Pagina's

zondag 10 januari 2021

Restaurant: Karl Strauss Brewing Company - Universal City, Californië

Restaurant: Karl Strauss Brewing Company
Adres: 1000 Universal Studios Blvd, Universal City, CA 91608, Verenigde Staten


Jaren geleden verbleef ik voor de eerste keer een weekje in San Diego, destijds ben ik naar veel toeristische trekpleisters in de stad geweest en heb bij veel verschillende restaurants gegeten. Een van de restaurants waar ik destijds naartoe ben geweest was Karl Strauss Brewery & Grill nabij het Gaslamp Quarter. Van dat bezoek is me vooral het biertje wat ik daar heb gedronken me erg bijgebleven, dat was namelijk de Red Trolley of the Rails, en van dat ene glas stond ik toen al bijna op mijn kop. Op dat moment was ik nog niet zo’n bierliefhebber als dat ik dat nu ben, dus dat had er waarschijnlijk ook wel mee te maken, maar het restaurant en de brouwerij heb ik daardoor wel altijd onthouden. Toen ik me later meer ging verdiepen in speciaalbieren dacht ik regelmatig terug aan de bieren van Karl Strauss en het leek me leuk om er ooit nog een keer wat van te proeven. De brouwerij was gevestigd in San Diego en het was lastig om in Nederland aan de bieren van hen te komen. Op het moment dat ik een nieuwe reis plande naar, onder andere, het zuiden van Californië ging ik op zoek naar restaurants van Karl Strauss, om daar mogelijk wat te gaan eten en dus ook te genieten van een lekker biertje van de huisbrouwerij.

Karl Strauss Brewing Company is, zoals beschreven, een ambachtelijke bierbrouwerij met zijn wortels in San Diego. Het bedrijf is in het jaar 1989 gesticht door Chris Cramer en Matt Rattner. In het jaar voorafgaande aan de oprichting vroeg Chris Cramer aan zijn neef Karl Strauss, een meesterbrouwer, wie in 1939 vanuit Duitsland vluchtte naar de Verenigde Staten, om Matt en Chris te helpen bij het ontwikkelen van een brewpub. Strauss was in het verleden de vicepresident van Pabst Brewing Company en had al genoeg ervaring in het vak. Karl Strauss schonk zijn honderden bierrecepten en hielp bovendien bij het ontwerpen van de brouwactiviteiten van de organisatie, dat heeft hij tot aan zijn dood in 2006 gedaan. De brouwerij is door de jaren heen gegroeid, het heeft op dit moment meer dan 10 verschillende brewpub-locaties in Zuid-Californië en een eigen proeflokaal in hun belangrijkste brouwerij in Pacific Beach, San Diego. De bieren worden voornamelijk in Californië gedistribueerd. Karl Strauss Brewing Company staat in de top 50 van grootste “craft”-bierbrouwerijen van Amerika en heeft bovendien ook al meerdere prijzen gewonnen met hun verschillende bieren.

 




In eerste instantie leek het me leuk om opnieuw naar een van de vestigingen van de keten in San Diego te gaan, echter had ik de dagen al zo vol gepland dat er nog maar moeilijk een extra activiteit of restaurant bij kon. Bovendien had ik gezien dat er een locatie van de Karl Strauss Brewing Company aanwezig was in het Universal CityWalk-gebied en omdat we toch ook naar Universal Studios Hollywood zouden gaan, konden we na afloop van dat bezoek best wel even een drankje gaan drinken bij Karl Strauss, zo was ik van mening. De dag van ons bezoek aan Universal Studios Hollywood kwam al snel, het was een geweldige dag, waar we met z’n allen echt van hebben genoten. Na afloop liepen we door Universal CityWalk en gingen op zoek naar Karl Strauss. Er werd voorgesteld om er niet alleen wat te gaan drinken, maar om er dan ook maar gelijk te gaan dineren. Dat leek mij eigenlijk ook wel leuk, iedereen had al best wat trek gekregen van de drukke dag, en dan hoefden we ook niks meer te gaan zoeken. Eigenlijk zouden we die avond naar Original Tommy’s Hamburgers gaan, omdat we daar de dag er voor niet waren geweest, maar dan moest die keten nog maar een tijdje op mijn wensenlijstje blijven staan.

We liepen het pretpark uit en al snel zag ik het restaurant van Karl Straus. Om bij de ingang van de zaak te komen moesten we met een roltrap omhoog om zodoende bij het Upper Level van CityWalk te geraken. Een grote biertank met Karl stond aan de voorzijde van het gebouw en ik had erg veel zin om er naar binnen toe te gaan. Een menukaart was opgehangen en we waren het er al snel over eens dat iedereen wel iets lekkers zou kunnen gaan vinden om te eten. Het terras was helemaal leeg en er stond buiten ook niemand om ons welkom te heten, dat vond ik niet erg, want ik zit het liefst toch binnen in een restaurant. We openden daarom de deur en gingen het gebouw binnen. We kwamen direct terecht bij de bar, waar een aantal mannen aan zaten, we liepen echter door naar achter en kwamen in het restaurantgedeelte terecht. Aan de muren hingen allemaal verschillende borden en reclameposters van de bieren van Karl Strauss en dat vond ik mooi om te zien. Toch kwam er ineens een hostess tevoorschijn, die met ons meeliep naar een van de vrije booths. De menukaarten werden uitgereikt en we gingen allemaal op zoek naar een lekkere hamburger of een ander broodje en wat te drinken.




