Pagina's

dinsdag 16 juni 2020

Activiteit: Luna Park Coney Island - New York City, New York

Activiteit: Luna Park Coney Island
Adres: 1000 Surf Ave, Brooklyn, NY 11224, Verenigde Staten



Het leek mij al jarenlang erg leuk om een keer naar het Luna Park Coney Island te gaan. Zoals jullie waarschijnlijk wel zullen weten hou ik er ontzettend veel van om attractieparken te bezoeken en vind het ook leuk om er naartoe te reizen. Het attractiepark aan het strand van Coney Island kende ik van televisie, maar ik besefte me lange tijd niet dat dit park zich in New York bevond. Sinds enkele jaren is dat feit pas bij mij bekend en vanaf dat moment leek het voor mij ook reƫel om het park een keer te gaan bezichtigen. Ik bezocht de stad New York driemaal in de maand september, het was destijds elke keer nog vrij aangenaam qua temperatuur, en dus was het voor mij destijds ideaal geweest om naar Coney Island te gaan. Echter is dat er geen enkele keer van gekomen, simpelweg omdat ik de eerste twee keer nog niet wist dat het attractiepark in de buurt van Manhattan lag en de 3e keer hadden we helaas geen tijd om er naartoe te gaan. Ik wilde tijdens mijn laatste reis naar New York City daarom extra graag het Luna Park Coney Island gaan en plande een bezoek in op onze derde dag in de stad.

Luna Park Coney Island is een pretpark in Coney Island, Brooklyn, New York City. Het is geopend op 29 mei 2010, op de voormalige locatie van Astroland. Astroland was voor die tijd al 46 jaar in bedrijf. Het park is vernoemd naar het oorspronkelijke, grotendeels afgebrande, Luna Park welke tussen 1903 en 1944 aanwezig was in Coney Island. Het Luna Park is ontworpen en ontwikkeld door Central Amusement International. In het park zijn 28 attracties te vinden, waarvan 6 achtbanen. Tevens zijn er interactieve spellen, eetgelegenheden en locaties voor live-entertainment aanwezig in het pretpark. Het nieuwe Luna Park werd op grote schaal gepromoot in New York City en heeft snel een grote bekendheid verworven. Naast de nieuwe attracties welke zijn gebouwd, zijn er ook een aantal attracties van het oude Astroland opgenomen in het park. Het park wordt jaarlijks door vele duizenden mensen bezocht en het is geopend van april tot en met oktober. Dit laatste heeft er voor gezorgd dat mijn wens om Luna Park Coney Island te bezoeken nog niet volledig is uitgekomen.

 




De afgelopen reis naar New York City maakte ik aan het begin van de maand maart. Helaas zag ik op internet dat het Luna Park Coney Island in die tijd nog steeds gesloten zou zijn en daar baalde ik van. Toch wilde ik er graag gaan kijken, zodat ik misschien een glimp op kon vangen van de attracties en voor mezelf een beeld zou kunnen vormen van hoe het er in de zomer zou zijn. Bovendien waren er op Coney Island nog wel wat andere dingen te doen welke me leuk leken en dus besloot ik om een dagdeel in te plannen om te reizen naar het strand aan het eind van Brooklyn. We reisden naar Coney Island nadat we over de Brooklyn Bridge waren gelopen. Vanuit het York Street Subway Station in Brooklyn, nabij de Brooklyn Bridge, namen we lijn F welke rechtstreeks naar Coney Island toe zou gaan. Het was een rit van meer dan 40 minuten over en onder de straten van Brooklyn. Wanneer we boven de grond reden genoot ik van het uitzicht, alles zag er heel anders uit dan in Manhattan, het was allemaal wat rauwer en harder, maar het was gewoon veilig en had toch zeker ook zijn charmes.

Omdat het Luna Park Coney Island was gesloten was het natuurlijk ook helemaal niet druk in de metro. Hetzelfde gold voor het metrostation waar we uitstapten, er was niet veel te beleven. Toen we uit het station liepen kwamen we direct in het kleurrijke gebied van het attractiepark terecht. Ik had opgeschreven om een hotdog te gaan eten bij de bekende vestiging van Nathan’s, maar die locatie was helaas gesloten. Hetzelfde gold voor Wahlburgers, welke ik als alternatief had bedacht. Omdat het seizoen nog niet was begonnen waren alle restaurants dus ook nog gesloten, daar had ik niet op gerekend. We liepen daarom dan ook maar een stukje verder door. Het was erg koud in de buitenlucht, een stuk kouder dan in het centrum van Mahattan, sneeuw lag aan de kant van de straten en het waaide hard. Aan de zijkant van een gebouw zag ik een bord hangen van de hotdog eet-wedstrijd van Nathan’s, welke pas over 122 dagen plaats zou gaan vinden. Het record van de mannen stond op 74 hotdogs in 10 minuten, wat had ik dat graag eens met eigen ogen willen zien zeg.






We arriveerden even later bij het Luna Park Coney Island. Helaas stonden er overal hekken omheen en konden we het terrein niet betreden. Er waren allemaal beschilderde borden langs de hekken geplaatst en ik keek er even naar. Een stel tekeningen vond ik erg cool, bijvoorbeeld de kwaadaardige Mickey Mouse en Ronald McDonald waren mooi om te zien. Het voelde heel vreemd om in de omgeving van een leeg pretpark te lopen, de koude temperatuur had daar zeker een grote invloed op. Ik zag de nieuw geopende achtbaan Thunderbold en had er graag zelf een ritje in gemaakt. Helaas zat dat er niet in en ik baalde. We liepen door en kwamen langs attracties welke gerenoveerd werden of aan renovatie toe waren. Ik zag dat het park bestond uit een combinatie van oude en nieuwe rides en dat vond ik wel wat hebben. Nadat we een stukje verder liepen zag ik de moeder van de Amerikaanse achtbanen, namelijk Cyclone. Deze rollercoaster is al sinds de zomer van het jaar 1927 aanwezig op Coney Island en is de icoon van het park. Ik had er steeds meer tabak van dat het park gesloten was.

Aan een van de hekken was de plattegrond van het park bevestigd, ik keek er een tijdje naar en verbaasde me over het grote aantal attracties welke in het park gehuisvest waren. Er was zelfs een boomstamattractie (Wild River) aanwezig in het park. Ik moest er op dat moment echt niet aan denken om in zo’n attractie, waarbij je nat wordt, te gaan zitten, want dan zou ik het nog een stuk kouder hebben gekregen. We wandelden over de boulevard en kwamen langs Tom’s Coney Island en allerlei andere restaurants en atracties, waar het in de zomer ontzettend druk zou zijn geweest. We waren nu bij het einde van het park beland, alles was gesloten, ik had het koud en had voorafgaande aan de vakantie toch hele andere associaties met het attractiepark op Coney Island. Ik had helaas echt het verkeerde moment uitgekozen om naar Luna Park Coney Island toe te gaan. Ik heb nu wel gezien hoe het park eruit ziet in de winter, maar daar ben ik niet tevreden mee. Mocht ik ooit nog een keer terug gaan keren in New York City, dan hoop ik dat het in de zomerperiode zal zijn en dan ga ik er alles aan doen om Luna Park Coney Island in al zijn glorie te bezoeken.