Pagina's

zaterdag 27 februari 2021

Restaurant: Flying Saucer Draught Emporium - Houston, Texas

Restaurant: Flying Saucer Draught Emporium
Adres: 705 Main St, Houston, TX 77002, Verenigde Staten


Op onze tweede, en tevens laatste, avond in Houston zijn we in de namiddag naar het stadscentrum toegegaan om daar in een paar kroegen wat te drinken. We hadden al een druk programma achter de rug, we waren naar het Houston Space Center en de Kemah Boardwalk geweest, en konden dus wel een lekker drankje gebruiken. Vanuit The Whitehall Houston wandelden we in eerste instantie naar Finn Hall en hebben daar wat gedronken bij St. Jac’s. Daarna hadden we nog geen zin om terug naar het hotel te gaan, want we moesten proberen om de dag zo lang mogelijk te rekken, zodat we snel geen last meer van de jetlag zouden hebben. We besloten om de buurt wat verder in te lopen en te kijken wat er allemaal nog meer te doen was. Het was gezellig druk op straat, het kantoorpersoneel was uitgewerkt voor die dag en ging de stad in om ergens wat te eten en drinken. We wilden snel ergens naar binnen en daarom kozen we dan ook gelijk voor de eerste de beste optie die we tegenkwamen. Na iets meer dan één minuut gelopen te hebben zagen we een  gebouw met aan de façade de tekst Flying Saucer en onze interesse was direct gewekt. We besloten om er naar binnen toe te gaan.

De volledige naam van de zaak is Flying Saucer Draught Emporium, het is een keten van restaurants en bars welke in de maand juni van het jaar 1995 is ontstaan in Fort Worth, Texas. In de beginjaren richtte Flying Saucer zich alleen nog maar op het schenken van ambachtelijk bier, dit zorgde er voor dat er een gemeenschap van bierliefhebbers werd gecreëerd door de gasten van het bedrijf. Omdat ambachtelijk bier in veel Amerikaanse steden niet veel geschonken werd, terwijl er wel steeds meer vraag naar was, is het Flying Saucer gelukt om snel uit te breiden. Op dit moment zijn er dan ook 14 verschillende vestigingen in een viertal Amerikaanse staten (Arkansas, North Carolina, Tennesee en Texas) gesitueerd. Alle vestigingen zijn in eigendom van de 3 originele eigenaren, er wordt dus niet met een systeem van franchise gewerkt. In het totaal worden er 240 verschillende bieren met meer dan 100 verschillende brouwstijlen verkocht binnen de vestigingen van de keten. Elke zaak heeft zijn eigen unieke sfeer en stijl, maar er wordt geprobeerd om overal dezelfde kwaliteit te bieden. Beerknurds zijn de leden van Flying Saucer, zij zijn lid van de Ufo Club. Wanneer je lid van de club bent krijg je een t-shirt en een card, waarmee je kunt bijhouden welke bieren je bij Flying Saucer hebt gedronken.

Samen vooruit kijken



Buiten op het terras zat helemaal niemand, maar toen we binnenkwamen zagen we dat het binnen afgeladen vol was. Vrijwel alle tafeltjes waren bezet met mensen die aan het eten waren en aan de bar waren ook maar een paar krukken leeg. Gelukkig werd er nog wel een vrije tafel voor ons gevonden, een beetje aan de voorzijde van de zaal, waardoor we een goed zicht hadden op alles wat er in de ruimte gebeurde. Ik keek om me heen en vond het geweldig dat er zoveel verschillende ronde borden aan alle wanden vastgemaakt waren, dat waren natuurlijk de schotels, alleen vlogen ze niet. Het was erg rumoerig en druk, maar dat zorgde juist voor de nodige gezelligheid. Ik voelde me er direct op mijn plaats. We kregen allebei een krant uitgereikt, niet om het nieuws uit te lezen, maar het was het menu waarin alle verschillende bieren beschreven stonden. Dat had ik nog nooit eerder gezien en vond het erg leuk gedaan. Ik wilde eerst met een mild biertje beginnen en daar ging ik naar op zoek. Uiteindelijk koos ik voor de Jammer, een Sour – Gose van Sixpoint Brewery. Mijn kameraad besloot om voor de Further Thru the Haze, een Imperial / Double IPA van Beer Republic Brewing Co. te gaan. De biertjes werden door de serveerster gehaald en stonden even later voor onze neus op tafel.