Zelf wist ik al snel welk broodje ik zou gaan bestellen, namelijk de Chipotle Pastrami. Het werd beschreven als een geroosterd ciabatta broodje belegd met pastrami, peperkaas, uien gebakken in bierbeslag en een mayonaise van gerookte jalapeñopeper en bier. Ik besloot om er zoete aardappelfrietjes bij te bestellen. De rest was nog bezig met het kijken in het menu en dus had ik mooi even de tijd om een paar vragen aan de serveerster te stellen over de bieren en of het mogelijk was om een flight te bestellen. Een flight (proeverij van verschillende bieren in kleine glaasjes) behoorde zeker tot de mogelijkheid en daar ging ik dan ook voor. Ik koos een flight van een vijftal biertjes, namelijk de Windansea Wheat (een hefeweizen), Isomerizer IPA (Amerikaanse IPA), Tower 10 IPA (ook een Amerikaanse IPA), Frank the Dank (een Imperial/Double IPA) en Wreck Alley Imperial Stout (een Russian Imperial Stout), allemaal eigen bieren van de Karl Strauss Brewery. Deze biertjes kostten $ 2,00 voor de eerste drie, $ 3,00 voor Frank the Dank en $ 2,50 voor de Wreck Alley. De inhoud per glaasje was ongeveer 120 milliliter. De combinatie van de verschillende soorten bier leek mij wel een lekkere proeverij.

Mijn flight werd gehaald, samen met een aantal glazen Coca-Cola voor de rest van de tafel. Op het moment dat de serveerster terug kwam met alle drankjes wist de rest ook wat zij wilden gaan eten. Er werd eenmaal gekozen voor de Cheddar Burger, een hamburger met witte cheddarkaas en sla, geserveerd met friet. Tevens werd er een Grass-Fed Burger besteld, dit was een hamburger belegd met peperkaas, gebakken bacon, avocado, sla, tomaat, rode ui, augurk en chili aioli, geserveerd met zoete aardappelfrietjes. Bovendien werd ook nog de keuze gemaakt voor de Mesquite Chicken, een burger belegd met gegrilde kipfilet, avocado, bacon, witte cheddarkaas, sla, tomaat en chili aioli, ook geserveerd met zoete aardappelfriet. Iedereen ging dus voor iets anders en ik was benieuwd naar alle verschillende gerechten. Waar ik ook erg benieuwd naar was, was naar de smaak van de biertjes welke inmiddels dus voor mijn neus stonden. Ik besloot om het rijtje af te gaan, van het biertje met het laagste naar het hoogste alcoholpercentage. Ik begon dan ook met de Windansea Wheat van 5,1%, dat drankje leek op een Paulaner, een van mijn favoriete Duitse bieren, en was een erg goede start van de flight! 




Vervolgens ging ik verder met de IPA’s, ofwel American Pale Ales, en begon met de Isomerizer IPA (7%). Het was een lekker fruitig biertje, waarbij ik in de verte een klein beetje zeepsop proefde. Dat was natuurlijk wel jammer. Het biertje dat volgde was de Tower 10 IPA (ook 7%), die smaakte een stuk beter, het had ook een fruitige smaak, maar dit keer bleef de smaak lang hangen en werd ik niet verrast door iets van zeepsop. Tijdens het drinken van dit derde glaasje werden de broodjes en hamburgers geserveerd. Het zag er allemaal heerlijk uit en het rook ook erg lekker. Zowel de gewone als de zoete aardappelfrietjes waren krokant gebakken en goed van kleur, dat zag ik al meteen, zonder dat ik iets geproefd had. Mijn ciabatta was overdwars doormidden gesneden en echt zeer rijkelijk belegd. Het water liep me al in de mond, voordat ik de eerste hap genomen had. Gelukkig werd ik niet teleurgesteld, want het broodje smaakte precies zo zoals het eruit zag, heerlijk! De lekkere zoete aardappelfrietjes in combinatie met de hartige smaak van de pastrami, de gebakken uien en kaas was verrukkelijk en bovendien dronk ik er ook nog een lekker biertje bij.

Ik had nog 2 volle kleine glaasjes voor me staan, als eerst dronk ik de Frank the Dank (8,5%), dit was een bier welke in een kleine oplage was geproduceerd en dus speciaal was. Het was een hele bittere IPA, maar paste uitstekend bij het vettige van het vlees wat ik aan het eten was. De Wreck Alley Imperial Stout (9%) bewaarde ik als dessert en ik dronk er pas van nadat ik mijn bord compleet leeggegeten had. Het was het beste biertje van de flight, de smaak van sterke koffie met chocolade en alcohol was een perfecte afsluiter van de maaltijd. Ik genoot er echt van en baalde toen alle glaasjes leeg waren. Op een gegeven moment was iedereen uitgegeten en alles was op, we kregen de rekening uitgereikt. Het bedrag inclusief taks en fooi kwam uit op een kleine $ 100, en dat was ook wel te verwachten met 4 personen op die locatie waar we zaten. Ik heb een heerlijk broodje pastrami op bij Karl Strauss en genoten van de verschillende biertjes van de brouwerij. Ik vond het super om weer een keer terug te zijn in een van de locaties van Karl Strauss en het heeft mijn herinneringen aan de brouwerij alleen nog maar beter gemaakt. Ik weet niet of de biertjes van de brouwerij ooit in Nederland zullen verschijnen, maar mocht dat het geval gaan zijn dan ga ik ze zeker bestellen.