijn ouders naar Spanje en andere Europese bestemmingen, maar op een gegeven moment durfde ik het niet meer. In het jaar 2005 waren mijn ouders 25 jaar getrouwd en wilden zij graag samen met mij en nog wat andere familieleden een vakantie in New York City vieren. Mij leek het destijds heel mooi om naar The City that never Sleeps toe te gaan, maar ik keek echt heel erg op tegen de lange reis. Voor het eerst sinds jaren zou ik weer gaan vliegen en dan bovendien ook nog eens zo'n lange afstand en een vlucht van meer dan 8 uur. Voorafgaande aan de vakantie was ik erg zenuwachtig, ik maakte me weken van tevoren druk over de vlucht en hoopte maar dat alles goed zou gaan. Van de dokter kreeg ik pilletjes in de vorm van Oxazepam voorgeschreven, die ik op de dag van de vlucht en tijdens de reis moest innemen. Deze medicijnen hielpen wel wat om me rustig te krijgen, maar ik was nog steeds verre van relaxed. De vlucht maakten we destijds met de maatschappij Continental Airlines, inmiddels bestaat die onderneming niet meer en is het gefuseerd met United Airlines. Gelukkig kwam alles goed en arriveerden we heelhuids in Amerika. Deze eerste Amerikaanse luchthaven waar ik ben geland was het Newark Liberty International Airport en daarom is dit vliegveld voor mij altijd speciaal gebleven.

Het Newark Liberty International Airport is een internationale luchthaven op de grens tussen de steden Newark in Essex County en Elizabeth in Union County, New Jersey. Het ligt 14 kilometer ten zuidwesten van de wijk Manhattan in New York City. Het is, naast John F. Kennedy International Airport en LaGuardia Airport, een van de drie grote luchthavens die het grootstedelijk gebied van New York City bedienen. De luchthaven werd op 1 oktober 1928 geopend als het Newark Metropolitan Airport. Door de jaren heen is het Newark Liberty International Airport een aantal keer flink uitgebreid en gerenoveerd. Het oorspronkelijke centrale terminalgebouw van de luchthaven, dat stamt uit 1935, is een nationaal historisch monument geworden. Het vliegveld staat op de 15e plek van drukste luchthavens van het land, tevens staat het in de Top-50 van drukste vliegvelden ter wereld qua passagiersverkeer. Er vliegen zo'n 50 verschillende luchtvaartmaatschappijen van en naar Newark. Het is de twee na grootste hub van United Airlines, meer dan 60% van de passagiers op de luchthaven wordt vervoerd door die maatschappij. Het vliegveld is in het totaal zo'n 820 hectare groot, heeft een drietal start- en landingsbanen en daarbij ook nog een helikopterplatform. De luchthaven beschikt over drie terminals met in totaal 121 gates: Terminal A heeft 29 gates, Terminal B heeft 24 gates en Terminal C heeft 68 gates. Elke terminal heeft op zijn beurt weer drie hallen, zodat passagiers verspreid worden.





Inmiddels ben ik al meer dan 10 keer op de Internationale luchthaven van Newark Liberty geweest. De helft van de keren arriveerde ik in de Verenigde Staten (en had ik een aantal maal een aansluitende vlucht naar een andere locatie in het land) en na de andere helft verliet ik het land helaas weer. Door de jaren heen heb ik de luchthaven zien veranderen en moderniseren. Vrijwel elke keer vloog ik met United Airlines, en doordat Terminal C exclusief geĆ«xploiteerd wordt door en voor United Airlines en United Express was Terminal C dan ook mijn vaste terminal. In 1988 werd dit luchthavengebouw geopend en van 1998 tot 2003 herbouwd en uitgebreid. Daar heb ik zelf nooit wat van meegekregen, omdat ik natuurlijk pas in 2005 voor het eerst voet zette in Newark. Aan het einde van 2014 werd er voor Teminal C een renovatieplan van $ 120 miljoen aangekondigd. Het was in de periode dat ik regelmatig te gast was in het Newark Liberty International Airport. Van oud en oubollig zag ik de terminal veranderen in een moderne aankomst- en vertrekhal met vele nieuwe restaurants, onder leiding van beroemde chef-koks, en daarbij ook nog de installatie van maar liefst 6.000 iPads. Het gehele project van modernisering werd in het jaar 2016 voltooid en ik moet eerlijk toegeven dat de terminal een flinke metamorfose heeft ondergaan. Het heeft allemaal een wat meer luxe uitstraling gekregen, maar daardoor is alles in de Terminal ook weer duurder geworden.  

De restaurants van Wendy's, McDonalds, Smashburger en Ruby's Diner hebben bijvoorbeeld plaatsgemaakt voor onbekende, standalone zaken, waarbij de bestelling vanaf een iPad moet worden doorgegeven. Het is een mooie technologische ontwikkeling, maar het persoonlijke waar de Amerikaanse restaurants om bekend staan is daardoor wel verdwenen. Gelukkig worden de bestelde gerechten en drankjes wel nog steeds door mensen geserveerd, maar het betalen kan ook al online via de iPads gebeuren. De locatie van het Newark Liberty International Airport vind ik ideaal, met een shuttlebus is het een klein half uurtje rijden naar Times Square. Ik vind het geweldig om de skyline vanuit de verte op te zien komen en dat je dan ineens de grote stad in rijdt. Ik heb nog nooit heel erg lang bij de douane of bij de bagagebanden van het vliegveld hoeven te wachten, wat dat betreft gaat alles er gaat redelijk vlot. Bij aankomst in Amerika ben je natuurlijk niet lang op de luchthaven, tenzij je een aansluitende vlucht hebt. In de tussentijd dat je dan moet wachten kun je shoppen bij de vele tientallen winkels, maar zelf kies ik dan liever voor een hapje en een paar drankjes. Dat doe ik voorafgaande aan de terugreis ook altijd, het is dan altijd jammer dat ik Amerika weer moet gaan verlaten. Ik probeer er dan altijd nog maar het beste van te maken, nog even Amerikaans te genieten en uiteindelijk mijn verdriet te verdrinken. Ik kom graag op de luchthaven aan, maar vind het daarentegen ook weer jammer om vanuit daar de vlucht terug naar Nederland te maken.