De Jammer werd geserveerd in een lang smal blikje, en het was niet echt een blik waarin je bier zou verwachten. Ik schonk het in een glas, welke er maar voor 70% door werd gevuld. Het drankje was zuur en leek op een bitter lemon, ik vond het niet zo heel lekker en had het was frisser verwacht. De Further Thru the Haze bleek wel wat lekkerder te zijn, maar hij was er nou ook weer niet super-enthousiast over. Waar we wel enthousiast over waren was de sfeer in de zaak. Het was er gezellig en daarom wilden we ook niet meteen weer door naar een ander café. We besloten om de krant er weer bij te pakken en ik vroeg aan de serveerster of dat het ook mogelijk zou zijn om een flight te bestellen. Een flight is een proeverij van 3 of meerdere kleine glaasjes met verschillende bieren. Mijn vraag werd bevestigend beantwoord en er werd aangeraden om dan de populaire H-Town Flight te bestellen. Dit was een flight bestaande uit een viertal verschillende bieren van lokale brouwerijen. 3 van de 4 bieren kende ik nog niet (de 4e hadden we dag er voor in het hotel gratis gekregen om te proeven en was toen erg lekker), en we besloten om mee te gaan met de aanbeveling van de serveerster.





We kregen allebei een papiertje uitgereikt waarop de 4 verschillende bieren beschreven stonden. De kleine glaasjes werden bij elk logo neergezet. Het was de bedoeling dat we de proeverij van links naar rechts af zouden gaan werken. We begonnen daarom met de 5 O’Clock Pils van de Saint Arnold Brewing Company uit Houston, dit was een normaal pilsje. Sinds ik speciaal-bier drink hou ik daar eigenlijk niet meer zo van, gelukkig was het ook maar een klein glaasje en dus zo leeg. Het volgende biertje was een heel stuk beter, dat was namelijk een American Pale Ale van Eureka Heights Brewing (ook uit Houston), het had de naam Mostly Harmless en was erg fris. Een klein bittertje zorgde er voor dat de smaak lang bleef hangen. We waren inmiddels halverwege de proeverij en aangekomen bij het biertje dat we al kenden van de dag er voor. We deden even rustig aan en spraken over de dag en de dingen die we hadden gedaan. Het was nog steeds druk in de zaak en er bleven ook maar mensen binnenkomen, wie ook zin hadden in een lekker drankje en hapje. Alle tafeltjes waren op een gegeven moment bezet, waardoor het ook nog een stuk drukker aan de bar en aan de achterzijde van de ruimte werd.

Bij deze achterzijde waren een aantal jongens aan het darten, zij hadden de grootste lol en dat was mooi om te zien. We gingen verder met de Lone Pint Yellow Rose (een Amerikaanse IPA van Lone Pint Brewing uit Magnolia), het was nog steeds dezelfde lekkere, frisse en dorstlessende IPA als die we eerder geproefd hadden. Ik had daar best wel een wat groter glas van gelust, maar dat is natuurlijk altijd bij een proeverij, je hebt vaak wel de voorkeur voor een van de soorten. Uiteindelijk ging mijn voorkeur uit naar het laatste biertje van de flight, namelijk de Buried Hatchet van Southern Star Brewing Company uit Conroe. Het was een American Stout, welke met nitro was getapt. Het smaakte naar een lekkere volle en sterke koffie en was een ideale afsluiter van ons bezoek aan de Flying Saucer Draught Emporium. We waren het allebei eens over de rangschikking van de bieren en hadden dezelfde voorkeuren, dus dat was wel grappig. Ik baalde er van dat het laatste glaasje leeg was, want het was echt een lekker biertje. Na even overleg te hebben gevoerd besloten we om het café te verlaten en naar nog een laatste andere kroeg te gaan. We betaalden de rekening van $ 43,57 goedkoop was het dus zeker niet) en gingen op zoek naar een andere leuke zaak in Houston.