Pagina's

zaterdag 17 juli 2021

Activiteit: John F. Kennedy Memorial Plaza - Dallas, Texas

 Activiteit: John F. Kennedy Memorial Plaza
Adres:  646 Main St, Dallas, TX 75202, Verenigde Staten


De vorige keer hebben jullie kunnen lezen over mijn bezoek aan een vreemd kunstwerk in het centrum van Dallas, namelijk de Giant Eyeball in de beeldentuin van het Joule Hotel. Nadat we deze enorme oogbal hadden bekeken liepen we verder over Main Street. We kwamen langs een aantal stadsparken (Pegasus Plaza en Belo Garden) en verschillende restaurants, zoals Which Wich Superior Sandwiches en Frankie’s Downtown. Ook zagen we een stel hotels, waaronder het Magnolia Dallas, The Adolphus en The Westin, en ik vond het vreemd dat er (zowel via Expedia als Booking.com) geen enkele beschikbare kamer in deze hotels voor de komende 2 nachten te vinden was. Op de straten was het helemaal niet druk, maar ik dacht dat er misschien een grote conferentie in de stad plaatsvond en dat daardoor alle hotels volgeboekt waren. Na ongeveer 10 minuten Main Street afgelopen te hebben kwamen we in de buurt van onze volgende plaats van bestemming, het  John F. Kennedy Memorial Plaza. Op het John F. Kennedy Memorial Plaza stond namelijk een gedenkteken ter ere van John F. Kennedy. Een aantal grote betonnen blokken trokken onze aandacht en we wisten dat we op de gewenste locatie waren aangekomen. We staken de straat over om het geheel goed te kunnen bezichtigen. 

John Fitzgerald Kennedy (ook bekend als JFK) werd op 29 mei 1917 geboren in Brookline, Massachusetts. Hij was een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Vanaf 20 januari 1961 was hij de 35e en jongst gekozen president van de Verenigde Staten. Op 22 november 1963 werd hij op 46-jarige leeftijd, tijdens een rondrit in een open limousine, in Dallas vermoord. John F. Kennedy is vooral bekend geworden als de president die de Amerikaanse plannen bekendmaakte om een man op de maan te zetten om zo de ruimtewedloop met de Sovjet-Unie te winnen. Zijn voortijdig afgebroken ambtstermijn werd daarnaast gekenmerkt door de crisis met Cuba en de steeds sterkere inmenging van de Verenigde Staten in de Vietnamoorlog. Tevens wilde hij de wapenwedloop stoppen. Hij was getrouwd met Jacqueline Lee Bouvier, ofwel Jackie Kennedy, ze zat naast hem in de auto toen hij werd doodgeschoten. Er zijn films en series verschenen over het leven van JFK en er zijn verschillende musea en gedenktekens ter nagedachtenis aan hem geopend. Een van die gedenktekens staat dus in het centrum van Dallas, in een blok op ongeveer 180 meter afstand ten oosten van Dealey Plaza, dat is de plek waar Kennedy werd vermoord. 

Reizen die Verder Gaan Dagen | FOX.nl


Het John Fitzgerald Kennedy Memorial in het Historische West End  District in het centrum van Dallas is opgericht in het jaar 1970 en ontworpen door de architect Philip Johnson. Het is het eerste monument voor de voormalig president dat goed werd gekeurd door Jacqueline Kennedy. Het wordt door de architect genoemd als “een plek van rustig toevluchtsoord, een besloten plaats, gescheiden van de stad eromheen, maar dichtbij hemel en aarde”. In augustus 1964 werden er donaties ingezameld om het gedenkteken te kunnen bouwen, in het totaal zorgden 50.000 particuliere burgers er voor dat er $ 200.000 werd verzameld om het werk te kunnen vervaardigen. Het gedenkteken is 15 meter lang, 15 meter breed en 9 meter hoog, en bestaat uit graniet en beton. 30 jaar na de opening, in het jaar 2000 dus, werd het Memorial volledig gerestaureerd. Het gedenkteken is ontworpen als een leeg graf,  die de vrijheid van Kennedy's geest moet symboliseren. Het is een vierkante kamer, zonder dak, met een tweetal kleine openingen op het noorden en zuiden. Binnenin bevindt zich een laag blok donker graniet in een grotere, ondiepe verdieping. De granieten steen is aan de noord- en zuidzijde in gouden letters versierd met de naam "John Fitzgerald Kennedy" .

Een informatiebord stond in het gras, er werd verteld over President John F. Kennedy, de moord op hem en de invloed die het heeft gehad op de hele wereld. Ik las de tekst rustig door en vervolgens keek ik naar de zwarte granieten plaat die een aantal meter verderop tussen de stenen was neergelegd. In gouden letters was een tekst over het leven en de dood van John Fitzgerald Kennedy gegraveerd, en tevens werd er uitleg gegeven over het monument. Het was geen gedenkteken voor de pijn en het verdriet van de dood, maar het stond als een permanent eerbetoon aan de vreugde en opwinding van het leven van John Fitzgerald Kennedy. Na het lezen van de teksten liep ik richting de betonnen wanden. Het was een eenvoudig en somber geheel, de inkeping ging ik door en zag in het midden van de tombe een zwart granieten steen met aan beide korte zijden de naam van de president. Het was stil en er hing een aparte sfeer, ik kwam tot rust. De muren leken te zweven en ik vond het een indrukwekkende bezienswaardigheid. We liepen een rondje om de granieten steen heen en vervolgens gingen we weer door hetzelfde opening naar buiten. Er was verder niks meer te zien. Het gedenkteken was anders dan dat ik van andere Amerikaanse memorials gewend ben, meestal zijn het uitbundige stukken met allerlei versiersels, maar bij het  John F. Kennedy Memorial was dat niet het geval. Ondanks dat vond ik het toch mooi om er te zijn geweest en het te hebben gezien.