Pagina's

maandag 19 september 2022

Activiteit: Chrysler Building - New York City, New York

Activiteit: Chrysler Building
Adres: 405 Lexington Ave, New York, NY 10174, Verenigde Staten


De stad New York City is bekend vanwege een groot aantal verschillende dingen. Een van de zaken die de bekendheid van de stad creëert is de skyline, deze wordt gevormd door een groot aantal iconische wolkenkrabbers. Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer in Amerika op vakantie was. Destijds was ik blij dat ik de vlucht van Amsterdam naar Newark had overleefd en kon de spanning eindelijk laten gaan toen ik in de SuperShuttle op weg naar Manhattan reed. Vanuit het vliegveld was het een half uurtje rijden om bij het Hotel Beacon aan te komen en tijdens die 30 minuten is mijn eerste liefde voor Amerika ontstaan. Vanuit het niets dook de immense metropool New York City en dan met name de wijk Manhattan op. Ik zag gebouwen zo hoog en groot zoals ik nog nooit eerder had gezien en het leek voor mij net alsof ik in een Hollywoodfilm was beland. Ik maakte de reis destijds met mijn ouders en familie, vanwege het 25 jarig huwelijk van mijn ouders, en wist direct dat deze vakantie een grote impact op me zou gaan hebben. Ik raakte onder de indruk van de bouwwerken en de gehele opzet van Manhattan. Alles was zo dicht op elkaar gebouwd, maar het paste, mensen vonden hun weg en de stad bleef maar in beweging. Ik heb tijdens die eerste reis heel veel omhoog gekeken, niet naar de lucht, maar naar de wolkenkrabbers, en liep op deze manier van de ene verbazing in de andere.

Destijds had ik helemaal niks voor de vakantie gepland, ik maakte me vooral zorgen over de vliegreis, en daardoor liet ik alles tijdens de reis op me afkomen. Ik had me ook niet beziggehouden met de verschillende gebouwen en wat er allemaal te doen was in New York City, maar eenmaal op de plaats van bestemming ging er toch wel een wereld voor me open. Ik zag wereldberoemde gebouwen als het Empire State Building, Rockefeller Center, het Statue of Liberty, Flatiron Building en het Chrysler Building. Die eerste keer heb ik alles vooral vanaf de buitenkant bekeken. Ik had er toen nog geen besef van dat de meeste bouwwerken ook te bezoeken zijn, van observatieplatformen had ik destijds nog geen enige kennis en ik liet me vooral verbazen door alle hoogbouw. Later ben ik nog driemaal teruggegaan voor nieuwe vakanties in New York City. Die reizen maakte ik met hele andere intenties, de dagen had ik volgepland met allerlei activiteiten in en rondom de stad. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik bovenop een groot aantal van de eerdergenoemde wolkenkrabbers en gebouwen heb gestaan en daar ook van het uitzicht heb kunnen genieten. Echter is er nog altijd één gebouw dat op mijn verlanglijstje staat om te bezoeken. Tot op heden is dat er helaas nog niet van gekomen en daar baal ik wel van, de wolkenkrabber die nog ontbreekt is het Crysler Building.






Het Chrysler Building is een wolkenkrabber, gebouwd in een Art-Deco architectuurstijl, dat gelegen is op de kruising van 42nd Street en Lexington Avenue, in de wijk Turtle Bay aan de oostkant van Manhattan, New York City. Het gebouw wordt gezien als toonbeeld van de Art-Deco- bouwstijl en is ontworpen door William van Alen, een zoon van Nederlandse ouders, die aan het einde van de 19e eeuw naar Brooklyn waren vertrokken. Het 77 etages tellende bouwwerk werd geopend op 27 mei 1930, slechts 8 maanden nadat er begonnen was met de bouw. De wolkenkrabber is 319 meter hoog, dat komt vooral door de grote antenne die aan de top is geplaatst. Op 274 meter hoogte bevindt zich namelijk de hoogste etage en het dak is gelegen op 282 meter. Het is tot op dit moment nog steeds het hoogste bakstenen gebouw ter wereld met een stalen frame en op het moment van voltooiing is het zelfs 11 maanden lang het hoogste gebouw ter wereld geweest. Inmiddels staat het echter al lang niet meer in de top van hoogste gebouwen, zelfs in New York is het Chrysler Building niet meer in de top 10 terug te vinden. Het gebouw werd gebouwd door Walter Chrysler, hij was destijds het hoofd van de autofabrikant Chrysler Corporation. Het bouwwerk is echter nooit in eigendom geweest van het bedrijf Chrysler, vanwege het feit dat het volledig gefinancierd was met de persoonlijke middelen van Walter Chrysler, met als voornaamste doel dat zijn kinderen de wolkenkrabber zouden gaan erven. 

In veel actiefilms, met New York City als decor, komt het Chrysler Building in beeld, daarom vond ik het ook zo geweldig om zelf voorbij het gebouw te lopen en in de lucht te kijken naar de wolkenkrabber. Ik voelde me net een figurant in een van de Marvel-films bij het zien van de top van het bouwwerk. Overdag, wanneer het nog licht is, dan is het al prachtig om het Chrysler Building in al zijn glorie te zien staan, maar wanneer de zon onder is gegaan en het donker is in New York City dan weet het gebouw mijn aandacht nog meer te trekken. De terrasvormige kroon, die een verlengstuk is van de hoofdtoren, is dan namelijk helemaal verlicht, waardoor het ontzettend opvalt, prachtig vind ik dat! Ik vind het jammer dat ik het Chrysler Building alleen maar van de buitenkant ken. Graag zou ik de lobby eens willen betreden om zodoende de binnenkant ook te kunnen bekijken. De Art-Deco-stijl komt ook veel terug in het interieur en daar ben ik benieuwd naar. In het verleden, van 1930 tot 1945, was er een observatieplatform met de naam Celestial gevestigd op de 71e etage van het gebouw. Inmiddels is het dus al heel lang gesloten, maar het goede nieuws is dat er in het jaar 2020 groen licht gegeven is om een nieuw observatiedeck te ontwikkelen op de 61e en 62e etage van de wolkenkrabber. Tot nu toe is deze nieuwe attractie in New York City nog niet geopend, maar ik hoop wel dat het project zal worden afgerond, zodat ik bij een mogelijk toekomstig bezoek aan The Big Apple het Chrysler Building eindelijk eens van binnen en vanaf hun eigen observatieplatform zal kunnen gaan zien.